Den pragtfulde Landskamp

Til minde om den 39. officielle fodboldlandskamp mellem Danmark og Sverige 29. juni 1943 i Idrætsparken udgav Familie Journalen et Fodboldalbum, hvor man kunne iklæbe billeder af de 2x11 spillere, der hver blev kort præsenteret med alder, klub, plads og lidt om deres fodboldmeriter. Albummet blev indledt med teksterne til vore 2 danske nationalsange og den svenske – og en angivelse af Idrætspark-spillepladsens mål (105 m x 69m). Derudover indeholdt albummet en liste over spilledatoer, spillesteder, resultater af de 39 kampe : Af de 39 første landskampe havde Danmark vundet de 21 (seneste sejr netop i denne 39. med 3-2), svenskerne de 12 og 6 var endt uafgjort. Den samlede målscore sagde 88-58 til Danmark. Der var desuden en fortegnelse over, hvem der havde dømt kampene – kampen i 1943 var dømt af J. Alho fra Finland. Og der sluttedes af med at angive holdopstillingerne i samtlige 39 landskampe fra den første 25. maj 1913 i København. Alle 20 danske hjemmekampe afviklet i København, - de 19 på svensk grund delt mellem Stockholm (16) og Göteborg (3). Største danske sejr 3. oktober 1913 i Stockholm – 10-0 – største svenske 8. oktober 1916 i Stockholm med 4-0 (var samtidig første svenske sejr over Danmark i en fodboldlandskamp).

Tilskuertallet størst ved kampene i Danmark – flest med 41.000 i 1936. Højeste tilskuertal på svensk grund i 1930 med 38.000. Dansk træner ved denne 39. landskamp var Sophus ”Krølben” Nielsen og kampen i 1943 blev officielt overværet af 40.000 tilskuere. Kampen blev den sidste under 2. verdenskrig, da publikum efter afspilningen af den danske og svenske nationalsang spontant begyndte at synge den norske, hvilket de tyske besættelsesstyrker opfattede som en provokation, hvorefter de forbød afvikling af flere landskampe.

Forordet – "Den pragtfulde Landskamp" – spiller ikke uventet meget på det nationale. Ikke så sært her midtvejs i Besættelsestiden. Dagens landskamp får selvfølgelig også nogle ord med på vejen – man var oprigtig nervøs, for man skulle stille op med 5 debutanter : venstre back Arne Sørensen (B 93), højre halfback Jørn Jegsen (KB), begge innerwings Knud Lundberg (AB) og Karl Aage Hansen (AB) samt centerforwarden Kaj Christiansen (Frem). Selve kampen forløb dog nærmest perfekt – fint, ja nærmest overlegent dansk spilovertag – og scoring til 1-0 i 8. minut ved Kaj Christiansen, 2-1 i 47. minut også ved Kaj Christiansen (Sverige havde udlignet i 42. minut ved Gunnar Gren) og 3-2 i 85. minut ved Johannes Pløger (Sverige havde udlignet igen i 60. minut ved Gunnar Nordahl).

Man vover pelsen – spår at Danmark står som samlet vinder efter den 50. landskamp ! Tiden viste, at det var med stort kniberi – efter de 50 første kampe, hvor nr. 50 blev afviklet i 1950, - lød status på 23 danske sejre, 7 uafgjorte og 20 svenske sejre med en samlet målscore på 106-93 i dansk favør. I regnskabet indgik en enkelt spillet på neutral grund – OL-semifinalen i 1948 i London, som Sverige vandt 4-2.

Kilde : Fodboldalbummet, Familie Journalens særtryk nr. 2, 1943 + DBUs Landsholddatabase.