FIX 25 år

Kan søges på nettet som

http://www.boldklubbenfix.dk/media/1230/39010.pdf

FIX - jubilæumsnummer af Boldklubben FIX Brønshøjs medlemsblad 24. september 1949

Resume :
Det er nu 25 år siden nogle unge mennesker, der hovedsagelig boede i Vølundsgade på Nørrebro, blev enige om at starte en fodboldklub. De vaklede mellem navnene "Stjernen" og "FIX", man valgte sidstnævnte da de konstaterede at der allerede var en klub i forvejen, der hed Stjernen.

I starten søgte man kampe med andre klubber, der var i besiddelse af en bane - for det havde FIX ikek slev. Første kamp var mod en klub ved navn "Heimdal", der hørte hjemme på en fælled på Finsensvej(bag den senere endestation for linje 14). FIX vandt de første kampe stort - så i stedet søgte man nu modstandere blandt andre gadeklubber i nabokvarterer - Viking og Ragna.

Træningsplads fandt FUX på Nørre Fælled lige ved "den hvide vej", der gik fra Jagtvej til Nørre Alle med omklædning i grøftekanten. Senere fik man mulighed for mod betaling at klæde om i et iskagehus på hjørnet af Jagtvej og Sortevej. Sit første pokalstævne afholdt klubben 16. november 1924 (vandt selv stævnet efter ret så mange kampe, hvoraf de sidste måtte spilles nærmest i mørke).

FIC forsøgte at komme ind i Firmaklubbernes Boldspil Union - men blev afvist, da man jo ikke var et firma. I stedet meldte man sig i en privat sammenslutning af små fodboldklubber fra kvarteret omkring Fælledparken, hvor man så deltog de næste 2 år og det sidste år vandt den "lave" række og dermed en pokal. Da Småklubbernes Sammenslutning, SS, stiftes 1926 meldte FIX sig til her og kom i A-rækken her. Man udvidede med gymnastik for både mænd og kvinder på diverse kommuneskoler, mest Korsgades Skole, hvor gymnastikken blev ledet af hr. officiant Duelund. Ma indførte også en fast ugentlig klubaften, der blev afholdt på restauranter i nærheden, siden i ordenshuset i Griffenfeldtsgade. Her mødtes man til bordtennis og kortspil.

I 1932 anskaffede man sig sit første klublokale, hvor man kunne holde til de næste 7 år  - lå på Tagensvej. Her kunne man i lokalet have 3 billardborde og 2 bordtennisborde og desuden spille skak, dam og kortspil - suppleret af et marketenderi, der solgte kaffe, citronvand, lyst øl og chokolade. Man udvidede med håndbold for damer og startede en ungdomsafdeling. I Fælledparken dystede man i fodbold mod de 3 andre Nørrebro-klubber Cito, Zero og Bury - i 1934 vandt FIX turneringen i Arbejdernes Boldspil Unions nordre kreds, hvor de tre andre Nørrebroklubber også deltog. Og i samme periode kom Carl "Calle" Petersen, Ove Sandersen og Svend Christensen på ABUs arbejderlandshold og udvalgte hold.

Da banen ved Jagtvejen blev optaget måtte FIX søge baneplads i Fælledparken. Så lykkes det i 1936 at blive lejer på det nye Ryparkens anlæg ved Lyngbyvejen (Vognmandsmarken) med fast bane 2 gange om ugen og tilmed om søndagen med tilhørende omklædningslokale med varmt vand - men af en eller anden grund ville medlemmerne ikke særligt flittigt møde til træning her - så man kunne næsten ikke stille hold i senior og ungdomsafdelingen gik i stykker ligesom også damehåndboldbold sygnede hen. Besættelsen gjorde at man måtte opgave i sine klublokaler på Tagensvej, men fik heldigvis en afløser i Helgolandsgade 17, som man delte med boldklubben Cegas.

En lykkelig ting var også, at man kom i forbindelse med boldklubben Velo i Brønshøj - de gik ind i FIX og man videreførte klubben under FIX-navnet. Formålet var at bevare retten til at være lejer i Ryparken - klubdragten blev bevaret og en ny bestyrelse med repræsentanter fra begge klubber valgt. De førende på den tid var klubbens stifter og mangeårige formand Svend Christensen assisteret af Willy Jensen, der også havde været med fra start. Man besluttede at klubben skulle hedde FIX Nørrebro. Desværre inddrog tyskerne under besættelsen boldbanerne i Ryparken - så man måtte tilbage til Fælleden. Klubbens forhenværende formand Carlo Nielsen ville det dog anderledes - han fik øje på banerne ved Utterslev Mose. De var desværre stærkt optaget - så man kunne ikke få en bane til turneringskampe - de måtte man fortsat spille på Fælleden - og træningstid næsten lige så håbløst. En anden DAI-klub - Idrætsforeningen Brønspark - havde to træningsdage her, så dem slog man pjalterne sammen med og trænede sammen med, og klædet igen om i det fri. Året efter lykkes det Carlo at få sat sig på en bane med omklædningsrum til træning - men kampe måtte man fortsat afvikle på Fælleden de næste par år. 

Først i 1944 fik man af stadsgartneren tilladelse til at få en turneringsbane samt to træningsbaner på Brønshøj Kirkevej i Utterslev Mose. En stærkt medvirkende årsdag var, at IF Brønspark unge meldte sig i FIX, hvorefter Brønspark trak sit fodboldhold og overgav sine tider til FIX. I 25 års-jubilæet 1949 har FIX 2 baner - bane 2 og 3 - til træning 3 gange ugentlig og til kampe benytter man bane 1 til senior og bane 3 til junior. I krigsårene deltog FIX i Socialt Boligbyggeris pokalturnering samt i DAIs turnering med 2 seniorhold. 1946 genstarter man ungdomsafdelingen samt håndboldafdelingen - ungdomsafdelingen har siden været blandt de førende hos DAI. Også i 194´6 bliver FIX medlem af Brønshøj-Husum forenede sportsklubber med Helge Nærlem fra FIX som sekretær her. 1948 starter man medlemsblad.

15. oktober 1948 får klubben de love, der gælder ved 25 års jubilæet med en 9 mands bestyrelse. Til sæson 1950 har man tilmeldt 2 senior-,1 junior- og 1 drengehold - og man er 35 aktive seniorspillere. Jubilæet fejres med fodboldstævne 11. september 1949 i Utterslev Mose hvor der lægges ud med Drenge 2 mod Hakoah fulgt af Senior 2 mod Virum, Drenge 1 mod Virum, Senior 1 mod Tito og afsluttes med Junior mod Husum.