Coronasituationens påvirkning af breddefodboldens økonomi
Corona-krisen har allerede været hård ved mange danske virksomheder og organisationer. Det har den også ved breddefodbolden. Her orienterer DBU Bredde og DBU København om den økonomiske situation.
Nedlukningen af det danske samfund har også betydet nedlukning af fodboldaktiviteter i breddefodbolden – foreløbigt frem til den 10. maj 2020.
Det betyder, at lokalunionerne i øjeblikket i forskellig grad mangler indtægter som følge af manglende turnerings-, stævne- og uddannelsesaktiviteter. Dette er præcis de aktiviteter, som er helt afgørende for lokalunionernes økonomi.
Lokalunionerne er de danske fodboldklubbers organisation og er primært finansieret af klubberne via indtægter fra de forskellige lokale aktiviteter, som tilbydes (turneringer, stævner, kurser osv.), og herudover også af DBU-aktiviteter i breddefodbolden. Da fodbolden og foreningslivet helt generelt er lukket ned og sat på pause, står det klart, at lokalunionerne risikerer at komme til at miste mange indtægter. Derfor er det påkrævet at vise ansvarlighed, både af hensyn til vores fremtid, til vores medlemsklubber og af hensyn til vores ansatte i denne svære tid. Vi skal gøre alt, hvad vi kan for at sikre, at vi i fællesskab kommer bedst muligt igennem krisen.
Som tingene ser ud nu, ved vi ikke præcist, hvornår der kan spilles fodbold igen, men vi er opmærksomme på de forskellige scenarier, og både tidsperspektivet og de forskellige følgevirkninger er med i vores betragtninger, også på den lidt længere bane. Vi forsøger hele tiden at være på forkant med situationen og handle ansvarligt og rettidigt, så vi løbende styrker muligheden for, at breddefodbolden også på den anden side af Corona-krisen kan have en robust, handlekraftig og professionel fodboldorganisation. Men det er også vigtigt, at fodbolden, nationalt og internationalt, og dansk idræt i det hele taget, står sammen i denne svære tid. Vi er kun en lille brik i en stor global krise, men breddefodbolden, de mange klubber og foreningslivet i Danmark er så værdifuldt for samfundet, at det er nødvendigt, at der tages hånd om, at vi ikke taber terræn, og at de mange frivillige ledere rundt omkring i klubberne ikke mister lysten.
DBU Københavns økonomi
DBU København kigger lige nu ind i forskellige scenarier i forhold til de økonomiske konsekvenser af Corona krisen.
Hvis vi kommer i gang med aktiviteterne umiddelbart efter den 10. maj 2020, er det vores vurdering, at pausen ikke vil have den store betydning for DBU Københavns samlede økonomi, da der netop grundet pausen også er betydeligt færre omkostninger på en række områder.
I tilfælde af, at der slet ikke kan spilles fodbold i forårssæsonen 2020, vil DBU København som udgangspunkt komme til at mangle indtægter på ca. 2, 5 mio. kr. i form af manglende holdgebyrer, kampafgifter m.v. Dette beløb kan nedsættes til et estimeret underskud på omkring 1 mio. kr. – afhængig af de iværksatte initiativer herunder øgede indtægter på en række ”ikke klubnære” områder og generelle besparelser, som kan få betydning for regnskabsåret 2020.
-DBU Københavns egenkapital er heldigvis polstreret så godt, at vi har mulighed for at komme igennem krisen, uden at dette betyder reviderede takster og/eller nye gebyrer for klubberne, siger DBU Københavns administrationschef Jan Kristensen.
Hjemsendte medarbejdere
DBU København hjemsendte mandag den 23. marts 2020 syv medarbejdere, som er helt afhængige af klub- og turneringsaktiviteter. Hjemsendelsen er sket med henblik på at opnå støtte fra statens lønkompensationsordningen. Det betyder således også, at alle berørte medarbejdere vil få udbetalt fuld løn og kan returnere til deres arbejde, når krisen er overstået, og DBU København kalder dem tilbage.
Nye online-aktiviteter
Hvorfor har DBU København ikke valgt at sende flere medarbejdere hjem? Det gør vi ikke fordi, vi har den opfattelse, at når vores medlemmer er udfordret på deres primære (fodbold)aktiviteter, er der mere end nogensinde brug for, at deres lokalunioner er til stede og tilgængelige for at støtte op om dem. Vi forsøger gøre, hvad vi kan for at udfylde tomrummet fra det, der er faldet væk for en periode.
Derfor har vi også taget initiativ til eFC - et virtuelt klubhus, hvor klubbernes medlemmer blandt andet kan arrangere online efodbold kampe og turneringer med andre klubber eller komme i gang med DBU’s dommergrunduddannelse, hvor teoridelen nu kan tages som online fjernundervisning.