Fiskekort

Boldklubben Stefan – faktisk nr. 2 af klubberne med det navn, for den senere Ryvang FC hed Stefan i sin start – er stiftet 21. oktober 1945. Som alle andre klubber lå det i luften, at den skulle have en ungdomsafdeling. Det var en betingelse i mange år for i det hele taget at komme helt med i KBU. Det gik da også ganske pænt i de første år – ungdomsafdelingen voksede og gjorde sig gældende i KBUs rækker. En af de, der blev et produkt af Stefans ungdomsarbejde var Ole Madsen – født i 1934 og som trådte sine drengefodboldstøvler i netop Stefan. Det gik ikke upåagtet hen, at der var kommet en rival.

Især Østerbro Boldklub – ØB – var på stikkerne. For da det kom frem, at Stefan havde fået kontakt til hele 37 drenge fra Det kongelige Opfostringshus, så rejste man børster. Man beskyldte Stefan for at fiske dem. Det forstod Stefan nu ikke noget af – for de 37 var ikke medlemmer af ØB og det måtte vel være betingelsen for, at man kunne tale om fiskeri. I Stefans øjne var de ”frie på markedet”. Sagen kom på KBUs bord og de bestemte, at de 37 navngivne spillere ikke måtte spille for Stefan. Hvordan hang det nu sammen ?

Tilbage i 1936 havde Asger Jensen fra ØB taget kontakt til Opfostringshuset. Hans ide var, at ØB overtog ledelsen af fodboldtræningen for Opfostringshusets drenge – et forslag, der blev velvilligt modtaget, for Opfostringshusets lærerkræfter havde hverken tid eller evne til at give drengene en sagkyndig undervisning i fodboldspillets mysterier i eftermiddagstimerne ude på Fælleden. Det fik man først, da Leo Helge – kendt 1. holdsspiller i AB og senere absolut topdommer – blev tilknyttet lærerstaben.

Noget for noget – har ØB sikkert tænkt. Ville drengene i klub, så måtte det blive i ØB. Andet var utænkeligt. Der kom også for ØB og Dansk fodbold pragtfulde spillere som Carl Aage Præst ud af samarbejdet. Det var disse enemærker Stefan mere end 10 år senere havde vovet sig ind på – var det rimeligt med den slags eksekutivaftaler ? Ja, det mente ØB og KBU altså dengang. Stefan havde ikke en chance – der var ikke noget der hed fiskekort dengang, der gjorde det lovligt at smide snøren ud og fange spillere for næsen af andre. Det findes heller ikke i dag – det hele reguleres af spillercertifikater og etiske love ikke mindst for de klubber, der i dag har DBUs ungdomslicenser. Der findes også eksempler på, at klubber har forsøgt over for naboklubber at hævde territorialgrænser. Hold jer fra spillere fra dette område – det er vores rekrutteringsgrundlag. Der skal være plads til os alle.

Kilde : Stefan 50 år samt ØB gennem 50 år

Stefan II.png (1)

Kilde Stefan 50 år