Fremad Valby 40 år

Fremad Valby – 40 år – 1904-44

Resume : Klubben er stiftet 21/8 1904 i den røde Byggeforening i Valby – bag Valby Langgades S-station og Timotheus Kirken - af 6 drenge i alderen 10-12 år : Niels Andersen, Christian Christensen, Orla Eggers, Thorvald Køppen, Axel Rasmussen og Christian Rasmussen (blev første formand). Kontingentet satte de til 2 øre/uge – de bedrestillede skulle dog slippe 5 øre/uge. Man startede som Gymnastikforening, hvor man for enden af byggeforeningen havde sammentømret et stativ med ringe og trapez – senere udvidet med en selvanlagt løbebane, der dog aldrig bliver færdig. På 1 års dagen beslutter man – anført af nytilkomne Poul Rasmussen, der straks bliver valgt til formand – at anskaffe en luftbøsse (muligvis ikke købt alligevel) og en fodbold (købt brugt for 2,18 kr. hos KB). Første fodboldudfordring er ”den hvide Byggeforening”, som man slår 4-0. Man lægger ud i blå trøje og hvide shorts, men i 1910 skifter man til rød trøje (med hvide ærmeopslag og krave). Første klubkamp er samme år mod B 1908 – tabt 2-3.

Da man rykker ud på Valby Fælled stiftes i 1913 af Valby-klubberne Valby Boldspil Union med tegner Holm (Trekanten) og Fernando Schmidt (Fremad) som frontfigurer. Her udskrives pokalturneringer med deltagelse af Fremad, Olympia, Trekanten, Frederiksberg, B 1912 og Tre Stjerner.

1920 melder Fremad sig ind i KBU – men det var krisetider. Medlemstallet faldt, man var tæt på opløsning, så man må hurtigt nærmest forlade KBU igen (bliver i realiteten en slags hvilende medlem). Blandt andet får man et år valgt en formand, som man så aldrig så mere. Starter så småt op i 1922 i Valbyturneringen før man igen i 1923 starter på sin 2. aktive periode i KBU.

Skriftet indeholder fra nu en ret omfattende gennemgang af Fremads sportslige meritter år for år samt de forskellige ændringer i bestyrelse m.v. Skriftet vover sig også ud i at udnævne Fremads stærkeste kamphold gennem tiderne – det bliver til flere. Og så sluttes af med at udtage ”Alle tiders bedste Fremadhold” – før der sluttes af med at præsentere alle klubbens hold i jubilæumssæsonen mand for mand. Der sluttes med et æresgalleri af ledende klubfolk gennem tiderne.

Baner :
Lægger ud på marken ved Den røde Byggeforening på Hartmanns og Overbyes Alle.
1913 rykker man til Tømmerhandler Lehmanns jord ved Vigerslev Alle Skole.
Samme år rykker man til Valby Fælled – hvor kommunen til alle Valby-klubber havde reserveret 10 tønder land. Det første klubhus er et gammel militær-skydehus, der benyttes frem til 1940. Man udvider i 1933 ved at købe et tidligere sommerhus og bygge det sammen med skyttehuset.
18/8 1942 ændres Valby Fælled til Valby Idrætspark, da den nye opvisningsbane indvies – åbningskampen er Frem mod udvalgt Valby Boldspil Union-hold (7 fra Fremad).
Sammen med Valby Boldklub opfører man klubhuset ved Værkstedsvej – indviet 3/3 1973.

Lister :
Klubbens formænd (s. 19)
Æresmedlemmer (s. 65-70)

Fotos :
Skyttehuset (s. 44)
Det udvidede klubhus (s. 98)