Boldklubben Ydun Amager

DBU K.png

Stiftet
21. juli 1921

Bedste herrehold
B I-rækken

Spilledragt
Blå trøje og sorte shorts

Med hos KBU
1927/28

Spillested
Amager Fælled

Skifter i 1928 navn til og videreføres i BK Olympia

Klubben blev stiftet i 1921, da nogle drenge fra Sverigegade området, spillede kampe på Amager Fælled mod andre gadehold. De førende i gruppen var Vilhelm Thomsen, Hans Rosenkvist, Willy Jacobsen, Christian og Johannes Frost. Man enedes om at kalde klubben for Ydun. Den første generalforsamling blev afholdt i Havnecafeen på Islands Brygge. Her blev man under eventuelt enig om, at spillerne skulle kunne låne penge til at købe klubdragten for - afdrag 1 kr. per måned. Derimod nedstemtes et forslag fra Otto Nielsen (smeden) om at anskaffe 2 hjul og en aksel til transport af målstængerne. Generalforsamlingen sluttede i øvrigt med en pakkefest, der indbragte klubben 4 kr. og 8 øre.

I starten spillede ingen med fodboldstøvler - de fleste barbenet, nogle med sandaler eller sko og enkelte med træsko. Det betød så omvendt, at fodbolden holdt længere. Den første kamp var mod "Forwards" fra en af nabogaderne. Hver klub havde indskudt 75 øre til anskaffelse af et sejrstrofæ - et nikkelbæger. Ydun vandt 5-1. Sin første udlandstur havde man nogle år senere til Helsingborg - tabte så her 1-5.

Amagerbladet angiver 5. juni 1925, at Ydun er blandt stifterne og deltagerne i Sundby Boldspils første turnering og samme blad oplyser 10. juli 1925 at Ydun holder til på Amager Fælledvej. Amager Borgerblad kan 19. august 1927 meddele, at Ydun i lørdags tilmeldte sig hos KBU.

Senere - forud for starten i KBU - blev man nødt til og endeligt konfirmeret på en generalforsamling 23. februar 1928 - at skifte navn, da det viste sig at en klub på Frederiksberg også hed Ydun. Man enedes så om Olympia, efter at det have været i skarp konkurrence med andre navne bl.a. Arsenal !! Man når dog at stille op som Ydun Amager den første KBU-sæson.

Klubben får træningsplads i Sundby Idrætspark. Klubben deltager kun i en sæson - 1927/28 i KBU – under navnet Ydun Amager med 2 seniorhold og ingen ungdomshold. Kontaktadressen er hos Hr. Willy Jacobsen, Norgesgade 6D, 3, S. Klubbens debutkamp er 4. september 1927 ude mod Sylvia (Ydun taber 2-5) – første hjemmekamp er 25. september 1927 mod Mariendal (Ydun taber 3-4). Valby Bladet angiver i 1926, at klubben har klædt om på Ny Mølle Kro, Sundholmsvej.

I sommerpausen 1928 skifter man til navnet Olympia. Det navn havde en af KBUs stiftere også haft, men de var udmeldt af KBU tilbage i 1909. Sidste kamp i følge KBUs kampprogram som Ydun Amager er dog så sent som 18. november 1928, hvor man hjemme besejrer Dalgas med 6-2.

Ydun er i den nordiske mytologi gudinde for ungdom.