Boldklubben Als

KBU

Stiftet :
1937

Bedste herrehold :
1947/48-1950/51 :
B-rækken I
1941/42-1946/47 :
Mellemrækken

Spilledragt :
Grøn trøje samt hvide shorts med grøn stribe

Med i KBU :
1941/42-1950/51

Spillested :
Valby Idrætspark

Als indgår i 1950/51 i BK Als Frederiksholm

Boldklubben Frederiksholm 50 års jubilæumsskrift – 1928 – 1978- omfatter beskrivelser af Boldklubben Frederiksholm (nr. 1), Boldklubben Als, Boldklubben Als Frederiksholm samt Boldklubben Frederiksholm (nr. 2)

Om Boldklubben Als skrives :

Er stiftet i 1937 – desværre er meget materiale allerede i 1978 konstateret gået tabt, så tættere kommer man ikke i Jubilæumsskriftet. Klubben er stiftet i kvarteret omkring Alsgade på Vesterbro af en række udbrudte dygtige unge spillere (ynglinge, unge senior) fra Frem – den reelle stifter er Kaj Christensen. Han vender ligesom flere andre gennem årene tilbage til Frem, kommer på landsholdet og opnår en professionel karriere. En anden Als-profil er Vagn Nielsen, der efter 4 benbrud i sin aktive spillertilværelse bliver en velrenommeret træner, der er stifter af Trænersammenslutningen.

Socialdemokraten har et par omtaler af Als før de træder ind i KBU. 28. april 1940 skriver bladet, at i DAIs Trøstrække besejrer Als Ægir med 5-2, mens de 9. juni taber 1-3 til B 39. 29. juni 1941 spiller klubben finale i DAIs B-række pokal på Trekanten og vinder 3-2 over AIK Glostrup. De 2 sidste mål scoret i 2. halvleg af Carlo Jacobsen og Bjarne Olsen. 

De første år af Als´ historie oplever man konstant, at Frem forsøger at gafle sine tidligere gode spillere til sig igen – ellers er Als især kendt for at give alle sine spillere øgenavne (flere eksempler angivet side 25 i jubilæumsskriftet). Als er helt fra start med i DAI – spiller på Valby Fælled – med omklædning i den gule bungalow de første sæsoner. Allerede i 1939 er man så inde i Valby Idrætspark.

Klubben løber ret hurtigt ind i økonomiske problemer – ikke mindst fordi en række stjernespillere ikke vil betale kontingent. Og udgifterne er ikke ubetydelige – her er ikke mindst huslejen til Københavns Idrætspark (KI) et tilbagevendende problem. Det er også problem, at så mange af spillerne er meget unge, uforlovede og derfor forfalder til kortspil til sent ud på natten med hvad dertil kommer. Ofte får man indtrykket, at 3. halvleg er klart den vigtigste, så man direkte skulker fra træningen. Alligevel får man stablet en ungdomsafdeling på benene i slutningen af 40erne og man får også damehåndbold på programmet. Andespil er med til at redde de økonomiske problemer er par gange – men problemet med dårlig økonomi bliver ved med at vende tilbage.

Man forsøger sig også i et samarbejde med Ryvang, Borup og Union - sammenslutningen kaldte sig "De fire" - med at arrangere store fester i Borgernes Hus eller Idrætshuset. I 1947 med Wandy Tvorek, Helge Kjærulff Schmidt, Erika Voigt samt Bruno Henriksen i spidsen for sit 20 mands orkester – giver Als 1.500 kr. i overskud. Trods det er man få år efter i ret dyb gæld til både KBU og Valby Idrætspark (KI). De økonomiske vanskeligheder er klart med til at Als går sammen med Frederiksholm i 1951 som Boldklubben Als Frederiksholm.

Boldklubben Als lægger ud i sin KBU-start 1941/42 med 3 seniorhold og 2 ungdomshold. Klubbens kontaktperson er Hr. Ejner Olsen, Enghavevej 67,1, V – og hjemmebanen hedder Valby Fælled. Debut i KBU er ude på Kløvermarksvej 17. august 1941 mod Amager Kammeraterne, hvor Als vinder 4-3, hvor målene scores af Einar Olsen (3) og Carlo Jacobsen - første hjemmekamp 24. august mod Rødovre med 2. senior. (Als vinder 3-2). Sidste KBU-kamp under navnet Als er 20. maj 1951, hvor Als i Mellemrækken spiller 1-1 mod Valby. Vi har - fra Valbybladet - en enkelt holdopstilling fra 1947 fra en kamp mod Frederiksholm. Her stiller Als med Finn Jørgensen-Tage Toft-Vagn Petersen-Vagn Nielsen-Gerd Jacobsen-Hjalmar Bindsted-Einer Kyhl-Bent Mortensen-Helmer Bruhn-Ib Andersen-Ove Hansen.

Klubben har taget navn efter Alsgade - der ligger i et område med gader opkaldt efter sønderjyske lokaliteter (i dette tilfælde øen Als) op til Carlsberg.

Se også plakater.

Jubilæumsskrift
(findes hos DBU København)
- se underside

Frederiksholm-klubberne 50 år