Start ikke for tidligt

Hvornår bør man starte med at spille fodbold – sådan har mange klubber og klubledere funderet gennem tiderne. Kunne man starte for tidligt – og hvad skete der, hvis man først kom sent i gang. Nu er det med at spille fodbold og det at være i fodboldklub ikke nødvendigvis sammenhængende. Man er vel reelt aldrig for ung til at spille fodbold – det kan der vel ikke være to meninger om. Det ligger lige for, at en ”rask” dreng sparker til noget, der kan bevæge sig – og ikke mindst til verdens bedste legetøj, bolden. I gården, på vejen, i haven, - kort sagt overalt. Men hvornår var man moden til at modtage instruktion – det har der været mange meninger om. Egentlig lidt besynderligt, for vi har jo eksperter til at finde frem til hvornår man er i den skolepligtige alder – og så er man vel per definition netop moden til at modtage indlæring og instruktion. Og tilmed endnu tidligere, når vi regner Børnehaveklasserne med.

I dag har mange fodboldklubber åben for tilgang helt ned i de meget unge aldre – klar børnehave-, endnu ikke vuggestue-alder. Man kalder det da også leg frem for fodboldinstruktion og –undervisning. Grænserne er flydende. I mange år havde klubberne en uskreven eller for nogen skreven regel om, at man skulle være fyldt 10 år før man rigtigt måtte komme i klub – supertalenterne fik lov at smutte ind et par sæsoner før, det samme gjaldt, hvis en bror eller en farmand var aktiv i klubben i forvejen.

Nils Middelboe – spilleren, der nåede både at deltage for Danmark ved 3 Olympiske Lege i fodbold, blive dansk fodboldmester med KB og også spille for Chelsea tilmed som anfører – alt sammen som amatør, beretter om sin start som fodboldspiller :

”Jeg modtog som 11-årig sammen med de andre KB-drenge min første undervisning i fodbold af vor lærer A. Borch – med tilnavnet ”Grove”. Af ham lærte vi nu det mindst mulige. Så snart han havde delt os i 2 partier – det hed det dengang og ikke hold som i dag – skyndte han sig ind hos restauratøren for at nyde en ”skive” og lod imens os drenge spille og skændes i fred. Det med at lære måtte man selv klare ved at studere seniorspillerne under træning og i kamp.”

Michael Rohde – et B 93-fodboldikon – har fra samme tid berettet, ”at man fyldte op med de drenge, der troligt fulgte seniortræningen, hvis der manglede spillere på de voksnes hold. Hvis nogen så undervejs i spillet gjorde vrøvl blev han myndigt skåret af med ”Hold din kæft, dreng – hvad bilder du dig ind”. Det var bare at rette ind.”

O.S. Winding udgav i 1931 ”Fodbold. Vejledning i Spillets Teknik og Taktik”. I den fremfører han følgende ”Først når Drengene har nået den egentlige Junioralder, som jeg regner fra 13-14 til 17 År, kan det betale sig – både for Klubberne og for Drengene selv – at tage rationelt fat på deres Fodboldopdragelse og Uddannelse, såvel hvad den tekniske Boldbehandling som den konditionsmæssige Opøvelse angår”. Hr. Winding havde vist ikke mange chancer i dagens fodbold – og har vel nærmest evigt roteret i sin grav siden over de stadig yngre drenge, og nu også piger, der indtager grøn- og plasticsværen hver med sin bold.

Kilde : Artikel af Svend Rybner i Københavnsk Fodbold 2009 nr. 3