Phistersvej

Adresse
Phistersvej 43, 2900 Hellerup (andre, lavere vejnumre optræder op gennem tiderne - numrene stiger efterhånden som sidevejen til Strandvejen bebygges)
- omfatter på samme adresse Maglegårdsbanen

Størrelse
1 11M bane, der senere suppleres af Maglegårdsbanen, der ikke har 11M bane-mål - denne omdannes senere til en grusbane, for så igen at blive omdannet til græsbane.

 

Anlægget indvies
Søndag 27. juni 1915, hvor der kl. 12 spilles Finalen i Nordre Birk Boldspil Unions Sommerpokalturnering for 1. hold HIK - Skovshoved med HIK som vinder 2-1 og kl. 5 finalen i samme Unions Sommerpokalturnering for 2. hold HIK - Gentofte med HIK som vinder.

Første programsatte KBU kamp
7. september 1919 kl. 11.00 HIK - Velo i Junior 2-4

Klubber på anlægget
HIK

Kildemateriale
HIK 50 år
HIK 100 år

Filmklip

Træning forud for KBUs Pokalfinale 1938 på Maglegårdsbanen indgår i dette klip

https://www.danskkulturarv.dk/dr/pokalfinalen-forberedes/

Anlægget omfatter også

Maglegårdsbanen (se underside)

Anlægget videreføres som
Bregnegårdsvej (incl. Maglegårdshallen)

9/7 1912 vedtager Gentofte Kommune at anlægge en sportsplads ved Phistersvej incl. en stor fodboldbane og tildele den som lejemål til HIK. Klubben havde i 1900-04 haft en bane på Strandparksvej i Hellerup ned til Øresund, men grunden blev udstykket til villagrunde - det eneste, der blev tilbage var 4 tennisbaner som HIK stadig har undet kaldenavnet "Havnen". 1904-12 ligger klubben reelt fodbolddød - så går den genopstandne Hellerup Boldklub ind i HIK i 1913 og man får i tiden op til Phistersvej står færdig dels en bane ved Tuborgvej (hvor Mindelunden ligger i dag) og dels når man at benytte en bane ved Tranegårdsvej, der i de første år efter at Phistersvej-anlægget er åbnet, også benyttes til ungdomstræning af HIK.

Phistersvej bliver fra juni 1915 HIKs nye hovedsæde med et fint klubhus i engelsk stil, senere i 1958 udbygget med 2 omklædningsbygninger (1 til fodbold, 1 til tennis) - banen indvies officielt med de to pokalfinaler for 1. senior (HIK-Skovshoved) og 2. senior (HIK-Gentofte Boldklub) i Nordre Birk Boldspil Unions sommerpokalturnering.

Bladet "Idrætten" hilser banen med følgende omtale : "HIK må siges at have skudt papegøjen ved at indgå et meget favorabelt lejemål af det nye sportsanlæg ved Phistersvej. På den sydlige side af vejen ligger den smukke Pavillon (pris 24.000 kr.) med fodboldomklædning incl. 60 skabe til spillernes tøj og 4 styrtebade og dertil 2 mindre omklædningsrum til herre- og dametennis. Ovenpå opholdsstue, bestyrelsesværelse samt 2 store lofter til at tørre sportstøj (det ene planlægges senere omdannet til omklædning for fodboldungdom, hvilket dog aldrig bliver til noget - i stedet blev der et lille køkken og et mødelokale). Dertil 2 cykelskure med plads til i alt 300 cykler og desuden indtil nu 8 tennisbaner med mulighed for at udvide antallet. På den nordlige side af vejen den store fodboldbane (ca. 120x80 meter), hvor græsset har ligget ubenyttet hen hele 3 år før ibrugtagningen. Det hele står Kommunen i ca. 75.000 kr".

I sin status over københavnske baner 12/4 1934 skriver Idrætsbladet, et der p.t. findes 1 bane, men at man snart får en ekstra lille bane ved Maglegårdsvej/Mantziusvej (skolen får tilsvarende en ved siden af samme steds). Denne "Maglegårdsbanen" bliver efter Boldklubben Vetos opløsning, hvor banen overgår helt til HIK, en del af Phistersvej-anlægget. 

Opvisningsbanen på Phistersvej var mange udeklubbers skræk - for den var ikke god. Således oplyser Idrætsbladet, at Esbjerg har besluttet sig for at klage efter deres kamp på banen. De får følgeskab af B 1913, der også betegner banen som en "skandale", mens KFUM ikke vil være med på protesten og OB meddeler, at da de ikke har spillet her i mange år vil de hverken sige fra eller til. Også Randers klager senere over banen, der betegnes som "alle holds skræk". Og så skal de tilmed spille søndag kl. 10 og dermed bruge hele natten på at rejse for at nå frem. Idrætsbladet bringer så 10. november 1950 til torvs, at HIK erkender at Phistersvej er blevet for ringe til at være permanent divisionshjemmebane - man påtænker permanent at flytte til Gentofte Stadion.

I 2000 - HIKs 100. år - vedtager Gentofte Kommune som en del af et stort skoleudbygningsprojekt, SKUB, at omlægge Phistersvej-anlægget. De 10 tennisbaner nedlægges - et nyt tennisanlæg opføres 200 meter derfra, Phistersvej blændes, klubhuset og omklædningsbygninger rives ned og i stedet skal der nu være 3 stk. fodboldbaner og en stor Maglegårdshal, hvor HIK skal have klubrum og omklædningsrum og indgå som driftsbestyrer i dagligdagen

Phistersvej Luft 1955

Banen ligger øverst til venstre med den lidt mindre Maglegårdsbane til højre og med skolens lige så lille bane til venstre allerøverst (skolens måtte kun bruges til kampe og er derfor mindre slidt) og lige under dem den store opvisningebane

Phistersvej 3

Klubhuset kort efter anlæggets indvielse og før det blev udbygget med en lav udbygning foran udsalget.

Phistersvej

Bagsiden af klubhuset set fra tennisbanernes side. Det anes lige til venstre, at der er opført en hvid omklædningsbygning til tennis og til højre en tilsvarende til fodbold med dommeromklædning i gavlen.

Phistersvej 2

Her klubhuset set fra Phistersvej-siden med de to omklædningsbygninger. Foto er fra 1971.

Foto Divisionskampm På PHI

Fra en divisionskamp på Opvisningen mod Fremad Amager med Maglegårdsskolen i baggrunden

Foto Hector

Træning en varm sommerdag med Per Hector Larsen

Foto Rydbirk

Jubel efter rækkesejren i den første KBU/SBU juniorturnering - det er Erling Rydbirk der kastes i luften

Foto Den Store Låge

Tegning af den store  låge ind til banen på nordsiden af Phistersvej

Foto Street Fodbold

Streetfodbold på den oppustelige bane på Phistersvej umiddelbart før alle bygninger nedrives i 2002

Phistersvej Omtale A

Pressens dækning, da Phistersvej blev indviet

Phistersvej Omtale B

beklager at side 2 vender forkert i set-up.