“Jeg har jo ikke altid selv været den sødeste mod dommeren. Så det, tror jeg, også bliver meget sjovt at prøve at være på den anden side”

16-årige Nana Borg Olesen har selv spillet fodbold i mange år i Skælskør B&I, og nu har hun taget dommeruddannelsen. Det var faktisk hendes egen træner i klubben, der foreslog, at hun kunne prøve kræfter med dommergerningen.

Gennem Get Movin’-indsatsen arrangerede Skælskør B&I sammen med DBU Sjælland et dommerkursus for piger og kvinder, hvor i alt 11 nye dommere blev udklækket – heriblandt Nana og flere af hendes holdkammerater fra klubben.

Vi tog med, da Nana skulle dømme sin første kamp, hvor U15-drengene fra hendes egen klub Skælskør B&I møder Ringsted IF.

“Jeg er mest spændt på, om jeg kan holde fokus og vurdere de rigtige situationer. Det, jeg synes, nok er den største udfordring, der kan være svært at holde øje med, det er det her med offside. For der er mange, man skal holde øje med på én gang”, fortæller hun før kampen.

Heldigvis lærte Nana et godt trick på dommerkurset, der kan hjælpe til at se, om der er offside.

“Man tager et billede inde i hovedet. Sådan et ‘stillbillede’, lige idet at bolden bliver spillet. Jeg tænker, at jeg vil prøve at holde øje med det”, siger hun og tilføjer:

“Jeg tror, at mange af tingene lærer man, når man er ude i praksis. Det her med: Hvor placerer man sig, og hvordan håndtere man situationerne?”.

Dommere Uddannelseskampe Skælskør 020324 010
Dommere Uddannelseskampe Skælskør 020324 018

Get Movin'

Dommerkurset, som 16-årige Nana Borg Olesen var på, var en del af Get Movin’.

Get Movin’ har til formål at skabe ligeværd mellem kønnene i fodboldens fællesskaber og at øge spilleglæden for piger og kvinder landet over.
Et af tiltagene i projektet er at uddanne flere rollemodeller blandt trænere, dommere og klubfrivillige. Målet er, at antallet kvindelige trænere tredobles, og antal kvindelige dommere fordobles.

Nordea-fonden har støttet Get Movin’ med 10 mio. kr., og DBU lægger et tilsvarende beløb i indsatsen, der løber til og med 2026.

Du kan læse mere om Get Movin' her.

Dommervejleder hjælper og giver feedback

Jan Jørgensen er dommervejleder hos DBU Sjælland, og han skal hjælpe Nana her i hendes første kamp. Han fortæller, hvad han holder øje med hos nye dommere.

“Det vigtigste er, at de har lysten til at løbe derinde. At de ikke er bange for at tage nogle kendelser. Så kan vi altid snakke bagefter om det er det korrekte eller det forkerte, de har gjort. Men det vigtigste er, at de har lysten, og at de har det med, de har lært på deres dommerkursus”, siger han, mens han tager noter til den efterfølgende tilbagemelding.

Flere af de andre, som Nana var på dommerkursus med, skal også dømme deres første kamp i dag, og de kigger spændt på, hvordan Nana klarer den. Heldigvis klarer hun det rigtig flot og får en god tilbagemelding fra dommervejlederen.

Hun er også selv ret tilfreds med sin præstation.

“Der er mange ting, man skal arbejde på. Jeg tror bare, at det kommer med spillet. Bare jeg får lidt feedback, så vil jeg jo allerede vide det til næste gang. Så jeg tænker, at det bare er øvelse og øvelse til den sidder lige i skabet”, siger Nana.

Dommere Uddannelseskampe Skælskør 020324 024
Dommere Uddannelseskampe Skælskør 020324 012