Fodboldens pris

Er der en ting, man har brug for, hvis man vil spille fodbold, så er det – en fodbold. Uden den intet spil. Mange af de gamle klubber har da også ofret spalteplads på at berette om det besvær, de har haft med i det hele taget at få klaret det meget væsentlige – at få anskaffet sig en bold. Og en bold var ikke en billig genstand dengang – hvis man ville have en ”rigtig” fodbold måtte man punge ud.

Da Østerbro Boldklub skulle stiftes – det var tilbage i 1894 – sad en af stifterne med et trumfkort på hånden : han ejede en bold. Nu var det ikke den første klub med det navn, der skulle stiftes. Der havde været en af samme navn tidligere – og godt nok var fodbold kun en bibeskæftigelse. Det vigtigste var at spille cricket. Axel Jensen havde været med i forgængeren og det var ham, der havde bolden – så med den som adgangsnøgle stillede han op til valget som ØBs første kasserer med et slet skjult motiv. Efter at være valgt indledte han nemlig med at sælge bolden til sin klub – pris 3 kr. og så var den jo endda ikke ny. En anselig sum for klubben – et helt års kontingent for en voksen kostede i mange klubber under 1 kr. i den tid.

Når en brugt – måske tilmed en hel del brugt – koster 3 kr. Hvad koster da en ny ? Det svar kan læses i Boldklubben Sylvia’s memoirer. Da de lægger ud med at spille på Christianhavns Vold sker det med en gummibold, som man dog skifter ud med en rigtig fodbold – til 10 kr. Det var i år 1900. Og det svarede dengang til ca. 10 helårskontingenter. I dag koster en ny fodbold omkring 10 % af et årskontingent – 100 gange så lidt relativt set.

Derfor var det meget udbredt at starte med at anskaffe sig en brugt. Den slags kunne man købe hos de store klubber – KB og AB. På sin 1 årsdag beslutter man i Fremad Valby at gå til netop KB for at se på en brugt bold – man drager hjem med en efter at have lagt 2 kroner og 18 ører hos KB. Sikkert mere end rigeligt brugt. Det sker i 1905. Også Kastrup gik den vej – at starte med en brugt. De læser en avisannonce og køber i 1910 en brugt fodbold for 3,50 kr. – en knapbold med 2 store knapper på siden. Det var ikke alle bolde, der var med snøre – denne her var moderne og blev lukket med 2 knapper !

Overgangen fra at have en brugt fodbold til at købe en ny var en stor beslutning. Boldklubben FIX er stiftet på initiativ af en flok 16-17 årige drenge, der boede i Vølundsgade. De var startet ud med at anskaffe sig en brugt fodbold – havde sluppet 5 kr. ude hos AB for den. Nu – og det vil sige 1924 - ville man gerne have en ny. Men den kostede 45 kr. ! Der måtte spares op – så hver mand betalte 25 øre per uge.

Tilskud udefra var mere end velkomment. Stor var glæden givet hos Sundby KFUM, da hovedforeningen KFUM bevilgede 5 kr. som tilskud til anskaffelsen af en bold i 1911. Det hjalp øjensynligt at gå til de kristelige kredse – KFUM eller en præst – når man som ny fodboldklub var i nød. Egentlig underligt, for mange fodboldkampe kom jo til at blive spillet i netop søndagens kirketid, og på den måde en konkurrent til Kirken. Ikke desto mindre kan Skovshoved IF berette, at de i 1917 fik skænket hele 2 fodbolde – til en samlet værdi af 15 kr. – af den lokale præst. De har nok været købt brugt. Det skete på et tidspunkt, hvor timelønnen for en faglært arbejder var blot 80 øre.

Siden er fodbolde blevet stadig billigere – relativt set. Man kunne stadig gøre en god forretning – som Dalgas gjorde i 1962. Her købte man 15 bolde fra et dødsbo til en samlet pris på 40 kr.

Hovedpersonen