DBU Børneudviklingstræner

Uddannelse for børneudviklingstrænere

Hvad er en børneudviklingstræner?

Alle klubber, der ønsker at være DBU Børneklub, skal tilknytte en børneudviklingstræner i løbet af det første år.

Børneudviklingstræneren har til opgave at understøtte klubbens børnetrænere; med andre ord være træner for børnetrænerne.


Målgruppe
Uddannelsen henvender sig til dig, der allerede fungerer som børneudviklingstræner.

Formål
Uddannelsen har til formål:

  • At give en praktisk forståelse af din kerneopgave og funktion som børneudviklingstræner og kulturbærer.
  • At give dig viden og praktiske værktøjer til at håndtere løbende og udforskende feedback.
  • At træne dine kompetencer i at håndtere løbende og udforskende feedback.
  • At støtte dig i at opnå bedre kommunikation og resultater med dine børnetrænere.
  • At understøtte dig i at reflektere over din egen motivation, kommunikationsstil og din egen klubs børnefodboldkultur med henblik på konkrete handlinger.
  • At forankre en fælles forståelse af DBU’s syn på børnefodbold, aldersrelateret børnefodbold og fra øvelsesland til fodboldland.
  • At skabe kollegial samhørighed og sparring med andre børneudviklingstrænere.
Mine forventninger til uddannelsen blev helt indfriet. Vi har haft et godt netværk i gruppen med virkelig god dialog og sparring mellem kursisterne, og DBU har givet os nogle rigtig gode værktøjer Peter Winther, børneudviklingstræner i Skibsby-Højene IF og tidligere deltager på uddannelsen

Varighed
Uddannelsen varer sammenlagt 37 timer inkl. hjemmestudieopgaver og forberedelse, fordelt på tre eller fire fremmøder.

  Fremmøde (1)
Syn på børn, børneudviklingstrænerens kerneopgave, personkendskab
(7 timer)
  Fremmøde (2)
Børneudviklingstrænerens arbejde på banen
(5 timer)
  Fremmøde (3)
Børneudviklingstræneren som håndværker
(4 timer)

  Fremmøde (4)
Børneudviklingstræneren som kulturbærer
(4 timer)
Hjemmestudieopgave (1)
Forberedelse
(2 timer)
  Hjemmestudieopgave (2)
Feedback
(5 timer)
  Hjemmestudieopgave (3)
Analyse & coaching
(5 timer)
  Hjemmestudieopgave (4)
Feedback & interview
(5 timer)
 

 

Indhold 

Uddannelsens indhold er baseret på, at en børneudviklingstræners hovedopgave er at træne klubbens børnefodboldtrænere på en måde, der bidrager til bedre børnemiljøer, forbedret træning og dygtigere ledere omkring børnespillerne:

  • Coaching af børnetrænere: Børneudviklingstrænere skal kunne støtte og vejlede børnetrænere, så det giver lyst til mere feedback.
  • Identifikation af personlighedstyper og samspil med forskellige typer: Forståelse af forskellige trænerpersonligheder og hvordan man bedst kommunikerer med dem.
  • Viden og værktøjer til at skabe anerkendende og udviklende relationer: Evnen til at opbygge positive og udviklingsorienterede relationer.
  • Guide til observation og analyse af børnefodbold: Evnen til at observere og analysere børnefodboldtræning.
  • Indføring i DBU’s Børnesyn: Forståelse af DBU’s syn på børnefodbold og hvordan det omsættes i praksis.
  • Motivationsforståelse: Viden om, hvordan man motiverer både trænere og børnespillere.
  • Gode karakteristika på børnefodboldmiljøer: Det er afgørende, at klubbens ledelse udstikker tydelige rammer for børnefodbolden i klubben.
  • Evnen til at give lyst til mere feedback: Træne børnetrænere på en nærværende, udforskende og motiverende måde.

Afviklingsform
Uddannelsen bygger på et konkret feedbacksyn med konkrete værktøjer til håndtering af feedback, som under uddannelsesforløbet baseres på hverdagscases. Derudover vil der være kollegial sparring og erfaringsudveksling med andre børneudviklingstrænere.

Der er ingen eksamen. Til gengæld er der forberedelsesopgaver før uddannelsesstart samt en hjemmestudieopgave imellem hvert fremmøde, som relaterer sig konkret til dit daglige samarbejde i klubben med dine børnetrænere og som du skal løse fra gang til gang.

Hjemmestudieopgaverne har til formål at kitte din egen udviklingsproces, erfaringer, refleksioner og daglige praksis sammen med den viden og de værktøjer, som uddannelsen bidrager med.

Uddannelsen afvikles i hele Danmark. Du modtager undervisning på hold af 9, 12 eller 15 børneudviklingstrænere og med en underviser/facilitator.

Pris
Uddannelsen er gratis for en børneudviklingstræner i en DBU Børneklub eller i en klub, der er på vej til at blive DBU Børneklub.

Uddannelsen koster kr. 5000,- for en børneudviklingstræner i en licensklub eller i en klub, som ikke er DBU Børneklub. Prisen dækker ophold, forplejning, undervisning og materialer.

Bemærk: Ved afbud senere end en uge før uddannelsesstart eller ved udeblivelse opkræves et beløb til dækning af materialer, bestilt forplejning, ophold samt administration.

Optagelseskrav og forudsætninger
Det er en forudsætning, at du har minimum UEFA C1 og UEFA C2 for at kunne blive optaget på uddannelsen.

Hvis du har en anden licens end C-licens, skal du gennemføre UEFA C1 og UEFA C2, inden du kan optages på uddannelsen. Hvis du ikke p.t. har gennemført UEFA C3, dvs. en C-licens, så anbefaler vi, at du efterfølgende tilmelder dig den.

Yderligere er det afgørende og en betingelse for at kunne deltage, at du fungerer som børneudviklingstræner i en fodboldklub, så du har børnetrænere at træne under hele uddannelsesforløbet.

Det sidste er en forudsætning for at kunne løse hjemmestudieopgaverne og bidrage konkret og aktivt under fremmøderne og i din studiegruppe.

Kompetence og bevis
Uddannelsen som DBU Børneudviklingstræner giver dig kompetencer til at håndtere løbende og udforskende feedback samt træne børnetrænere på tværs af aldre og baggrund.

Gennemførelse af uddannelsen giver dig mulighed for at benytte titlen DBU Børneudviklingstræner. Du registreres som DBU Børneudviklingstræner i DBU-uddannelsessystemet.

Uddannelsen kræver fuldt fremmøde (100%), og det forventes, at man bidrager og deltager aktivt under hele uddannelsesforløbet, herunder løser hjemmestudieopgaverne, som er en integreret del af uddannelsens faglige indhold.

Uddannelsen giver 21 refreshmentpoint til indehavere af UEFA C- eller UEFA B-licens.

Deltag
Kontakt din lokalunion, hvis du er interesseret i uddannelsen. 

Støttet af Herrelandsholdet

Børneudviklingstræneruddannelsen er blandt andet muliggjort ved, at Herrelandsholdet som en del af landsholdsaftalen har valgt at donere en sum til børn i breddefodbolden. Pengene er med til at gøre det muligt at understøtte de nye børneudviklingstrænere, som skal hjælpe de mange børnetrænere i klubberne.