HIK 50 år

HIK fra 1900 til 1950

Resume : HIK stiftes af Ernst Schultz, (første formand, der drukner dramatisk i 1906), Georg Christensen og Holger Møller – 10. december 1900. Man lejer af Hellerup Strandpark A/S et landområde ned mod Øresund (her ligger stadig tennisbaner, der benyttes af HIK). Annoncerer via Dansk Idræts-Blad. Omfattende arbejder på det lejede areal. Spilletid for Seniores kl. 19 til mørkets frembrud samt Søndag 10-12, Juniores tirsdag og torsdag samt lørdag 16-17 suppleret af søndag 10-12. Første kamp er en junior-kamp i 1901 mod Københavns Fodsports Forenings Ungdomskole. Første seniorkamp er mod ØB. I starten deltager man i Danske Atletikklubbers Fodboldturnering (1902).

HIK indmelder sig 1/5 1901 i DIF og beslutter at klubdragten skal være hvid trøje + himmelblå shorts og klubmærket i starten et himmelblåt "H" på brystet. Fodboldjunior tilmeldes Dr. Clod-Hansens pokalturnering. Om vinteren anvendes den enlige fodboldbane som skøjtebane. Penge til drift skabes ved at etablere HIKs Teater. Første egentlige træner er Oversergent Danielsen (kendt senere fra Hermes). Klubbens skure forliser ved den store julestorm 1902. Lejemålet opsiges af ejerne (der skulle udstykkes til villaer) efter få år, og fra 1904 er man uden egen fodboldbane i 11 år. En kort overgang pusler Gentofte Kommune med en ide om at indvinde en bid af Øresund for at lægge en bane her som landvinding – men det opgives.

HIK bejler gennem flere år til Hellerup BK for at slå sig sammen - men det mislykkes, og i 1908 kollapser Hellerup BK efter interne stridigheder. Senere stiftes en ny Hellerup BK, der 30/4 1913 går sammen med HIK (levede jo stadig som tennisklub). Hurtigt bliver man tophold i Nordre Birk Boldspil Union og søger nu ind i KBU. Vendepunktet er etableringen af Phistersvej-anlægget i 1915. Medlemstallet stiger hurtigt : ¼ 1913 var man 51 – 9/6 1916 nu 516. Optagelsen i KBU er et længere kapitel – med flere besøg af KBUs bestyrelse,”smøre”frokoster m.v. før man får lov at komme ind – først må man dog skifte navn til Boldklubben HIK før man optages som ekstraordinæret medlem i KBU marts 1916. Først lød kravet, at man skulle skifte klubdragt væk fra det hvide – det opgives med henvisning til 1. verdenskrig, hvor det ville blive for dyrt at skifte – og i starten skulle det kun være på frivillig basis at de andre klubber tog ud til Hellerup (ellers måtte HIK spille på udebane inde i København). Første KBU-kamp er mod Union – 5/10 1915 på Fælleden (altså før man bliver optaget officielt).

Hurtigt efter starten på Phistersvej starter man en skoleturnering for at få flere og gode ungdomsmedlemmer. Over for kommunen søger man at sælge sig som ”Centralinstitutionen for Sport i Gentofte Kommune”. En pionergerning er oprettelsen af Danmarks første lægeværelse (ved Eigil Rekling) – efter en beskeden opstart etableres et fuldt udstyret lægeværelse i efteråret 1926.

I mange år forsøgte HIK at få BK Veto (havde banen lige bag Phistersvej) til at gå ind i HIK, men det kikser, og i 1928 går Veto i stedet for ind i Skovshoved IF. Kort efter lykkes det for HIK at få kommunen til at etablere en bane nr. 2 ved Maglemosevej, hvor Veto havde holdt til forinden.

Valget af HIKere til KBU – også til KBUs Bestyrelse – har flere gange været anledning til intern splid. Der findes en kronologisk beskrivelse af HIK fodbold i KBU – for taktikere præsenteres ”Det Magdeburgske System” (en tilbagetrukket centerforward og så i stedet 2 fremskudte innerwings), der gav HIK sin første sejr over KB (2-1) i 1936/37 i DBUs Danmarksturnering. Et højdepunkt er HIKs sejr i KBUs pokalturnering 1935 og senere i 1938 er man atter i finalen, men taber.

Lister :
Folketal i Hellerup – udvikling før 1900 til 1950
Kontingentindtægt i HIK
Samlet medlemstal i HIK
Landsholdspillerne – Leslie Bolton og Reinholdt Christensen 1938
Spillere på KBUs udvalgte juniorhold og KBUs byhold
Flest spillede 1. holdskampe
KBU rækkevindere
Vindere i Skoleturneringen
HIKs placeringer i KBUs turneringer

Andre Klubber og fodboldunioner :
Lemchesvejs IK (egen bane) – Baldur – Orion (bliver senere til Hellerup Boldklub og får bane fra 1905 ved Tranegårdsvej og klublokaler i en villa ved Lindorffs Alle - deltog i KBU. Det anføres, at HB en enkelt søndag har stillet 11 hold) – Thor (bane ved C.L.Ibsensvej) – Charlottenlund BK (spillede på Ordrup Skoles bane) – B 1908 (ja det hed den klub, der spillede på Gentofte Skoles bane) – Skovshoved IF. Både Charlottenlund (vinder i 1910) og SIF (bliver i 1910 nr. 3) deltager i Københavns Amts Boldspil Union for Landklubber. Den bliver slået sammen med Frederiksborg Amts Boldspil-Union som Nordsjællands Boldspil Union for Landklubber med syd- og nordkreds. I 1912 genopstår Hellerup Boldklub (stiftes 21/5 1912)– der straks vinder denne turnerings Sydkreds (Københavns Amt) og slår vinderen af Nordkredsen (Frederiksborg Amt). Sejren til Hellerup BK får de nordlige klubber til at udelukke klubber fra byer med over 1500 indbyggere – dermed smides Hellerup BK og SIF ud. I stedet stifter Hellerup BK, Skovshoved IF, Holte IF, Sorgenfri BK og Hjortekær IF 6/1 1913 Nordre Birks Boldspil Union (N.B.B.U). Hurtigt optages Tårbæk BK som 6. medlem. Senere stiftes Talio og Hellerup Gymnasiums BK. Klubben Veto stiftes og overtager straks HIKs førerposition i NBBU – i 1923 overtager Veto det ledige navn Hellerup BK og spiller klods op ad HIKs Phistersvej på Mantziusvej. I 1940 er HIK med til at stifte Fodboldalliancen.

Baner :
Strandparksvej (tegning af første anlæg) – bruges af første HIK.
Areal ved Store Tuborgvej (i dag Mindelunden) benyttes af Hellerup BK i 1912.
9/7 1912 vedtager Gentofte Kommune at anlægge en sportsplads ved Phistersvej incl. en stor fodboldbane. I mellemtiden når man at benytte en bane ved Tranegårdsvej, der i de første år også benyttes til ungdomstræning af HIK.
Phistersvej bliver fra januar 1915 HIKs nye hovedsæde.
Mantziusvej – bane for Veto og aflastning for HIK.
I mange år spilles 1. holdets kampe i Idrætsparken

Andre idrætsgrene :
Svømning – atletik – ”hugning” – kroket - tennis er sammen med fodbold startidrætterne i HIK. Siden forsøges med lidt badminton på prøvebasis.

Markante fotos :
Første træningshold i 1901
Første fodboldkamp på Phistersvej
Pokalmestrene i 1935