Brønshøj Boldklub

Brønshøjboldklub

Stiftet
15. maj 1919

Bedste herrehold
se underside

Spillesteder
Tingbjerg
- se tidligere på underside

Rækkevindere
se underside

Inde-KM og Futsal
se underside

Med hos DBU København
1920/21 til nu

Bedste kvindehold
se underside

Spilledragter
Trøje gul med sorte længdestriber og hvide shorts - fra 1927 efterår
Trøje rød- og sortstribet på langs og sorte shorts - fra 1925 forår
Fra KBU start i 1920: gul/sort stribet trøje og sorte shorts.
Første klubdragt (før KBU-tid): grønne trøjer og sorte shorts

Pokalvindere
se underside

Ungdom i fællesrækker
se underside

I 1931 træder Bella ind i Brønshøj

I 1972 indgår Tingbjerg IF i Brønshøj BK.

 

4 drenge i 16-18 års alderen, der angives som skolekammerater, (Hugo Hansen, Holger Larsen, Svend V. Olsen og Svend A. Olsen (lille Svend) - i 25 års jubilæumsskriftet er Svend A ikke nævnt, men til gengæld Christian Sørensen) kontaktede den lidt ældre Julian Suhr og på hans værelse aftalte de at stifte Brønshøj Boldklub. Blev fejret ved at spise 5 pund gråpærer og tømme den sidste flaske i Julians afdøde fars vinkælder. Man spillede på Håbets Alle på en mark, hvor der tidligere havde ligget et snedkeri. Området var i 1901 blevet en del af Københavns Kommune.

I 1919 gik de 5 initiativtagere til Brønshøj Avis og fik avisen til at annoncere en stiftende generalforsamling i Brønshøj Tivoli, hvor klubben blev stiftet 15/5 1919, fastsatte kontingentet til 1 kr./måned for senior og 50 øre for juniores. 20 unge mødte frem - desværre ingen som man havde håbet fra en nedlagt Husum Boldklub. Man blev hurtigt 100 medlemmer. Som bane valgte man et hjørne af Husumvej/Slotherrensvej/Ålekistevej – desværre ret knoldet og med en offentlig gangsti på tværs. Banen er på begge sider omgivet af grøfter, der reelt fungerer som sidelinjer. Opkridtningen må man ofte klare på øjemål med en vandkande fyldt med opløst kalk. Og en beton-elmast op til banen må man beklæde med en tyk halmmadras. Et par år efter omtales banen i Brønshøj Avis som "for enden af Tølløsevej", og det stemmer helt med de andre angivelser. Brønshøj bliver fra start medlem af Nørrebro Fodbold Union. I starten havde man klaret det med omklædning i nogle efterladte store kloakrør. Klubbens formand nr. 2 – Julian Suhr var nr. 1 men holdt ikke lang tid – blev en indvandret jyde, lærer Alfred Kristjansen fra Jelling – A.K. A.K. skaffer et nyt omklædningshus – et kolonihavehus/lysthus som afløser for kloakrørene købt på Tagensvej og transporteret på kærre til banen. Men det forsvinder over vinteren, kunne ikke klare vind-og-vejr og de omkringboende "fattige" havde brugt huset til kakkelovnsbrænde. I stedet måtte man klæde om i Cafe Kristianehøj (hjørnet af Godthåbsvej/Dannebrogs Alle) 1½ km fra banen. Deltager fra 1920 i Nørrebros Fodbold Union samt Københavns Forstadsklubbers Bold Union (KFBU) forud fra KBU-deltagelsen.

Den første klub Brønshøj spiller imod skal have været Gefion, som man taber 0-16 til. Først mod Rosenborg lykkes det at få scoret klubbens første mål. 

Det omtales, at 6 klubber i lokalområdet i 1922 tager initiativ til at stifte Brønshøj-mesterskabet (omtales som Brønshøj-Ringen i 25 års skriftet), hvor Brønshøj bliver den første vinder. I 1923 deltager Brønshøj, Phoenix, Grøndalsvænge, Præstevangen og kampene spilles på Brønshøj Boldklubs bane. Brønshøj besejrer Præstevangen 2-1 i slutkampen. Enigheden kommer med, men i 1927 stopper kampen om mesterskabet fordi der nu er for få klubber (Brønshøj har optaget et par af dem). Den sidste slutkamp spilles på Klosterfælleden (Fælledparken) og vindes af Grøndalsvænge 4-2 over Brønshøj.

Brønshøj kommer med i KBU via Københavnske Forstadsklubbers BUs løse tilknytning i sæsonen 1920/21 - som deltager i Forstadsturneringen, hvor 13 klubber fra KFBU dystede. Første kamp i KBU-regiet - selv om KFBU selv styrede Forstadsturneringen, var den dog under KBUs vinger - er 10. oktober 1920 på udebane (i Lejren) mod B 1908, som B 1908 vinder 5-0. På det tidspunkt er kontaktadressen lærer A. Kristjansen, Havrevej 2, Brønshøj.  Brønshøj optræder første gang som egentlig KBU-klub i sæson 1921/22. Her har klubben adresse hos Hr. Svend Olsen, Haabets Alle 15, Brønshøj – og man lægger ud med 2 seniorhold og et juniorhold. Man optræder med egen bane allerede fra efteråret 1921 – første kamp er 4. september, hvor man møder I.B.I. i den særlige C-række. Som en udløber af, at man kommer via Forstadsklubbernes Boldspil-Union står man selv for at skaffe dommere. Det sker ved at man udpeger andre af klubberne herfra til at skulle sørge for det – i denne kamp skal dommeren stilles af Boldklubben Dan. 

Socialdemokraten bringer 3. oktober 1925 holdopstilling til kampen mod Vigerslev og om mandagen et kort referat fra kampen. Kampen spilles søndag kl. 11 i Valby, da Brønshøj ikke slev har nogen bane og må derfor spille alle dens kampe på udebane. Brønshøj stillede med fra mål til venstre wing: H. Grønne – A. Kristjansen – Hartvig Krogh – Kristian Jensen – Ole Olsen – G. Baasch – Niels Petersen – Juul Jensen – C.A. Jensen – Svend W. Olsen – G. Kaiser. Kampen overværedes af 500 tilskuere, der så kampen ende 2-2 efter at Brønshøj havde ført 2-1 efter 1. halvleg. Dommer var Carl Andersen fra Valby Boldklub af 1912.

Socialdemokraten har et par omtaler af Brønshøj fra de tidlige år. 6. juni 1926 skulle Brønshøj have mødt Dragør på Fælleden kl. 12 ¼, men ”Brønshøj mødte kun med 7 mand – det kan et 1. hold ikke være bekendt er bladets kommentar. Er Brønshøj Boldklub helt opløst? I hvert fald synes den i opløsning”. 3. april 1927 skriver bladet, at Brønshøj har siden efteråret optaget Præstevangens Boldklub – hvilket har hjulpet betydeligt. 18. april 1927 spiller Brønshøj hjemmekampen på Genforeningspladsen og 9. juni 1929 skriver Socialdemokraten, at Brønshøj stadig er uden egen bane. 

Kommunen træder til med et materialeskur, men det er så lille at der kun kan være 7-8 spillere ad gangen derinde og uden vand indlagt, at man må leje en nærliggende hestestald til omklædning for udehold. Der var adgang via en smal "hønsestige" til staldens 1. sal. Pris 8 kr. per gang. Her spiller man frem til 1927 - så kasserer KBU banen og Brønshøj må spille sine kampe på udebane. KBU forlanger at der skal være omklædningsrum for at banen kan benyttes til kampe.

Der opstår hurtigt interesse for at fusionere med Brønshøj Boldklub – 1923 optages BK Enigheden, i 1927 Præstevangens BK (refereres i Idrætsbladet for 3/6 1924 at have besejret netop Brønshøj Boldklub med 3-2 i kampen om Brønshøj-mesterskabet) - en klub der havde haft klublokale på Borups Alle (1 værelse med både varmt og koldt vand til en pris af 260 kr. årligt). Præstevangen havde selv søgt om at komme i KBU, men fået afslag - KBU ville kun have én klub i Brønshøj som medlem ! Da de to slår sig sammen vælger man af politiske grunde at bruge navnet Brønshøj Boldklub frem for Præstevangen når man skulle i dialog med Kommunen.

Socialdemokraten skrev 1. oktober 1925, at Præstevangens Boldklub er stiftet 8. juni 1920 af nogle unge mennesker fra det område, hvor i dag en af Arbejdernes Kooperative Byggeforeninger ligger. Medlemmerne kom primært fra Frederikssundsvej. I dage r man 60 medlemmer og træner på Fælleden ved Nonne klostret tirsdage og torsdage. Man spiller i sort/gul trøje. Om vinteren dyrkes gymnastik. Klubben har adresse på Højlandsvang 18 i Brønshøj.

I 1931 slår Brønshøj Boldklub sig sammen med Bella, der især havde en stærk ungdomsafdeling. I 1932/33 lejer man Idrætsparken til kval-kampene (over 3.000 tilskuere !) og slår Union. Samtidig får man adgang til et par træningstimer om ugen på Genforeningspladsen – havde 2 opkridtede baner med net i målene ! Men, man vil have eget ”græs” under fødderne. Man får lov at benytte et areal ved Rådvadsvej – kaldet ”Sahara” p.g.a. netop det manglende græs på det opfyldte areal fyldt med sten, slagger og grus. Men ikke noget klubhus !

Heldigvis vil en lokal snedkermester hjælpe med materialer og arbejdskraft, hvis frivillige klubmedlemmer vil tage hovedtørnen. Banen indvies 4. september 1932 – klubhuset står færdig 6. august 1933 : 72 kv.meter med omklædningsrum + 2 kolde brusere, et lille køkken og et loft til ungdomsomklædning med adgang via en udvendig stige. I slutningen af 30erne udvides med 2 nye baner samtidig med at ”Sahara” graves op og bliver til andre 2 baner – men nu bestemmer Stadsgartneren og han siger ”ingen spil før 1. april” - i tiden op til får man lov at træne på en nogenlunde tør og ikke for gyngende grund ved Mosesvinget.

Brønshøj kommer med i Alliancen i 1946. I 1948 tager man endvidere Cricket på programmet – er med her indtil 1955. Der er store bureaukratiske problemer med at få lov til at udbygge klubhuset, men det lykkes til sidst – det udvidede domicil indvies 18/3 1956. Nu var der til gengæld problemer med at finde en opvisningsbane. Tidligere havde man spillet 1. holdets kampe på Trekanten, men den blev nedlagt. Så flyttede man 1 år til Østerbro Stadion før turen gik til Vanløse Idrætspark. Problemet er nu vintertræning – det lykkes at få lov at spille på en græsbane ved Hareskovvej og at låne ABs lysbane kl. 21-23 – og så anlagde kommunen 2 lysgrusbaner på Tingbjerg (De tog flere år at anlægge p.g.a. at kommunen ville benytte erhvervshæmmede til arbejdet). Igen udvider man klubhuset – kort ind i 1964 – så det nu var på 160 kvadratmetre og havde 12 brusere – prisen på 350.000 kr. klarede man næsten at betale kontant. 

I starten havde 1. holdets anfører stået for træningen - når det gik højt suppleret af at Carl "Skoma'r" Hansen kom forbi og for 10 kr. per gang trænede holdet onsdag og fredag aften. I 1941 fik man sin første rigtige træner i ABeren Arne Kleven, der tilmed organiserede ungdomsafdelingens træning ved at benytte sine 1. holdsspillere.

I 1972 beslutter klubben at rykke til det nyanlagte Tingbjerg – i starten kun med lilleput og drenge. Man går sammen med Tingbjerg IF (tidligere Bellahøj IF) og går over til deres hvide strømper. Nu er man langt den største klub i København med 33 hold. I 1977 sælger man klubhuset på Rådvadsvej – pris 500.000 kr. over 10 år til Stefan - og flytter alle til Tingbjerg. Brønshøj Boldklub var imod betalt fodbold, men da det bliver en realitet beslutter man at gå med. Man opretter et anpartsselskab, som det årene går lidt op og ned med. Det lykkes i 1974 for første gang at starte damefodbold, men også her går det op og ned med perioder hvor man er uden dameafdeling.

1997 bliver hele underetagen med klubbens klublokaler i Tingbjerg-kollegiet oversvømmet (vandet står ½ meter op). Så får man bygget nyt - indvielsen sker 20/3 1998 (1.134 kv.m). Brønshøj bliver ejer, men formelt kun til 2018, hvor Københavns Kommune kan overtage det igen. I 2007 får man indviet kunstgræsbane ved at den gamle grusbane lægges om. I 2018 kommer en ny særlig miljøvenlig kunstgræsbane til - placeret på bane 5 - som også skal betjene især FIX af naboklubberne. 

Ungdomsafdelingen er trængt - der er store problemer med at få integreret områdets unge i klubben og flere sæsoner må man helt lukke ned for junior og ynglinge af disciplinære årsager. Indgående beskrevet i 100 års skriftet.

Brønshøj starter tidligt med Dame/kvindefodbold - første deltagelse er i 1973. Fra 2018 - 2020 forår har man ikke voksenhold på kvindesiden. Fra efteråret 2020 tilmelder et enkelt hold i 7M - holder pause efterår 2022, men er med igen forår 2023.

2013 ryger man ind i den såkaldte "kørepengesag" - beskrevet i 100 års jubilæumsskriftet, der også beskriver skismaet omkring et eventuelt salg af klubben til en pengemand. 

Brønshøj når i 2021 at komme med i DBUs licenssystem for drengeungdom på den yderste plads med 1 stjerne som nr. 50 på landsbasis.

Brønshøj deltager i KBUs Cricketturnering 1947-53 (dog ikke i 1952).

Brønshøj har deltaget ved slutspil om DM Herrer
Brønshøj har deltaget ved DM for Danmarksserien for Herrer og i kvalifikationskampe til Danmarksserien for Herrer
Brønshøj har deltaget i slutspil i U21/Talentturneringen og ved Old Boys DM
Brønshøj har deltaget ved DM-slutspil for Ynglinge
Brønshøj har deltaget ved DM i inde-fodbold Herrer, ved DM i inde-fodbold Damer, ved inde-DM for Ynglinge og ved inde-DM for Junior    
 

Se også korte historier nr. 16 og nr. 49 samt plakater

Brønshøj er med i Alliancen.

Jubilæumsbøger
(findes hos DBU København)
- se undersider for resume

Brønshøj 25 år - 1919-1944

Brønshøj 50 år - 1919-1969

Brønshøj 60 år - 1919-1979

Brønshøj 90 år - 1919-2009

Brønshøj 100 år - 1919-2019

DBU Københavns Fodboldmagasin

2005/1 : Klubben med det sociale ansvar
2007/1 : Integration er en svær proces
2009/2 : Per Røntved
2009/3 : Leif Sørensen
2010/4 : Krisen kommer os til gode
2011/5 : Finn Ryberg
2012/6 : Brønshøj er byens bedste fodboldklub
2013/2 : Portræt
2014/2 : Naboer med nye formænd
2015/3 : Dem der fra Tingbjerg
2018/2 : Frivillige forældre
2018/3 : Ny kunstgræsbane

Scrapbøger hos DBU København

Idrætsbladet – udklip med klubportrætter
Omfatter en række udklip med artikler om københavnske fodboldklubber, fodboldklubber i Provinsen og enkelte andre danske sportsklubber – fra perioden 1934-1943
Brønshøj – Brønshøjs bane kasseres af KBU (artikel 15. august 1940)