Fodboldfestival 60+
For fællesskabet skyld
Flere klubber i DBU København sætter gang i nye motionstilbud for mænd, der har rundet de 60 år. Det er nu kulmineret i en fodboldfestival i Sundby Boldklub, hvor hold fra Skjold, Hellas, Sundby og ØIF spiller turnering. Der afsluttes med fælles frokost i klubhuset.
"Jeg vægter humoren blandt folk herude, det er fantastisk, jeg var til en frokost i oktober, selvom jeg ikke kunne spille på grund af følgevirkninger af Covid, der er også julefrokost hernede", Helge 77 år fra Sundby BK.
"Jeg fik en blodprop i hjernen i 2008, og var underdrejet i 3 år, men er kommet godt igen. Nu har jeg bare et dårligt knæ, min læge siger: du skal bare nøjes med at løbe ligeud, så skal det nok gå", Viggo 71 år fra ØIF.
"Er du sindssyg, det er vidunderligt, jeg har spillet bold hele mit liv. Det her er rigtig hygge, hvor vi får en pilsner bagefter, og der er godt med røverhistorier", Keld Justensen, også kaldet Juste, 70 år fra ØIF.
"Jeg har haft et par års pause, for jeg har fået to nye knæ. Så startede jeg op igen, og nu har jeg tabt et par kilo, jeg føler mig ikke så gammel mere", Knud 76 år fra BK Hellas.
45 mænd og tre kvinder giver den gas til fodboldfestivalen. Hvert hold får fire kampe á 20 minutters varighed. Der spilles 8-mands bold på 5-mandsbaner. Husum BK og Fremad Valby tilbyder også ”rynkebold” eller "fællesbold", som det hedder i folkemunde, men kunne ikke stille hold på dagen.
DBU København har faciliteret fodbold for ældre mænd tidligere, men det nye i denne omgang er et større fokus på mangfoldighed uanset om du skal i gang igen efter et sygdomsforløb eller ej.
Og så er det fællesskabet, der skal køre det. DBU København kommer ikke længere ud med en instruktør, men tilbuddet bliver til en start sat i gang af en klubperson. På den måde opnås et større ejerskab.
"Jeg tror, man har det bedre både fysisk og mentalt, når man også har noget socialt med andre, og det får man i hvert fald her, der er nogle, der gode til at dyrke det sociale, det er dejligt, og Egon er god til at lave snaps, det er også en god ting", Kristian (måske 72 år) fra Sundby BK.
"Jeg har spillet indendørs de sidste 20-30 år og havde tænkt at det med at komme ud på græs var nok slut, men det var det så ikke, men kunne det gå om vinteren? Ja det kunne det godt, jeg er meget glad for det. Det hjælper på mit helbred at spille, jeg får mere luft og er i bedre humør, når jeg kommer hjem", Torben 73 år fra Sundby BK.
Målet er at øge antallet af ældre i foreningen og stimulere samarbejdet med aktører rundt om fodboldtilbuddet, for eksempel sundhedshusene, så Kurt ikke bliver sendt hjem på sofaen, men ud i det aktive foreningsliv efter et genoptræningsforløb. Frederik Frost, sundhedsfaglig konsulent - frederik@dbuk.dk.
"Jeg har hjerteflimmer, og venter på en mindre operation, og fodbold er bare det eneste, jeg gider. Mit overjeg rækker ikke til at løbe en tur. De har ramt fuldstændig plet her, for niveauet på det sportslige er tilpas lavt til, at jeg kan være med. Kommer der en mand i fart, så får han sgu´ lov at passere, i erkendelse af at man ikke selv er særlig hurtig, for man kan jo faktisk flæske ham, i forventning om at man kan pille bolden fra ham, og med risiko for at det sker, lader man ham bare løbe.
Kåre 57 år Sundby BK, spiller på dispensation på grund af sin unge alder.
"Man er lidt øm i hofterne, når man kommer hjem, men det går over i løbet af et par dage, og hvad skulle jeg ellers lave? Det betyder alt, og så har jeg også en lungesygdom, som betyder, jeg har fået taget et stykke af lungen. Jeg kan kun lige løbe 20 meter, så jeg står på mål, men jeg glemmer det nogle gange og løber med frem, til jeg ikke har mere luft", Erling 79 år fra ØIF.
Fakta om fodbold 60+
Fodbold 60+ er støttet af Københavns Kommune, Sundheds- og Omsorgsforvaltningen i et samarbejde med DBU København, BK Skjold, BK Hellas, ØIF, Husum BK, Fremad Valby og Sundby BK.
Parterne ønsker at aktivere ældre borgere i DBU Københavns fodboldklubber med fysiske aktiviteter og ikke mindst opbygning af gode sociale relationer.
Parterne ønsker desuden at tilbyde seniorer mulighed for at indgå i frivillige fællesskaber i fodboldklubberne og på den måde dele deres erfaring og livsglæde i det fællesskab, som klubberne traditionelt står for.