Hurtigløb og langspring

Flere københavnske fodboldklubber har haft berøring med atletikken. Nogle mere end andre. Atletik hed for over 100 år siden slet og ret fodsport. Så det var vel ikke så unaturligt, at fodbold og fodsport fik en vis berøring. Fodsportsforeningerne arrangerede fodboldturneringer – og fodboldklubberne kastede sig flere gange ud i at arrangere løb. KFUMs Boldklub havde i mange år fællesskab med atletikklubben Ben Hur – og den jyske superligaklub Viborg hedder stadig FF, hvilket her står for Fodsports Forening og viser dermed stadig sammenhængen til atletikken.

I fodboldens tidligste KBU-år var det yderst almindeligt, at man både spillede fodbold – i de allerførste år måske tilmed i flere klubber samtidig, – men også dyrkede andre idrætter og ikke mindst cricket og tennis, som jo var samlet i samme forbund, DBU. Tennis brød først ud – i 1920 – cricket ventede mere end 30 år mere før de gik solo. Mange klubber – tænk blot på KB, B 93, HIK, AB – er stadig fodbold- og tennisklubber.

Atletik var bestemt også udfordrende for fodboldspillere. Flere nåede til tops begge steder. En af dansk fodbolds mest markante skikkelser, Johannes Gandil fra B 93, løb så hurtigt, at han deltog på det danske OL-hold i 1900. Klarede 100 meter på datidens meget primitive løbebaner på 11,4. Først 8 år senere nåede han en OL-fodboldlandskamp. Nu 35 år gammel var han med til at hente OL-sølv, selvom han selv var blevet skadet undervejs i turneringen.

Nils Middelboe, KB vandt 3 gange DM i trespring, var med til at vinde DM på 4x100 meter to gange – nåede at sætte dansk rekord i både trespring (13 m 67 cm) og 800 meter (2 minutter 5,2 sekund). Og han har rekorden som mest deltagende OL-fodboldspiller – hele 3 OL var Nils med i. Nåede oveni det at spille flere sæsoner som amatør i ellers professionelle Chelsea – tilmed som anfører en del af tiden.

Oscar Nielsen – senere tog han navneændring til Nørland – fra KB vandt både DM i ¼ mile løb i 1909 og DM i 400 meter året efter udover at få kampe på det sølvvindende danske OL-fodboldlandshold i 1908 og 1912 samt vinde fodboldguld ved OL-mellemlegene i 1906.

Kristian Gyldenstein, KB, topper listen atletikmæssigt med 4 DM-guld i 100 meter, 3 DM-guld i 400 meter, 1 DM-guld i længdespring. Satte danske rekorder i 200 meter, 400 meter, 4x400 meter og længdespring – nåede så også lige at spille 2 fodboldlandskampe.

Det er vel heller ikke så ringe endda, at Knud Lundberg – han var bestemt ikke hurtig, så en atletik-karriere i korte løb, nok heller ikke de lange, lå ikke lige for til Doktoren – nåede at få landskampe i 3 discipliner : fodbold, håndbold, basketball. Hvad kan fodbold dog ikke drive det til ?

Kilde : Artikel af Steen Christensen i Københavnsk Fodbold 2008 nr. 6