Sundby 50 år

Sundby Boldklub – 50 år – 1922-72

Resume : Blev stiftet af 7 unge mænd fra kvarteret omkring Tyrolsgade som Boldklubben af 1922 – med Eigil Andersen som formand. Klubdragt : Hvid sweater og sorte bukser, kontingent 25 øre/uge. Man skifter hurtigt navn til Sønderbro – men kun et par uger. Så gik man sammen med Amagerbro og stiftede 30. juni 1922 BK Sundby. Og sammen med andre småklubber stiftede man Sundby Boldspil Union – BK Sundby vinder vandrepokalen. I 1932 tager man skridtet og melder sig i DAI, hvor man ret hurtigt kommer til tops – men sportslig succes var ikke idel lykke. Der opstod interne stridigheder – de førende spillere ville have 0-kontingent. Det bliver til 10 år i DAI – men med vigende resultater. Så går man sammen med I.K. Olympus og ændrer navn til Sundby BK, som optages i KBU i 1943. Det giver vind i sejlene – en af Københavns største ungdomsafdelinger ser dagens lys. Et humoristisk indslag i klubbladet opfordrer Svend ”Målmand” til at udsætte sine mange skovture til tidspunkter, der ligger uden for sæsonen.

Banesteder :
Starter på Amager Fælled – fra Sundholm til Røde Mellemvej – med klubhus i Bernhard Sass' lille lysthus, der også bliver brugt til omklædning. 1929 lejer man sig ind i den gamle stolefabrik på Tingvej (1200 kr./år) med marketenderi, 3 billardborde. Senere flytter man til Loen på Grønjordsvej – med petroleumslamper. Siden går turen til Brigadevej, hvor man oplever lavpunktet : kun 9 medlemmer tilbage – så er det man går sammen med Olympus.
Den nysammensmeltede klub flytter ind i Afholdsbygningen i Byglandsgade.
Fast tilhør får man i Sundby Idrætspark, men klublivet forsvinder og små tilløb til at anskaffe små træhuse på først Englandsvej og siden Vejlands Alle falder til jorden.

Andre klubber :
Man kendte en række klubber fra Holmbladsgade til Parmagade : Ydun, Fix, Scott, Kvanta, Fylla, Mønten, Flydedokken, Frejr, Amagerbro.

Andre idrætsgrene :
Kvindehåndbold startes i midten af 30erne – tilmeldes DAI. Det får herrerne til også at starte en håndboldafdeling. I 1963 stopper forbindelsen mellem fodbold og håndbold – håndbold danner Sundby Idræts Klub. I dette regi samler en af håndboldpigerne i Sundby IK fodboldinteresserede kvinder, der slutter sig til Sundby BK – fik sammen med andre ligestillede stiftet Dansk Kvindefodbold Union (øst for Storebælt), før DBU tog kvindefodbolden ind.