Damer/Kvinder
På undersiderne er turneringsstrukturen vist for henholdsvis 11M og 7M Damer/kvinder.
Den kronologiske udvikling ser således ud
1972
Så sker det – fodbold skal ikke længere kun forbeholdes mænd. Men hvad skal det nye barn hedde ? Dame- eller Kvindefodbold – valget falder på det første. Hvad med reglerne – skal de være ens for de to køn ? På spillereglernes felt bliver og er der fortsat helt ligestilling – Fodboldloven gælder uanset om man er af det ene eller andet køn. I turneringsreglerne laver man den ene ændring, at hvor grænsen mellem senior og ungdom hos mænd er fastsat til fyldte 16. år – så sættes den på spindesiden til fyldte 15. år. Er man fyldt 15 år må man som pige spille med i seniorrækkerne. Der lægges ud med 14 klubber opdelt i 2 rækker – Serie I og Serie II. Senere når man at koble en Serie III på også – sker i 1983.
Antallet af op/nedrykkere mellem Serierne fastsættes fra start til 2 hold.
1975
KBU får kun lov til at beholde sine bedste damehold for sig selv i 3 sæsoner – 1972, 1973 og 1974. Alle 3 år vinder Rødovre den bedste københavnske række – og kan med rette som den eneste kalde sig Københavnsmester i Damefodbold. Siden har de bedste københavnske hold deltaget i DBUs rækker og overladt sine breddehold til sammen med de øvrige københavnske fodboldklubber at dyste i de københavnske rækker.
KBU får 2 oprykkere til DBUs laveste række.
1978
I 1978 får damerne deres Københavnske Pokalturnering – for sent til at nogen klub kan opnå at vinde ”The Double” for på det tidspunkt er den bedste københavnske damerække uden deltagelse af de absolut bedste københavnerklubbers 1. hold. FB vinder den første pokaltitel, Sundby nr. 2 – herefter sætter Rødovre sig på de 12 efterfølgende i træk – for den københavnske damepokalturnering går ind i 1991.
1985
I 1985 opnår damerne ligeberettigelse med mændene – også deres bedste række skal hedde Københavnsserien. De efterfølgende benævnes som hos mændene Serie 1 og Serie 2. Og der er en enstrenget struktur med kun 1 pulje på hvert niveau.
1991
KBUs Damepokalturnering spilles for sidste gang.
1993
Damerne er 4 år før mændene med at introducere 7"mands"fodbolden – spillet på ½ bane til mindre mål, kortere spilletid og uden brug af off side. Det sker i 1993. Den tilrettelægges som en pyramidestruktur i typisk 10 holds puljer (hvor det er muligt også på laveste niveau alt efter antal tilmeldte hold) med Mesterrækken i toppen - Række 1 med 2 puljer - Række 2 med op til 4 puljer. Med som regel 3 oprykkere/nedrykkere mellem Mester og Række 1 (2 kun i år med 10 hold i Mester). Fra start med kun eet hold fra hver klub tilladt i samme pulje - undtagen i laveste Række.
Samme år indfører DBU en landsdækkende Dame-Landspokal. Man kopierer strukturen fra herrerne - Lokalunionerne skal stilkel med et forud fastlagt antal hold til DBUs 1. runde. Af de 24 pladser, Lokalunionerne får skal KBU besætte 3. KBU skal selv administrere de indledende runder. De 16 hold i DBUs egne rækker træder ind ad 2 omgange men først I de af DBU administrerede afsluttende runder.
1998
Man forsøger også at få damerne til at fortsætte ud over seniortiden – som Old Girls. Men hvor gammel skal en dame være for at være Old Girl ? Man beslutter sig for at sætte grænsen så lavt som fyldt 29 år – 4 år under den på det tidspunkt gældende Old Boys-aldersgrænse. Det lykkes i 1998 og 1999 at få gennemført en 7M-række i Old Girls – så glider det væk igen for at blive vakt til live i 2009. Men efter en del år dør det ud igen - og dermed ofte ingen rækker under "Ældre" for kvinder, som de nu hedder.
2003/04
Ved årsskiftet 2003/04 beslutter man sig for, at nu skal det hedde Kvindefodbold og ikke længere Damefodbold.
2005
Allerede i 2005 er alle kvinderækker – både de i 11mands og de i 7mands blevet til halvårlige turneringer, og man skelner ikke som hos mændene mellem om det er 1. hold eller ej - ingen puljer er reserveret for alene 1.-hold. Er man god nok, så kommer man med uden hensyn til holdbetegnelsen. Dog kun et hold fra hver klub i samme pulje i toppen.
2006
Det er sidste år, KBU skal stille 3 hold til kvindernes Landspokal. Fra og med 2007 står DBU slev for at administrere hele turneringen lige fra første runde - men i første runder spilles regionalt, så man undgår alt for lange rejser.
2010
København får igen sin egen kvindepokalturnering. Pokalturneringen – Kvinde 7eren – bliver for 7mandsholdene, men den overlever kun til og med 2013. Klubberne kunne deltage med et anal hold, der svarede til deres deltagelse i den ordinære turnering. Interessen for at deltage var og er dog ringe - flere år når man ikke det satte minimumstal på 8 tilmeldte hold og undlader at spille kvinde-7eren. turner
2013
Ligesom hos mændene, kom der også hos kvinderne til at deltage hold fra Bornholm fra 2013 i Københavnsserien, hvis ellers de ville.
Samtidig etablerede DBU Sjælland, Lolland-Falster og København og i princippet også Bornholm Kvinde Serie Øst som overbygningsrække med 10 hold - 5 fra Sjælland/Lolland-Falster og 5 fra København/Bornholm. Fra DBU København/Bornholm med 1 oprykker hvert halvår fra Københavnsserien - nedrykningen fra Øst fastsat til 2 uden at skele til Lokalunionstilhør.
Bornholm deltog i 2013 i den københavnske kvindeturnering - holdt derefter pause for at melde sig til igen i 2020.
2020
På grund af covid 19 pandemien blev der lukket helt ned for kvindesenior-kampe i foråret - såvel 11M som 7M. Efteråret nåede man at afvikle næsten helt inden der igen blev lukket ned. Derfor måtte man slutberegne stillingerne ved hjælp af pointgennemsnit for de manglende kampe (holdene fik i realiteten tillagt deres hidtidig indspillede pointgennemsnit i de ikke spillede kampe).
2021
Kvinde Serie Øst udvides med 2 hold til nu samlet 12 hold - sker gennem ekstra oprykning i skikkelse af 2 hold fra Københavnsserien og ligeledes 2 fra DBU Sjællands bedste kvinderække.
Man erkender, at der for mange "etablerede" seniorspillere - spillere, der deltager på 11mands hold i deres klub også på et højere niveau - er et ønske om at kunne spille ved siden af på et "breddehold" med tidligere skolekammerater, kammerater fra ungdomsårene m.v. i 7M-rækkerne. Derfor åbnes for, at spillere både kan deltage på 11M-hold og på 7M-hold uden at være belastet af at skulle leve op til op/nedrykningsregler mellem de to hold - de to turneringer er helt adskilt på nær at karantæne gælder i begge turneringer uanset hvor man idømmes den. Og at 7M godt kan spilles i en anden klub end hvor man udfolder sig på 11M-siden - her kræves blot et supplerende spillercertifikat, der kan hentes elektronisk. Det skyldes ikke mindst den stadig stigende tilmelding til 7M, der ikke længere hvad angår antal deltagende hold er "lillebror" til 11M.
2024
Kvinde Serie Øst nedlægges efter forår 2024 - de bedste københavnske hold spiller derefter i en særlig Kvinde Serien København, der rangerer trinet over Kvinder Københavnsserien, fra efteråret 2024. Fra denne række vil det bedste hold ved en forårsturnerings afslutning rykke op i DBUs Kvinder 2. division.
FÆLLESRÆKKER
1975
Mændene måtte vente 24 år på at få deres første DBU DM-turnering. Kvinderne noget kortere. Fra første KBU-turnering i 1972 skulle der kun gå 3 år – så var DBU på banen med den første landsdækkende Dame-DM. 3 KBU-klubber fandt nåde og kom med – Sundby, Rødovre og Bispebjerg – i DM Øst.
1981
I 1981 indføres den landsdækkende 1. division – her kom Rødovre med som ene KBU-hold – og med Danmarksserier under sig. Her kom Rødovre 2, Sundby, KFUM og HIK med i Øst-kredsen.
2013
Den model har holdt sig til sommeren 2013. Her skippede DBU Kvinde-Danmarksserien – den er nu givet tilbage til Lokalunionerne. Det har fået Sjælland, København, Lolland-Falster og i princippet også Bornholm til at lave sin første fællesrække på kvindesiden – Kvindeserie Øst.
I denne oversigt er listet de enkelte sæsoners bedst placerede københavnske kvinde/damehold. Indtil der introduceres overbygningsrækker identisk med vinderen af bedste KBU-række. I de sæsoner, hvor der eksisterer overbygningsrækker er placeringen i denne angivet, suppleret med vinder af den bedste KBU/DBU København-række i kursiv.
2024 : B 93 (Kvinde Liga Kvalifikation, nr. 2) - FA 2000 (Københavnsserien, forår)
2023 : B 93 (Kvinde Liga Kvalifikation, nr. 3) - FA 2000 (Københavnsserien, forår) og HIK (Københavnsserien, efterår)
2022 : Sundby (Liga Kvalifikation, nr. 2 og det samme forud i 1. division Slutspil) - Heimdal (Københavnsserien efterår) og Skjold (Københavnsserien forår)
2021 : B 93 (KvindeKvalligaen, nr. 4) - Østerbro 2 (Kvinde Københavnsserien forår) og ØKF (Kvinde Københavnsserien efterår)
2020 : Der blev ikke spillet kvinde-rækker hos DBU København i foråret p.g.a. Covid 19 pandemi nedlukningen. B 93 (Kvinde Kvalligaen, nr. 4) – Fremad Amager (Kvinde Københavnsserien efterår)
2019 : B 93 (Kvinde Ligaen, nr. 8) - Fremad Valby (Kvinde Københavnsserie efterår) og Husum (Kvinde Københavnsserie forår)
2018 : B 93 (Kvalifikationsligaen, nr. 2) – Skjold (Kvinde Københavnsserie efterår) og Heimdal (Kvinde Københavnsserie forår)
2017 : Sundby (Kvalifikationsligaen, nr. 4) – FC Damsø 2 (Kvinde Københavnsserie efterår) og Østerbro 2 (Kvinde Københavnsserie forår)
2016 : B 93/HIK/Skjold (Kvinde Ligaen, nr. 7) – B 93 2 (Kvinde Københavnsserie efterår) og Sundby (Kvinde Københavnsserie forår)
2015 : B 93/HIK/Skjold (Kvinde Ligaen, nr. 7) – Amager FF (Kvinde Københavnsserie efterår) og Sundby (Kvinde Københavnsserie forår)
2014 : B 93/HIK/Skjold (Kvinde Ligaen, nr. 7) – AB Tårnby (Kvinde Københavnsserie efterår) og KFB (Kvinde Københavnsserie forår)
2013 : B 93/HIK/Skjold (Kvinde Ligaen, nr. 9) - Østerbro (Kvinde Københavnsserie efterår) og Rødovre (Kvinde Københavnsserie forår)
2012 : Skjold (Kvinde Division, nr. 2) - Rødovre (Kvinde Københavnsserie efterår) og FB (Kvinde Københavnsserie forår)
2011 : Skjold (Kvinde Ligaen, nr. 9) - FB (Kvinde Københavnsserie efterår) og Skjold 2 (Kvinde Københavnsserie forår)
2010 : Damsø (Kvinde Elite Division, nr. 9) – Skjold 2 (Kvinde Københavnsserie efterår) og Sundby (Kvinde Københavnsserie forår)
2009 : Skjold (Kvinde Elite Division, nr. 8) - Sundby (Kvinde Københavnsserie efterår) og Frem (Kvinde Københavnsserie forår)
2008 : Skjold (Kvinde Elite Division, nr. 8) - GVI (Kvinde Københavnsserie efterår) og Skjold 2 (Kvinde Københavnsserie forår)
2007 : Skjold (Kvinde Elite Division, nr. 6) – Skjold 2 (Kvinde Københavnsserie efterår) og Heimdal (Kvinde Københavnsserie forår)
2006 : Skjold (Kvinde Division 1, nr. 1) – Sundby (Kvinde Københavnsserie)
2005 : Skjold (Kvinde Division 1, nr. 3) – Amager United (Kvinde Københavnsserie)
2004 : FB/FV København (Kvinde Elite Division, nr. 8) – FC Damsø (Kvinde Københavnsserie)
2003 : FV København (Dame Elite Division, nr. 5) – Tårnby (Dame Københavnsserie)
2002 : FV København (Dame Elite Division, nr. 5) – Sundby (Dame Københavnsserie)
2001 : FB (Dame Elite Division, nr. 5) – Tårnby (Dame Københavnsserie)
2000 : FB (Dame Elite Division, nr. 5) – Skjold 2 (Dame Københavnsserie)
1999 : FB (Dame Elite Division, nr. 4) – FB 2 (Dame Københavnsserie)
1998 : Rødovre (Dame Elite Division, nr. 4) – Pioneren (Dame Københavnsserie)
1997 : Rødovre (Dame Elite Division, nr. 4) – Tårnby (Dame Københavnsserie)
1996 : Rødovre (Dame Elite Division, nr. 3) – Hvidovre (Dame Københavnsserie)
1995 : Rødovre (Dame Elite Division, nr. 4) – B 1960 (Dame Københavnsserie)
1994 : Rødovre (Dame Elite Division, nr. 5) – Valby (Dame Københavnsserie)
1993 : Rødovre (Dame Elite Division, nr. 5) – Skjold (Dame Københavnsserie)
1992 : Rødovre (Dame DM-slutspil, nr. 5) – Sundby 2 (Dame Københavnsserie)
1991 : Rødovre (Dame Division 1, nr. 2) – Brønshøj (Dame Københavnsserie)
1990 : Rødovre (Dame Division 1, nr. 6) – FB (Dame Københavnsserie)
1989 : Rødovre (Dame Division 1, nr. 5) – Bispebjerg (Dame Københavnsserie)
1988 : Rødovre (Dame Division 1, nr. 4) – Rødovre 2 (Dame Københavnsserie)
1987 : Rødovre (Dame Division 1, nr. 9) – FB (Dame Københavnsserie)
1986 : Rødovre (Dame Division 1, nr. 4) – Tårnby (Dame Københavnsserie)
1985 : Rødovre (Dame Division 1, nr. 6) – FB (Dame Københavnsserie)
1984 : Rødovre (Dame Division 1, nr. 4) – Tårnby (Dame I)
1983 : Rødovre (Dame Division 1, nr. 3) – HIK (Dame I)
1982 : Rødovre (Dame Division 1, nr. 3) – KFUM (Dame I)
1981 : Rødovre (Dame Division 1, nr. 3) – FB (Dame I)
1980 : Rødovre (DM-turnering Dame Øst, nr. 3) – Rødovre 2 (Dame I)
1979 : Rødovre (DM-turnering Dame Øst, nr. 4) – KFUM (Dame I)
1978 : Rødovre (DM-turnering Dame Øst, nr. 4) – Bispebjerg (Dame I)
1977 : Sundby (DM-turnering Dame Øst, nr. 4) – Syd-Vest (Dame I)
1976 : Sundby (DM-turnering Dame Øst, nr. 4) – FB (Dame I)
1975 : Sundby (DM-turnering Dame Øst, nr. 5) – Mariendal (Dame I)
1974 : Rødovre taber ved DM for dameklubhold til Stjernen 0-4 - Rødovre (Dame I)
1973 : Rødovre taber ved DM for dameklubhold til Stjernen 0-1 - Rødovre (Dame I)
1972 : Rødovre (Dame I)
Scrapbøger hos DBU København
KBUs Avisudklip – 8 bind
Indeholder KBUs Unionskampe, KBUs Pokalturnering, KBUs Ungdomspokalfinaler samt udklip om større emner, der har optaget Pressen. Samt relevante KBU-jubilæumsaktiviteter i de relevante år.
A. 1953
B. 1954-55
C. 1955-57
D. 1957-59
E. 1959-1962
F. 1962-65
G. 1970-71
H. 1970-78
Særlige begivenheder :
a. Den første kvindekamp (H)