Fodboldvenner fra alle verdenshjørner (1)

Drenge fra 14 forskellige lande er samlet med fodbold som fælles omdrejningspunkt på BK Frems U14 hold.


U14 holdet i BK Frem består af spillere fra alle verdenshjørne. Foto: Kenneth Hemmingsen
 
Fællesskabet og forståelse for kulturforskelle er stor på BK Frems U14 hold. Frank Paulsen som er holdleder for holdet er som mange andre blevet frivillig leder på grund af et fodboldspillende barn og er i gang med sit femte år som holdleder. Med sin tyske baggrund er Frank Paulsen og sønnen en stor del af det multikulturelle Frem hold, der rummer spillere fra alle verdenshjørner:

-På vores U14-årgang er der faktisk spillere, som stammer fra 14 forskellige lande, fortæller Frank Paulsen, der alene på førsteholdet har drenge med 10 forskellige nationaliteter:

-Drengene har rødder i så forskellige lande som Makedonien, Pakistan, Kenya og Congo. Holdet trækker altså spor til vidt forskellige verdensdele og kontinenter, hvilket naturligvis også medfører ganske forskellige forudsætninger hos de enkelte spillere. Spillerne har ikke bare forskellige nationaliteter, men også vidt forskellige forudsætninger, f.eks. har en af spillerne flygtningestatus, fortæller Frank Poulsen som vurderer, at drengenes mangfoldighed og den kulturelle diversitet er med til at styrke fællesskabet og den enkelte spiller.

Respekt og tolerance

Sprogligt har drengene ingen problemer på fodboldbanen. Udover at være dygtige fodboldspillere taler de alle sammen dansk, men indimellem må Frank og holdets træner bringe de engelske gloser i spil, når der er kontakt til forældre. Selvom ikke alle forældrene har det danske sprog tilfælles, er forældreopbakningen til det multikulturelle hold dog stærk. Frank forklarer, at der har været afholdt fællesarrangementer og fællesspisning, og med Franks egne ord interagerer forældrene på kryds og tværs af kulturelle skel og grænser.

Den gensidige respekt bunder i den oprigtige interesse og åbenhed, som spillerne viser for hinanden. Godt nok er fodbold den største interesse, men der bliver også snakket om alt muligt andet. Derfor bliver drengene ifølge Frank Paulsen også klogere på samfundet og den verden, som omgiver dem. Frank har oplevet dette gennem sin egen søn:

-Drengene kender til og har forståelse for hinandens forskelligheder, og de går meget op i at tale pænt og vise hinanden respekt. Lige pludselig vidste min søn specielle ting omkring muslimske højtider og traditioner. Det var glædeligt for mig, for jeg synes det er vigtigt, at min søn har forståelse for andre kulturer, forklarer han.

I omklædningsrummet er den slags temaer også på dagsordenen. Drengene har eksempelvis talt om konfirmation og andre traditioner, der ofte bunder i religiøse eller kulturelle forskelle. Ved at tale med hinanden om forskelle bliver de klogere på den verden, de er en del af, og de opnår også en gensidig respekt for hinanden. Det viser sig ifølge Frank Paulsen på mange forskellige måder – foreksempel ved, at drengene giver hinanden kærlige øgenavne. 

Sportslige ambitioner

De sportslige ambitioner er høje hos drengene. Derfor ved Frank også, at nogle med tiden kunne fristes til at prøve talentet af på et højere niveau, end BK Frem lige nu tilbyder. Det har dog vist sig, at det kan være svært for drengene at skifte væk fra fællesskabet på det multinationale hold:

-At blive på holdet er et aktivt tilvalg for drengene. Selvom udfordringerne kunne friste andre steder, er fællesskabet på dette hold simpelthen for stærkt, siger Frank Paulsen som forklaring på, at det er lykkes at fastholde spillerne. Frank håber, at det talentfulde kuld vil blive sammen i lang tid og fortsat udvikle fodboldfærdigheder og venskaber. Og hvem ved om der skulle gemme sig en kommende landsholdsspiller for enten Danmark, Tyskland, Pakistan eller Kenya i det talentfulde kuld.

Du kan læse artiklen om BK Frems U14 hold i sin fulde længe i det seneste nummer af Københavnsk Fodbold. 

Log ind