Døveligaen

65 børn fødes årligt i Danmark med så store høretab, at de kan betegnes som døve. Men det er ikke ensbetydende med, at der ikke kan opnås masser af livskvalitet. Man kan jo f.eks. spille fodbold. Klubben Døvania deltager i DBU Københavns turneringer på lige fod med andre hold – derudover deltager de i Døveligaen, der er en 11mands række kun for døvehold i Danmark. Administreret af Dansk Døve Idrætsforbund (DDI).

Døveligaen består for tiden (2011) af 4 hold – Viking fra Fredericia, Globen Sport fra Århus, DAN fra Odense og Døvania fra København. Der har været flere – men et par døveklubber er lukket nu.

Langt de fleste af spillerne er i det ”hørende miljø” til daglig – i skole eller på arbejde. Der er ingen problemer med at spille mod hørende hold – mange synes sikkert det er en ekstra oplevelse at spille mod netop de døve. Men de hader nu at tabe til de døve – det tager de døve selv som en ekstra udfordring.

Når der spilles i Døveligaen signalerer dommeren typisk ved at hæve et flag i stedet for at fløjte. Derudover bliver linjedommerne – for sådan nogen har de skam – brugt noget mere. De vifter ved hvert frispark – for at hjælpe dommeren og spillerne med at få standset spillet. Ellers er der nogle med- og modspillere, som gør de resterende spillere opmærksomme på, at der er ”fløjtet”. Det vænner man sig til, så man hurtigt opdager, at der er dømt frispark. Døve er nok en del bedre til at fornemme situationer end hørende spillere.

De døve har selvfølgelig også et Døve-landshold. Sat sammen af spillere fra typisk Serie 1 til 3. Den bedste døvespiller er i 2011 med på Avedøres DS-hold. En enkelt døv har optrådt helt fremme i Superligaen – Niels Jochumsen for B 93. Han spiller nu med old boys-alder i Døvania.

Faktisk har udviklingen på lægeområdet skadet Døvania. Det skyldes Cochlear Implant (IC), som er et apparat, der fungerer med en indopereret magnet i siden på hovedet. Lægernes holdning er, at folk opereret med IC kan fungere 100 % i det hørende miljø og derfor havner i den almindelige folkeskole frem for på døveskole. De spiller typisk fodbold sammen med deres kammerater spredt ude i alle mulige foreninger. Det har også betydet, at den særlige Døve-efterskole i Nyborg nu er nedlagt.

Døve kan begå sig i almindelige fodboldklubber – det modsatte kunne selvfølgelig også ske, men er ikke legalt. Man skal kunne bevise, at man er døv – præsentere en hørekurve – for at få tilladelse til at spille i en døveklub som Døvania. Der findes dog en hørende i døvefodbolden – landstræner Tonny Mundt er faktisk hørende. Til gengæld er der udlændinge på holdet – især fra Mellemøsten. På det punkt skiller Døvania sig ikke ud fra de hørende klubber. Sponsorer er to firmaer med døve som ejere.

Døvania er en gammel klub – stiftet tilbage i 1904. Dengang hed den Døvstumania. Da ordet ”døvstum” i 1956 forsvandt officielt fra det danske sprogbrug valgte man at skifte navnet på klubben. Klubben har i dag 13 andre idrætter udover fodbold. I 1991 fusionerede Døvania med Døves Idrætsklub Ryparken, der var stiftet i 1938 – så man i dag er ene om at tilbyde idrætsaktiviteter til alle døve, hørehæmmede og tegnsprogsbrugere i det storkøbenhavnske område.

Kilde : Københavnsk Fodbold juni 2011.