Bag om vejnavnet

Krøyersvej er anlagt i 1915 og forløber fra Teglgårdsvej 16 til Damgårdsvej 29.

Vejen er opkaldt efter maleren Peder Severin Krøyer - født 23. juli 1851 i Stavanger og død 20. eller 21. november 1909 i Skagen – en af de danske Skagensmalere. Han voksede op hos sin moster i København.

Peder Severin blev kaldt Søren af sine venner. Krøyers signatur var derfor ofte S K. Hans værker er blandt de dyreste danske malerier på auktion. Krøyer viste tidligt evner som tegner, bl.a. illustrerede han en af sin plejefaders marinpublikationer i begyndelsen af 1860'erne.

I årene 1864-70 studerede han på Det Kongelige Danske Kunstakademi – fik i 1873 guldmedalje og et stipendium. Senere i 1870'erne opholdt han sig meget i Hornbæk, hvor han arbejdede udendørs sammen med andre malere. Han rejste til Tyskland og Frankrig, hvor han arbejdede og studerede i flere år. I 1878 rejste han til Spanien og Italien, hvor han besøgte Firenze, Siena og Rom. Her malede han det store og kontroversielle socialrealistiske værk, "Italienske landsbyhattemagere" (tilhører Den Hirschsprungske Samling), som gjorde ham berømt på Parisersalonen dét år, men som vakte stor forargelse, da det blev vist i Danmark. Man fandt motivet med de svedende og beskidte hattemagere frastødende.

Et møde i Paris med ægteparret Anna Ancher og Michael Ancher gjorde, at han rejste til Skagen for første gang i 1882. Herefter blev det fremover hvert år til sommerophold i Skagen, og begrebet ”Skagensmalerne” blev skabt med ham som midtpunkt.