Rekordernes landskamp

Den første officielle danske fodboldlandskamp blev spillet i 1908 – ved de olympiske lege i London mod Frankrig. Dem – for det blev til 2 – vandt man meget stort, for så at tabe den 3. landskamp – mod England. Det rumlede med en hjemmelandskamp mod Sverige året efter – men ærligt talt var svenskerne ikke gode nok til at møde Danmark, så DBU havde pænt takket nej. Målet var en revanchekamp mod England – på dansk grund. I starten gik man efter en bykamp mod London – for det danske landshold var identisk med Københavns byhold. Men, England bad selv om en landskamp – så det var bare med at sige ja.

Idrætsparken var under opførelse. Så det blev på KBs bane ude på Frederiksberg. Hurtigt fik man rigget til med en overdækket tribune, så der kunne huses 8.000 tilskuere. Holdet blev sat sammen fra de store klubber - KB (6 spillere), B 93 (2 spillere), AB (2 spillere), Frem (1 spiller). Fællestræning – til lejligheden ansatte man som træner Mr. Charles Williams, en tidligere Manchester City-målmand, som man ellers kendte som dommer ved flere af englænderkampene, som Stævnet spillede. Han havde ellers ikke de bedste minder herfra. Ved en kamp mod Liverpool måtte han lide den tort at blive overfaldet af Danmarks første hooligan – en ung fanatiker tildelte ham flere slag med sin spadserestok.

Vores første landshold til en hjemmekamp kom til at rumme 3 spillere, der ikke var fødte som dansker. Målmand Ludwig Drescher fra KB var født i Sønderborg i 1881 og dermed tysk af fødsel. Først som 7-årig kom han til Danmark og blev først dansk statsborger 3 måneder før landskampen ! Han døde ret ung i 1917 – af lungebetændelse – og sætter den kedelige rekord at være første afdøde fodboldlandsholdsspiller. Brødrene Nils og Kristian Middelboe var født i Sverige i henholdsvis 1881 og 1887, men havde dansk far. De fik skiftet deres svenske statsborgerskab ud med et dansk efter at være flyttet til Danmark. Kristian var Danmarks første landsholdsanfører – hans første rekord. Den anden er at være eneste landsholdsspiller, der senere er blevet formand for DBU. Nils Middelboe blev første målscorer for et dansk landshold – hans første rekord. Den anden er, at han som eneste danske fodboldspiller har deltaget ved 3 OL. Oveni nåede han at blive anfører for Chelsea, - tilmed som amatør.

Vilhelm Wolfshagen satte rekord ved at blive første – og eneste – landsholdspiller, der scorer 4 mål i sin debutkamp. Poul ”Tist” Nielsen fik debut i kampen mod England – havde i utallige år rekorden som bedste målscorer for landsholdet med 52 mål i 38 landskampe. August Lindgren fra B 93 blev første målscorer for landsholdet på dansk grund – var også helt fremme i cricket og som tårnspringer. Satte uofficiel rekord ved at blive første spiller udelukket for usømmelig optræden på både fodboldbanen og gaden. Han svarede igen ved at skifte fra B 93 til Viktoria.

Charles (von) Buchwald var første adelige på landsholdet. Nåede oveni sine 7 landskampe at blive landskampdommer i 4 og departementchef. De øvrige på holdet stod ikke tilbage – Oscar Nielsen (senere Nørland) blev dansk mester i atletik; Harald Hansen døde som 43-årig, hvorefter B 93 spillede en særlig mindekamp for at samle penge ind til hans enke (der mødte 8.000 tilskuere op); Harald Bohr blev professor i matematik og fik sit eget Matematisk Institut doneret af Carlsbergfondet; Sophus ”Krølben” Nielsen satte rekord med at score 10 mål i en og samme landskamp (mod Frankrig i 1908). Samlet set var kun 6 af de 11 udvalgte født i København. Kampen endte 2-1 til os – overskuddet var 427,44 kr, der blev DBUs kapitalfundament (svarer til op mod 100.000 kr. i vore dages penge) indsat i Sparekassen !

Kilde : Artikel af Steen Christensen i Københavnsk Fodbold 2010 nr. 2

Det danske landshold til "Rekordernes landskamp"

Sankt Marcus Alle - KBs bane - der dannede rammen om "Rekordernes landskamp"