Gentofte Vangede Idrætsforening
Stiftet
21. august 1921
Bedste herrehold
se underside
Spillested
Nymosen, Mosebuen
Gentofte Stadion (1. holds kampe en overgang)
Boldbanen ved Skolevej (Vangedevej 12)
Rækkevindere
se underside
Ungdom Fællesrækker
se underside
Med hos DBU København
1944/45 til nu
Bedste kvindehold
se underside
Spilledragt
Blå/hvid længdestribet trøje samt blå shorts genindføres efter 2000
Gul trøje og gule shorts - fra 1989 eller 1990
Gul trøje og blå shorts - fra 1988
Trøje blå- og hvidstribet på langs og blå shorts
Trøje blå- og hvidstribet på langs og sorte shorts - dog ungdom blå trøje og sorte shorts
Futsalvindere
2017/18
U13 drenge A
2017/18
U13 drenge B
2015/16
U14 drenge B
2008/09
Kvinder - Række 1
GVI er en sammenslutning af Gentofte Boldklub (ikke at forveksle med den "Gentofte", der senere optræder hos KBU) og Vangede Idrætsforening.
Stiller hold i Old Boys m.v. sammen med Jægersborg fra 2008
GVI har en årelang fortid i SBU - se undersiden
Fra 2019 efterår deltager Fodboldakademiet Fulton i DBU Københavns turneringer via GVI.
Stiftet 21. august 1921 som en sammenslutning af Gentofte Boldklub (stiftet 5. april 1914) og Vangede Idrætsforening (stiftet 1919).
Gentofte Boldklub holdt til på boldbanen ved Skolevej i Gentofte. Her lå den første Gentofte Skole ( der i 1944 blev rømmet og overlod stedet til Aurehøj Gymnasium). Formanden i Gentofte Boldklub (GB) havde fra kort efter klubbens stiftelse været L. Hartoft, og klubben havde deltaget i Nordre Birk Boldspil Unions turneringer.
Vangede Idrætsforening fik hjemsted på en bane, der var beliggende på hjørnegrunden Nybrovej /Brogårdsvej - dengang var adressen Vangedevej 12 - op til det lange stråtækte Vejhuset. Også Vangede IF var medlem af Nordre Birk Boldspil Union. 15. april 1920 oplyser Villabyerne, at Vangede IF har søgt Kommunen om at få stillet et omklædningsskur til rådighed på banen i Vangede. Men det bliver til et afslag og følgende eftersætning ”Klubben skal melde sig ind i Kommunens Sportsunion, hvis de i det hele taget vil have tilladelse til at benytte banen fremover”. Det fremgår af Københavns Forstadsklubbers Boldspil Unions program fra 1919, at formand er Vald. Hemmeth, Jernbanevej 23, Gentofte og at foreningen har gymnastik og boksning tirsdag, onsdag og fredag kl. 8 i Vangede Kommuneskoles gymnastiksal samt at man afholder medlemsmøde første fredag i måneden på Gentofte Hotel. Her optræder foreningen som Vangede Idrætsklub
Både Gentofte Boldklub og Vangede IF var medlemmer hos Nordre Birk Boldspil Union - NBBU. Det lykkedes tilmed L. Hartoft, at blive formand for NBBU i 1918. Samme Hartoft er også meget aktiv, da man får etableret Københavns Forstadsklubbers Boldspil Union (KFBU) som en paraplyorganisation for Amager, Valby, Nordre Birk og hurtigt også Nørrebros Boldunioner - han bliver formand her i 1918. Det er på et tidspunkt, hvor der er intense drøftelser med KBU om at komme ind her - det lykkedes efter svære forhandlinger med DBU inddraget som mægler at få en ordning. KBU vil dog ikke have klubberne fra Nordre Birk Boldspil Union som medlemmer - man aftaler med DBU, at de bør søge ind i SBU. Det ender så med, at Gentofte og Vangede sammen med de andre NBBU-klubber begge ansøger SBU om medlemskab og bliver optaget på SBUs generalforsamling 29. maj 1921, og hvor L. Hartoft samtidig får en plads i SBUs bestyrelse, der til lejligheden udvides fra 5 til 6.
Inden 1921/22 sæsonen når at gå i gang, slutter Gentofte og Vangede sig imidlertid sammen til GVI - det ændrer ikke på at L. Hartoft bliver siddende i SBUs Bestyrelse. GVI fik hjemsted på Vangedes baneanlæg, der tilhører kommunen. Første optræden som nysammenlagt klub er allerede i Boldklubben Vetos Fodboldstævne 18. august 1921, hvor man i pokalturneringen her møder Tårbæk. Først spiller man 2-2, derefter 0-0 i 2x10 minutters omspil og så taber man 0-2 senere på eftermiddagen i en ny omkamp. I 1925 køber man sit første klubhus - en aflagt husvildebarak. Lige uden for klubhuset lå en græsplæne, der også fungerede som cirkus- og markedsplads, når der var brug for det. Græsbanen var en del af en tidligere råstofgrav. Men banen var for kort til at SBU ville godkende den til turneringskampe. Så måtte medlemmerne i gang med skovl og trillebør for at forlænge banen til de rigtige mål. Men småt var det - ikke mindst klubhuset helt uden tekniske installationer.
Første gang GVI optræder i Dagbladets sportsreferater er 7. september 1924, hvor bladet skriver, at Veto (der nu ofte kaldte sig Hellerup Boldklub) afholdt stævne og at slutkampen hedder GVI-Hellerup som Hellerup vandt 3-1 men overlod sølvtøjet til gæsterne.
GVI får sin første spiller på Sjællands udvalgte hold - C. Max Kierulff - i sæsonen 1923/24. Der skulle gå et stykke tid før de næste kom til - det bliver Peter Røpke i sæsonen 1929/30, dernæst følger Kaj Nielsen, Ole Nielsen, Oluf Hansen og Kaj Mouritzen. Det lykkes også Overassistent L. Hartoft at opnå valg til SBUs formand - sidder fra 1928/29 og GVIs tid i SBU ud. GVI bliver derved den eneste klub, der har haft både en person som SBUs formand (Hartoft) og senere en som KBUs formand (Torben Mogensen).
I 1944 flyttede klubben til Nymosen, hvor klubben i samarbejde med kommunen efter flere års tilløb byggede et nyt og mere tidssvarende klubhus på Moseranden - Mosebuen 28 B. Uden for klubhuset lå nu flere baner til fodbold og håndbold. Med start i 1988 - afsluttet 1990 - blev det nuværende klubhus bygget. I 1993 kunne man udvide med en bane 3. I 2012 får man erstattet grusbanen med en kunstgræsbane.
GVI skifter fra SBU til KBU, så de deltager i KBU første gang i sæsonen 1944/45. I Idrætsbladet 27/6 1939 varsles, at GVI er stærkt opsat på at søge ind i KBU – stile efter en plads i KBUs A-række ligesom Skovshoved fik år tilbage i en lignende situation, hvor de også kom fra SBU Mester – hvis ikke det lykkes GVI at fastholde pladsen i SBU Mester. Men det gør det – ”uretfærdigt” selv efter egen vurdering slår man samlet Korsør og forbliver. Så ingen KBU-overgang i denne omgang.
Vi har ikke et trykt KBU-kampprogram fra efteråret 1944, men har kontaktadressen til klubben, der lyder på Hr. H. Rasmussen, Vangedevej 18, Gentofte. Man stillede i KBU-debuten op med 3 seniorhold og 3 ungdomshold og har spillet sine hjemmekampe på Mosebuen. Første kamp er 27/8 1944 på hjemmebane mod Hekla - GVI vinder 5-3. Socialdemokraten skriver 3. september 1944, at da GVI besejrer Hekla 5-3 i sin første KBU-kamp sker det på mål af Henning Thorsen (3), Henning Petersen og Poul Otto Svendsen. Der skulle være startet en juniorkamp kl. 10.00 - også hos GVI - mod HB, men den ser ud til at være blevet aflyst p.g.a. regnvejr. 1. februar 1946 opnår GVI status som fuldt (= ordinært) medlem af KBU.
Egentlig var der som også angivet i Idrætsbladet 31/5 1943 en del fortalere for, at GVI skulle være skiftet 5 år tidligere, men det turde man ikke på det tidspunkt byde sin formand Hartoft, der også er formand for SBU. I 1940 gled man så ud af SBUs Mesterrække, efter i en række år at være reddet af nåde og barmhjertighed fra SBUs ledelse, der hele tiden kunne finde udveje til at bevare GVI i den bedste række. Men til sidst gik den ikke længere – GVI måtte ned i SBUs Oprykningsrække, og nu var man sågar’ også ved at ryge ud her et par sæsoner senere. Et stort flertal vedtager på 1943-Generalforsamlingen at melde sig ud af SBU og ind i KBU, bl.a. begrundet i, at ungdommen ikke længere vil tage de lange ture for at komme i kamp. Var skiftet sket noget før, kunne GVI nok – i stil med, hvad Skovshoved kunne nogle år før – være kommet i KBUs A-række. Nu måtte man tage til takke med KBUs B-række. Den sidste SBU-kamp med 1. senior manglede at blive spillet – den vinder man 6-3 over Holte.
Formand Hartoft var selvfølgelig et ”kildent problem” i den forbindelse. I GVI var man efterhånden stærkt utilfreds med at have en formand, som man næsten aldrig så i klubben – han mødte frem til Generalforsamlingen i 1943, men ville ikke lede den (dermed reelt trådt tilbage). Han ville deltage i debatten som ”menigt” medlem og han lagde ikke skjul på, at han anså den øvrige bestyrelse for at have udført et muldvarpearbejde i hele denne sag. Da GVI blev dannet tilbage i 1921 var han dels formand for den ene af de to klubber – Gentofte Boldklub - ja, han var tilmed æresmedlem her og dermed også af GVI. Omvendt kunne han jo ikke blive siddende som SBUs formand, når han ikke repræsenterede en SBU-klub. En overgang så det ud til, at Brede ville tage ham ind her, men undlod alligevel at gøre det. Og for øvrigt var den øvrige SBU-bestyrelse reelt parat til at rejse en mistillid mod ham, da de mente ham for enerådende. Enden bliver, at GVIs næstformand Harald Pallesen-Hansen bliver ny formand for GVI, og at Hartoft frasiger sig sin SBU-formandspost i utide med virkning fra 1/1 1944.
I foråret 2019 lancerede DBU et nyt licenssystem, der med stjerner som mærkat skal skabe mere gennemsigtighed i klubbernes arbejde med talentudviklingen på herresiden. GVI formåede ikke at placere sig på listen i 2019 - men i 2020 opnåede GVI med 23,49 point og 1 stjerne pladsen som nr. 39 på landsbasis og nr. 7 i DBU København. I 2021 en placering som nr. 34 med 1½ stjerne - i 2022 nr. 38 igen med 1½ stjerne.
Både Gentofte og Vangede er bydele i Gentofte Kommune - ligger på hver sin side (Gentofte på den østlige, Vangede på den vestlige) af Gentofte Sø/Lyngbyvejen.
GVI har deltaget i kvalifikationskampe til Danmarksserien for Herrer og i slutspil i U21/Talentturneringen
Jubilæumsskrifter (findes hos DBU København)
(se resume)
DBU Københavns Fodboldmagasin
2005/4 : Den svære årgang
2008/4 : Ønskes kunstgræsbane
2009/1 : Får kunstgræsbane
2016/3 : Det betaler sig at gribe ind
2017/4 : Investering i fremtiden
2020/2 : Hvad laver den børneansvarlige
Det første GVI-klubhus ved Vangedevej