Reflekter over klubkulturen, sæt ind over for ekskluderende vaner og diskriminerende sprogbrug, sørg for at italesætte mod til at skride ind over for diskriminerende adfærd og endelig – synliggør, at I er en forening, hvor der er plads til alle. Det er nogle af de gode råd som Frederik Lassen gerne vil give videre til klubber, som vil arbejde med at skabe en klubkultur, hvor der er plads til alle som en del af #Gamechanger indsatsen.

Frederik Lassen er til daglig udviklingstræner og regnbueansvarlig i BK Vestia. Tilbage i efteråret 2021 valgte han at springe ud og tale åbent om at være biseksuel. Det var en angstprovokerende oplevelse i en fodboldkultur, som han føler har svigtet ham og mange andre i samme situation.    

Det var først som 36-årig, at jeg turde tale åbent om min seksualitet, fordi jeg frygtede at blive ekskluderet fra fodboldfællesskabet. Jeg var angst og panisk i forhold til hvordan det ville blive modtaget. Frederik Lassen, BK Vestia

Forandring kræver vedholdende indsats

Med #Gamechanger har Frederik Lassen og BK Vestia fået en platform at arbejde ud fra. Det har ført til, at klubben nu arbejder konkret med en kulturændring, der skal ske på samme tid og på flere niveauer i klubben. Det handler om at arbejde med måden man taler, leder og er sammen på. Den skal opdateres, så fodbold i højere grad er et spil for alle.

 - Det er vigtigt at man som forening gør op med tanken om at en kulturforandring kan finde sted, fordi man laver en enkelt mærkedag om året. Det handler om en vedholdende indsats, hvor ledelsen gør et grundigt forarbejde og reflekterer over klubbens værdier og vaner. Ofte er der nogle ekskluderende vaner, som man skal gøre op med. Det er et fint og vigtigt signal at spille med en regnbuebold, men der skal også gøres et mere fundamentalt og bagvedliggende arbejde, forklarer Frederik Lassen.

Fodbold er for alle

BK Vestia har været en del af #Gamechanger siden efteråret 2021. Som en del af klubbens arbejde med #Gamechanger har de arbejdet med en regnbue-strategi. Det har resulteret i et oplysende univers på klubbens hjemmeside og regnbuesymboler både online og på klubbens anlæg, hvor et kæmpestort regnbuebanner med teksten ”Fodbold er for alle” skal synliggøre, at BK Vestia er åben for alle nationaliteter og minoriteter. Endelig har klubben ført indsatsen helt ned på holdniveau ved at indføre en holdprotokol, hvor alle klubbens hold skal reflektere og dokumenterer hvad normerne er for samvær og hvad de vil gøre for at skabe et mere inkluderende holdmiljø.

 - Vi har et klart ønske om at regnbuearbejdet skal oversættes og udleves i praksis. Derfor arbejder vi helt ned på holdniveau, så vi kan få indblik i hvordan kulturen er i dag og hvordan indsatsen oversættes af trænere og frivillige i klubben. På den måde finder vi også ud af, hvordan vi skal arbejde med Gamechanger og regnbuestrategien fremover, siger Frederik Lassen.

Uddannelse af trænere

BK Vestia og Frederik Lassen har ambitioner om at skubbe til dagsordenen og gøre endnu mere for tolerance og inklusion på og uden for fodboldbanen. Klubben afholder i løbet af efteråret uddannelsesdage for klubbens trænere, ligesom klubben drømmer om at udvikle et "normkorps", som kan facilitere samtaler om sprogbrug og inklusion.

- Vi har udarbejdet undervisningsmaterialer i samarbejde med Nørrebro United og NGO’en Sabaah, og skal nu i gang med at undervise vores trænere. Det sker blandt andet for de midler, vi har fået igennem #Gamechanger, fortæller Frederik Lassen.

BK Vestia, som fyldte 125 år tidligere på året, er i dag blandt Danmarks største fodboldklubber på medlemssiden. De er kendt for at være en klub med et inkluderende fællesskab, der afspejler og rummer mangfoldigheden i lokalområdet. Klubben har udover indsatsen med #Gamechanger og ”Fodbold for alle” også stort fokus på lighed i børne- og ungdomsfodbolden, hvor klubben ikke opdeler børnehold efter køn, ligesom klubben kæmper for at få indført mixfodbold i DBU Københavns turneringer.

Du kan læse mere om BK Vestia og indsatsen for at skabe en klub for alle her. 

 

OM #GAMECHANGER

Om #Gamechanger:

Kulturministeriet har givet støtte til, at en lang række aktører under Idrættens Regnbuekoalition med #Gamechanger, kan stå sammen skulder ved skulder i kampen for, at alle skal føle sig velkomne på banen, i klubhuset og omklædningsrummet.             

Vil du vide mere om #Gamechanger? Interesserede klubber kan læse mere på blivgamechanger.dk