Boldklubben Borup af 1911

KBU

Stiftet
24. april 1911

Bedste herrehold
se underside

Spilledragt
Sort/rødstribet trøje på langs samt hvide shorts - fra 1945 efterår
Grøn trøje samt hvide shorts - fra efterår 1943
Sort/rødstribet trøje på langs samt hvide shorts
Før KBU-tid : Sort/hvid stribet trøje

Med hos KBU
1918/19 - 1985

Spillesteder
Trekanten - fra efterår 1939
Fælleden fra 1912 ( i starten en plet på Lammefælleden)
"Marken" på Borups Alle

Rækkevindere
se underside

Klubben er stiftet af en række drenge fra Brohusgade, hvor man spillede i gården til nr. 25 med en bold af sammensyede klude eller i bedste fald en tennisbold. Selvfølgelig ikke Ok med viceværten, så det ender med at han indgår en fredsaftale og forærer drengene en bold mod at de spiller et andet sted – han foreslår marken ved Borups Alle. Deraf navnet på klubben.

Blandt stifterne er Harald Hansen, Andreas Jensen og Georg Jørgensen – Harald bliver første formand og det er ham der vælger hvid/sortstribet trøje ("Sing-sing" trøje). Ved meget ihærdig træning kunne "Borup" hurtig arrangere flere gode kampe, ikke alene i København, men også i provinsen. Imidlertid blev den gamle træningsplads for lille, og da Lammefælleden ved Nørre Alle og Tagensvej både var bedre og samtidig lå mere centralt for medlemmerne, besluttede bestyrelsen at ansøge Københavns Kommandant (Fælleden var øvelsesanlæg for Garderhusarerne) om tilladelse til at benytte denne Fælled til træningsplads, hvilket bevilgedes. Man flytter i 1912 til Lammefælleden, med omklædning i nærmeste grøftekant. De første mål var med hjemmelavede "stang-mål", og som materialerum brugte man et haverækværk, som man havde opnået tilladelse til at parkere målstængerne opad. Afholdt i starten sine medlemsmøder i Dansk Arbejder Loge, Blegdamsvej 26 – sin 5-års jubilæumsfest afholder man i Arbejderforeningen af 1860, Nørrevold 92 søndag 1. oktober 1916.

De første kampe var privatkampe mod Florida, Stjernen, Dan og Tre Stjerner. Da Florida gik i opløsning søgte nogle til Borup, andre dannede sammen med Stjernen klubben Apollo (ikke identisk med den Apollo, der eksisterede i KBUs første år). I starten dystede man lokalt om Lammefælledens Mesterskab.

Man søgte ind i KBU i 1915 – men fik afslag.

Selv om man var Nørrebroklub blev man i stedet i 1915 optaget i Valby Boldspil Union, og deltog med 2 seniorhold i turneringen. I betragtning af at det var første gang man deltog i turneringen, klarede man sig ganske pænt, idet 1. holdet blev nr. 3 og 2. holdet blev nr. 1. Men det blev dog først da "Aftenposten" i efteråret 1915 udsatte en smuk Sølvpokal, at "Borup" fik lejlighed til at vise, hvad man kunne præstere, idet den efter 4 vundne kampe noteres som vinder af pokalen det første år. Desuden vinder man også i 1916 og 1917 hvor man vandt pokalen til ejendom. I 1917 vinder man både Valby Boldspil Unions Række 1 og 2 samt Aftenpostens pokal.

I 1918 blev Borup optaget som ekstraordinært medlem i KBU's B-række, hvor klubben i første sæson blev Nr. 1 med både 1.,2. og 3. Seniorhold. KBU-medlemskabet for Borup havde været en del af forhandlingerne mellem KBU og Københavns Forstadsklubber Boldspil Union (FFKBU). Samtidig med indtræden i KBU får man lokale i Fælledklubhuset. I 1936 er man – ved 25 års jubilæet – 120 aktive og 60 passive. Man toppede med 400 medlemmer - under 1. verdenskrig, da der var indført "idrætsskat".
Kilde : Idrætsbladet, april 1936 og Fodboldbladet 15. august 1916.

Dagbladet oplyser, at Borup udover at deltage i Forstadsunionernes pokalturnering og tidligere i Aftenpostens pokalturnering 2. juni 1918 mødte svenske Urania og vandt 5-1. Bladet tilføjer, at Borup har besluttet at tilmelde sig KBUs B-række til efteråret. ”Borup spillede slet ikke så ilde” skriver Dagbladet. Der spilles om en pokal mellem de 2 klubber, som skal tilfalde den samlede vinder efter 6 kampe – Borup har nu vundet de 3 første.

1. september 1918 berettede Dagbladet fra KBUs Pokalturnering, ”at den nys optagne forstadsklub Borup kunne slå A-rækkens Benjamin KFUM 2-1 (1-0 ved halvleg) i pokalturneringen var dagens overraskelse. Sejren beroede ikke på tilfældigheder skønt tallene kunne tyde på noget i den retning. Borup var nemlig ledende den største del af tiden og spillede en kendelig streg bedre end modstanderne, og den opmuntring klubben får ved sit avancement til anden omgang var fortjent.” 8. september 1918 vandt Borup i sin første turneringskamp med 5-1 over HIK – Dagbladet beretter, at F. Hansen scorede 2 mål i 1. halvleg – HIK et ved Weiss, - og i 2. halvleg scorede Jacobsen 1 og M. Sørensen 2 for Borup.

Klubbens adresse er ved KBU-starten i foråret 1919 : Hr. Th. Niss, N. Farimagsgade 60, st., K.

Socialdemokraten skriver 25. april 1921: ”Borup fylder 10 år og har indbudt klubberne i A-rækken til en lille ekstraturnering, udsat en større pokal til vinderen og en mindre til taberen af slutkampen samt broncemedaljer til det vindende holds spillere. Finalen blev Borup-KFUM og måtte gå over 8 halvlege før KFUM på mål af Viggo Larsen hev sejre, pokal og medaljer i hus.

Borup danner sammen med HB, Viktoria og Union i 1923 samarbejdet "Firkanten", der senere kalder sig Fællesklubberne og dyster med sit udvalgte hold mod især andre danske "sammenslutninger". I 1947 var Borup med til at starte sammenslutningen ”De fire” – de 3 andre var Als, Union og Ryvang. De afholdt et årligt arrangement i Idrætshuset med underholdning og bal – i 1948 trådte Ryvang ud, men erstattes af Tria.

Socialdemokraten skriver 28. april 1941, at Borup vinder sin 30 års jubilæumskamp 5-0 over Hekla på Trekanten.

Klubben stopper sit KBU-liv med udgangen af sæson 1985 – da er man 3 seniorhold og et Veteranhold. Sidste kontaktadresse er Willy A. Jensen, 2650 Hvidovre.

Se også plakater.

Hafnia Og Borup

Idrætsbladets omtale 1916 af Borup-kamp.