Royal Air Force

I morgen spilles en international kamp på Frederiksberg Stadion. Det udenlandske hold tæller flere stærke spillere, bl.a. professionals fra Manchester og Liverpool. I morgen – det var søndag 29. juli 1945 kl. 15. Det internationale hold var RAF 122 wing. Den danske modstander var Boldklubben Dalgas.

Royal Air Force 122 wing opholdt sig i København efter Befrielsen i maj samme år. Blandt andet beskæftiget med at demontere de tyske fly, der stod efterladt i Kastrup Lufthavn. Under deres ophold i København – og andre steder rundt på det europæiske kontinent – havde briterne for vane med deres befrielsestropper at spille fodboldkampe mod lokale hold. Det var med til at give soldaterne adspredelse, men også med til at skabe en god stemning og ånd mellem soldaterne og lokalbefolkningen.

Ikke uventet stod flere københavnske fodboldklubber klar til sådanne dyster. En af dem altså Dalgas – i dag en del af FA 2000. Dengang lige rykket op i den københavnske A-række. Og på de engelske soldaterhold kunne man tit finde mere eller mindre kendte fodboldprofiler fra tiden før 2. verdenskrig hærgede. De var måske ikke i den bedste fodboldtræning – men rutine og talent fornægter sig vel ikke, selv om man et par år har været i trøjen. Kampen blev da også vundet af RAF med 5-4.

Man kunne tro, at det så var tophistorien i det næste nummer af den lokale avis – Frederiksberg-bladet. Men her må du tro om igen. Intet – absolut intet - blev nævnt om kampen. Derimod kunne man læse, at Fru Konditor Hansen havde født en søn – se, det var jo en verdensbegivenhed på lokalt plan. At nogle RAF-folk og ditto danske yngre mænd kunne finde på at løbe efter en bold en sommereftermiddag efter kirketid var det altså ikke.

Weekenden før havde Den polske Forenings Hjælpekomité arrangeret en fodboldkamp på selvsamme Frederiksberg Stadion på Sønderjyllands Alle. Det var mellem et hold polske flygtninge, der var indlogeret på Emdrupvejens Skole, og et udvalgt Frederiksberg-mandskab. Overskuddet gik til hjælp for netop de polske flygtninge – polakkerne havde kaldt deres hold 1. PKS Pologna. Trods deres ikke særlig lukrative indkvartering og vilkår var det lykkedes dem at spille flere af den slags kampe for at skabe lidt adspredelse i en ellers grå hverdag, hvor tankerne givet det meste af tiden er gået til deres hjemegn, der nu var bag Jerntæppet. De havde også formået at anskaffe sig et sæt spilletrøjer. Hvad overskuddet har været ved vi ikke – det kostede 1 kr. i entre at overvære den kamp. Det samme var taksten for at se RAF spille fodbold – børn dog kun det halve. Og var man medlem af Dalgas gik voksne ind til børnetakst og Dalgas-ungdom kom gratis ind.

Kilde : Københavnsk Fodbold 2011 nr. 6

Den danske part i kampen - Dalgas

RAF 122 wing var den britiske part i kampen