Handelsstandens Boldklub

HB

Stiftet
31. juli 1912

Bedste herrehold
se underside

Spillested
Ryparken (enkelte kampe fra 2013)
Trekanten - fra efterår 1939
Fælleden

Rækkevindere
se underside

Med hos DBU København
1913/14 til nu

Bedste kvindehold
2009-: 7M
1994: Trukket
1992: Serie 2
1986: Trukket

Spilledragt
Sort trøje m/hvid halskrave og manchetter + hvide shorts - fra efteråret 1918
(2019 står KS-holdet angivet med sorte shorts)
Rød/sortstribet trøje på langs samt sorte shorts (1913-18)

Futsalvindere
2019/20: Herre A-niveau
2013/14: Herre KS

HB stiller i slutningen af 1980erne fælleshold i ungdom med ØB som HB/ØB. Senere stiller HB fælleshold med Østerbro (ØIF) i de ældste Masters-rækker enten som HB/ØIF eller ØIF/HB - fra 2009.

HB er stiftet af en gruppe yngre handelsmænd på et møde på Møllers Hotel, Nørre Farimagsgade 57 som en sammenslutning af Boldklubben Hafnia og en del af personalet fra Brødrene Dahl – første formand Ludvig Henriksen fra Brdr. Dahl. Om netop det sted hedder det : "En populær restauration var der på Møllers Hotel, Nørre Farimagsgade. Der kunne man få koldt bord, pænt almindeligt pålæg, varm ret – som regel biksemad – for 1 kr., en øl for 10 øre og snaps for 10 øre, og så kom snapsen på bordet til fri afbenyttelse. Så kunne man godt give 30 øre i drikkepenge."

Ønsket var at dyrke fodbold og gymnastik. Det sker umiddelbart efter, at Fælledklubbernes Hus, Fodboldbanen ("Idrætsparken"), Tennishallen og Atletikbanen er indviet. HB søger KBU om at blive optaget 12. september 1912 ved J. Chr. Helscher, Øster Farimagsgade 29. HBs første kamp er 7. september 1913 mod KFUM 2, som HB taber 2-3 – man deltog nemlig de første 2 år i B-rækkens andetholds-række. Dagbladet beretter om kampen 21. september 1913: "I pokalturneringen spilledes ovre på en anden side af Østre Alle en pokalkamp mellem Dania og HB, som HB vandt 6-0 – alle mål scoret i 1. halvleg. De spillede for et meget fåtalligt publikum. ”Humøret var imidlertid udmærket – når de rødklædte HB-spillere løb mod hinanden – og det set sket ikke sjældent – råbte de ”ægte rødt”. Spillets valør stod jo unægtelig ikke på højde med den gode vilje. Navnlig var HBs målmand ikke ”flink”. Nå, klubben er jo – om vi husker ret, - kun fra i fjor, så de kunne ikke allerede vente fine resultater”.

Klubbens adresse i startsæson 1913/14 er Hr. Repræsentant Ludvig Henriksen, Aabenraa 35, 5, K. I starten optog man kun folk fra handelsbranchen – især personale fra Brødrene Dahl. Pioneren er Ludvig Henriksen. Efter kort levetid får klubben "massiv" tilgang fra Boldklubben Dania – det sker i 1915 – og allerede da havde man slækket på kravet om tilhøret til handelsstanden. Man overtager også Danias plads i Fælledklubhuset, da de ophører. Man manglede ganske enkelt spillere. Navnet bevares – ikke mindst fordi det havde god tiltrækningskraft på tilflyttede handelsfolk fra Provinsen.

HB danner i 1923 sammen med Borup, Viktoria og Union samarbejdet "Firkanten", der især dyster med sit udvalgte hold mod andre "sammenslutninger". HB er første klub, der lader sine spillere bære numre på ryggen (sker i en pokalkamp 28/8 1927 mod ØB). HB roser sig også af at have været initiativtager til Old Boys-turneringen – i starten en privatturnering. HB starter nemlig i 1928 en privat turnering for Old Boys, der får deltagelse af HB, ØB, Viktoria, B 1903, Valby samt foreningen "Old Boys" og med sidstnævnte som vinder. Aldersgrænsen sat til fyldt 30 år og man må ikke samtidig spille på sin klubs 1. senior i KBU. HIK havde stillet et forslag om en Old Boys-turnering nogle år forinden på KBUs generalforsamling, men havde ikke vundet gehør her.

Banefondmærket omtales i 1927 – skulle skaffe penge til at forbedre kridtningen, nettene og indhegningerne til kampene i Fælledparken. Kostede 25 øre.

HB har haft sine problemer med at få afviklet sine 1. holdskampe I Fælledparken. På KBUs bestyrelsesmøde 19. august 1957 besluttes det, at give HB tilladelse til at spille 1. holdets kampe i selve Fælledparken grundet, at Klosterhaven var under reparation, og at Bestyrelsen vil sende 2 af sine medlemmer til den første kamp for at tjekke, at kravene opfyldes. Og kravene var a) der skal være net bag (i) målene - b) der skal opsættes tovafspærring ca. 2 meter fra hver målstang og bag om målene - c) der skal opkridtes streger i passende afstand fra side- og baglinjer (der burde nok have stået mållinjer) og klubben skal drage omsorg for, at publikum holdes udenfor disse streger - d) man vil tage forholdene op til fornyet behandling, hvis man skønner, at kampene ikke afvikles forsvarligt.

15. december 2011 kan 4 Fælledklubber (Skjold har nu eget domicil bag Østerbro Stadion) – HB, Heimdal, Viktoria og Østerbro IF – flytte ind i et splinternyt fælles klubhus for enden af Øster Alle ved Vibenhus Runddel. Efter udsmidningen fra Parken-tribunens kælder har man levet et par sæsoner i en stor container-landsby og på den måde fået hinanden endnu mere ind på livet.

Se også korte historier nr. 1 og nr. 4 samt  nr. 40

Se også plakater

Jubilæumsskrifter
(findes hos DBU København)
- se underside for resume

HB 70 år - 1912-82

DBU Københavns Fodboldmagasin

2007/2 : HB vil op af kælderen
2007/2 : Derfor spiller HB i sort
2007/2 : Det vrimler med rollemodeller
2007/6 : Fælledlegende har spillet sin sidste kamp
2008/6 : Københavnsmesterskab
2012/3 : Vi cyklede da til Dragør i regnvejr
2012/4 : Morten Jacobsen