98 dommeraspiranter har i weekenden bestået teoriprøven
I dag er det mors dag over hele landet, men den person du i virkeligheden bør købe blomster til, er din nye dommer. Velkommen til 98 nye dommere, der er halvt igennem nåleøjet med et teoribevis i hånden.
Denne weekend hos DBU København har været helt særlig. Sjældent har der været så mange gæster gennem Sporsløjfen, forsvarligt opdelt og adskilt af tidsintervaller, håndsprit, afstandsmærker, pleksiglas, mundbind og undvigemanøvrer.
I en stille atmosfære præget af let nervøsitet, sidder fire mand i ”venteværelset”. Dommeransvarlig i DBU København Kenneth Egeberg, kalder dem ind én ad gangen, og hjælper dem med at logge på netværket og den 40 spørgsmål lange teoriprøve. Den omfatter fire områder; Igangsættelse, frispark, offside og målmand.
Aspiranterne har deltaget i det tre dage lange onlinekursus med fire timers undervisning om dagen. Herefter kommer den teoretiske prøve med 40 spørgsmål, som de har 40 minutter til at besvare, hvilket ifølge Kenneth Egeberg er god tid.
En af søndagens eksaminander Rasmus Holmboe på 20 år går i 3. g, og er både fodboldtræner og spiller i Nivå/Kokkedal fodboldklub.
”Jeg tilmeldte mig for at få en større forståelse for spillet, og fordi jeg senere hen godt kunne tænke mig at dømme nogle kampe, og så var det ret fedt under Corona, nu hvor man har så meget tid, at DBU tilbød kurset, så det var ret cool. Det var overraskende godt at tage uddannelsen online. Instruktørerne var meget velforberedte, det var effektivt, og på tre dage kunne man det meste.”
Prøven gik fint, og Rasmus bestod - tillykke
Efter at have svaret på spørgsmålene i teoriprøven, er det dette syn kursisterne møder. DBU lovfortolker og medlem af DBU’s lovgruppe samt klummeskribent og censor Jan Carlsen ses bag Corona brynjen. Jan Carlsen er en af i alt fire kompetente censorer, der weekenden over har eksamineret de nye dommere.
”Snittet fra teoriprøven ligger på 28 rigtige (næsten 29) ud af 40 mulige, hvilket faktisk er lidt højere end på et normalt dommerkursus, hvor formen er med fysisk fremmøde”, fortæller Jan Carlsen.
21-årige Anders Hansen er kørt fra Middelfart for at tage teoriprøven. Består han den og den praktiske prøve, får de glæde af ham i Århus, hvor han skal læse Statskundskab efter sommerferien.
”Jeg ville gerne i gang og uddanne mig til dommer, inden jeg skal flytte. Og jeg kunne se, onlinekurset var den uddannelse, der blev tilbudt nu og det fungerede fint. Jeg vil gerne være dommer, fordi det er godt i forhold til den personlige udvikling, men mest fordi jeg bare godt kan lide fodbold, og så tror jeg, det vil være fint som et fritidsjob ved siden af S.U’ en. Det kunne være fedt at blive rigtig god til det og dømme nogle af de højere rækker en dag.”
Anders Hansen ønsker at tage den praktiske prøve på Fyn, gerne i Middelfart Boldklub, når det bliver muligt at spille fodboldkampe igen.
Anders bestod teoriprøven – tillykke.
I en pause fangede vi ophavsmanden til Carlsens Quiz som vi pt. kører på Facebook. Vi spurgte Jan Carlsen om quizzen kan bruges til at teste sig selv inden teorieksamen?
”Ja, det kan man godt bruge den til, man skal bare have for øje, at nogle af spørgsmålene er i højere sværhedsgrad end teoriprøven, da de er fra et teorimesterskab”, forklarede Jan Carlsen og kaldte den næste eksaminand ind til bordet.
Dommeransvarlig i DBU København uddeler eksamensbevis til 18- årige Sofus Arven fra Kastrup Boldklub. Fodbold er Sofus’ hobby, og han vil gerne dømme kampe udover selv at spille dem.
”Vi har kursister fra de 15-årige til midt 60-erne med den sædvanlige fordeling i fodbolden som er 90/10 mænd/kvinder”, fortæller Kenneth Egeberg.
Pludselig kom der et kendt ansigt forbi. Den 57-årige formand og træner, Søren Vesterbæk, fra boldklubben Vestia. Søren humper lidt rundt på et motionshold (fodbold), og forsøger at følge med nogle U19-drenge, når de træner. Og nu skal han være dommer?
”Jeg synes, det er et godt initiativ at gøre uddannelsen gratis, og jeg har tilladt mig at blande mig temmelig meget i hele debatten omkring dommermanglen. Grundlæggende har jeg ment, at dommermanglen ikke bare er et problem isoleret set, men når vi bliver nødt til at afvikle kampe på hverdage, så griber det ind i en helt anden dagsorden. Den der hedder vores generelle facilitetsmangel. I sidste ende kan man sige, jeg er her for at blive en bedre træner, men også fordi jeg med større vægt, kan tillade mig at have en mening om det vi taler om, når jeg sætter mig helt ind i tingene.”
”Hvis ikke tilbuddet om onlineuddannelsen havde været der, i den specielle situation vi har nu, så tror jeg ikke, jeg var sprunget til. Jeg synes, al nytænkning bør testes af, og jeg kan da forstå, at antallet af folk der har været igennem er positivt højt, og det synes jeg understreger det potentiale, der ligger i det her format.”
Søren Vesterbæk bestod teoriprøven - tillykke.
Vi spritter lige af, inden vi tager hul på de sidste afsnit.
Osman Turan er 43 år og fra Nivå. Han har tilmeldt sig dommeruddannelsen, da han skal bruge den som projektleder for en børne- og ungeuddannelse. Osman er boligsocial projektmedarbejder, og sørger for at lave fritidsjob for unge.
”Vi har lige uddannet tyve C1-trænere, og nu vil vi gerne uddanne tyve unge mennesker, der kan blive dommere. Og så kan jeg jo ikke sende de unge afsted, før jeg selv har taget uddannelsen. Med den gratis onlineuddannelse kunne jeg tage den i arbejdstiden som en del af mit arbejde. Ellers havde jeg ikke taget dommerkurset.”
Osman Turan bestod – tillykke.
Hvad sker der så nu!
Efter bestået teorieksamen venter en praktikdel og tre uddannelseskampe med vejleder.
”Vi får en stor opgave i forhold til uddannelseskampene efterfølgende. Det er de tre kampe, hvor kursisterne skal ud at dømme og have vejledning. Det bliver højest sandsynligt efter sommerferien, muligvis kan vi starte op inden, hvis fodboldturneringerne starter”, fortæller ansvarlig for onlineuddannelsen Kenneth Egeberg.
”De kursister, der tilhører andre landsdele eller bor langt fra København, kan tage deres uddannelseskampe i den respektive DBU lokalunion, Jylland, Fyn eller Sjælland. Teoridelen kan tages i København, men kursister fra Vestdanmark er også blevet tilbudt at vente på, at der bliver sat en eksamen op i Vest, så de ikke skal køre så langt”, fortæller Kenneth Egeberg.
I løbet af weekenden var der 7 aspiranter, der desværre ikke bestod. De bliver nu tilbudt ekstra undervisning og et opsamlingsheat forud for en re-eksamen.