-Vil være blandt de bedste i København

En tydelig struktur og en målrettet strategisk indsats har skabt resultater i Sundby BKs pigeafdeling.


Den halve pigeafdeling i Sundby BK sammen med 1. Damer. Foto: Sundby BK.  

Københavnsk Fodbold er på besøg en mandag eftermiddag, hvor der er fuld aktivitet på Sundby BKs baner i Kløvermarken. Piger og drenge løber ind og ud af klubhuset og på banerne er der både træning og kamp. Klubbens formand Bo Hammer, U14 træner Kasper Nielsen og Søren Kjær Jensen fra pigeafdelingen er mødt op for at fortælle historien om Sundbypigernes udvikling, der har udmøntet sig i succes både på og uden for banen:

-For nogle år tilbage besluttede vi, at der skulle ske noget nyt for at fastholde og rekruttere flere piger. Vi begyndte at træne på tværs af årgange, tog initiativ til træningslejre og forældremøder og tilmeldte os alle de stævner vi kunne komme i nærheden af. Det skabte et godt fundament, men det var helt afgørende for udviklingen, at vi gav alle de træningsivrige piger mulighed for at træne mere og blive matchet bedre, fortæller Søren Kjær Jensen.

Piger træner sammen med drenge

Det med at træne mere blev for alvor sat i system i 2013 med etableringen af Sundby BKs fodboldakademi. Akademiet er for klubbens spillere i årgangene fra U10 til U15 og der trænes tre gange ugentligt. Her tilbydes børnene en aktiv hverdag, hvor de får kvalificeret træning, styrker det sociale samspil og får mulighed for at få hjælp til lektier:  

-Piger som drenge har en ambition om at blive dygtige fodboldspillere og dér har akademiet haft stor betydning. I dag har vi syv piger med til talenttræning i DBU U14 øst, og det er klart, at mere og bedre træning har været afgørende for deres udvikling. Rent socialt har det også været en succes, fordi pigerne har fået mulighed for at træne med drengene og knytte relationer på tværs, forklarer Kasper Nielsen, der er en af to pigeansvarlige, der arbejder på tværs af årgangene i henholdsvis børne- og ungdomsafdelingen.

Et andet afgørende punkt for Sundby BK har været forældreinvolveringen. Her har Sundby stillet krav til nye trænere om at afholde to årlige forældremøder, ligesom klubben netop har iværksat en spørgeskemaundersøgelse, hvor forældre til B&U spillere skal svare på spørgsmål om trivsel og udvikling af fodboldmæssige færdigheder. Alt sammen for at imødekomme spillernes behov og lytte til dem.

Ungdomsafdeling med eget budget

I Sundby BK har man hold i alle pigerækker fra årgang 1999 til 2008. Det er et solidt fundament at bygge videre på og den nuværende succes skal fastholdes ud fra en langsigtet strategi, hvor klubben vil uddanne alle trænere fra U10 og op efter. Den filosofi koster penge, men ved at hæve kontingentet og arbejde ud fra en meget klar struktur har klubben fundet midler til at styrke B&U fodbolden på både drenge og pigesiden:

-I Sundby BK har vi adskilt børne- og ungdomsfodbolden fra vores seniorafdeling. Vi har vores eget budget og råder selv over de penge som vi får ind fra sponsorer og FOS midler. Omvendt står vi også for at dække 60 % af driftsudgifterne. Det gør os handlekraftige og sikrer, at pengene går derhen, hvor de er tiltænkt, fortæller Bo Hammer, der sammen med resten af bestyrelsen har valgt at ligge driftsopgaver ud i udvalgene så der er rum til at arbejde strategisk på bestyrelsesniveau.

De mange tiltag som klubben har iværksat de senere år har dels fastholdt spillere og tiltrukket spillere udefra, der er blevet opmærksomme på muligheden for god træning i Sundby BK. Det næste udviklingspunkt bliver at løfte niveauet hos de næstbedste:

-Vi har mange dygtige pigespillere, men udfordringen er nu at få de næstbedste med. Det handler dels om at give plads til sociale aktiviteter, men også om at få uddannet trænere og arbejde på tværs af årgangene, siger Kasper Nielsen som vurderer at klubben er på rette spor, når det handler om at rumme alle:

-Vi gør meget ud af at skabe fælles traditioner, hvor alle deltager. Vi tager til stævner sammen, laver fællesspisning én gang om måneden og afholder også en afslutningsfest sammen. Derudover mødes vi på trænersiden på tværs af hold og årgange hver måned, siger Kasper Nielsen.

Drømmer om licens

En af ambitionerne for Sundby BK er, at man på sigt kan få licens på pigesiden. I forbindelse med DBU Københavns projekt (ELI) med at sende unge akademikere ud i fodboldklubber havde man en ung akademiker til at gennemgå ansøgningsproceduren og se på specifikationer og krav, der skal opfyldes samt analysere driftsudgifterne:

-Det har været en kæmpe hjælp at have en akademiker, som har arbejdet meget detaljeret med at undersøge grundlaget for at søge licens. Vi har nu en drejebog for, hvordan vi kan gribe ansøgningen an og har ambitioner om at søge licens i nær fremtid. Vi ønsker at udvikle os og være med i toppen af dansk kvindefodbold, men vi skal være helt klar, før vi tager de næste skridt, fortæller Kasper Nielsen og Bo Hammer i fællesskab. 

Sundby BK U13 og U15 piger et netop blevet indrangeret i U13 Øst og U15 Øst-rækkerne.

Artiklen har været bragt i det seneste nummer af Københavnsk Fodbold.

Log ind