Uden klubliv, samarbejde og kærlighed havde vi aldrig klaret det. Johnny Nielsen, formand i Husum BK

Midt imellem formalier, beretninger og debat kommer prisregnen over de frivillige ledere til DBU Københavns repræsentantskabsmøde.  2020 var ingen undtagelse, og da motivationen for årets leder blev læst højt af DBU Københavns formand Jesper Gradert, var mange i salen nok med på, hvem der skulle op på scenen og modtage prisen for sin ukuelige indsats i den klub, der har været hjerteklubben siden barnsben. En mand med et stort hjerte for den blå og hvide Husum-trøje, en mand der kan feste og få andre med. En mand der holder fast i sin uformelle stil og siger tingene, som de er.

Det var nogle af de komplimenter, som kom fra talerstolen, og der var da også masser af smil og velfortjente klapsalver til Johnny Nielsen, da han gik forbi bestyrelsen med tommelfingeren i vejret. Prisen er en anerkendelse til både formanden og klubben, som de senere år har etableret en ny kunstgræsbane i Husum Parken, en unik supportgruppe, der bakker op om klubbens førstehold og kronen på værket – et funklende nyt klubhus, der skal være samlingspunkt for både medlemmer og områdets beboere i fremtiden.

"Nye boller på suppen"

”Små klubber har brug for folk med store hjerter”, lyder et motto i Husum BK, og på intet tidspunkt var det motto så vigtigt som i 2005, da Johnny Nielsen blev del af en redningsaktion i Husum BK. Klubben var i økomomisk uføre og tæt på at lukke og slukke. Johnny Nielsen var flyttet hjem til Husum efter nogle år i en lejlighed på Nørrebro. Han var blevet skilt fra sin første kone, og klubben havde brug for ham.

– Jeg var meget tydelig overfor bestyrelsen dengang. Hvis jeg skal gå med, skal der være rene linjer, forklarer Johnny Nielsen.

På to år fik Husum BK rettet op på økonomien og opbygget en sund egenkapital. Godt frivilligt arbejde belønnes ofte og i 2013 blev Johnny Nielsen valgt til formandsposten. Nu skulle der med Johnny Nielsens egne ord ”nye boller på suppen”. Første kamp udenfor kridtstregen handlede om etableringen af en kunstgræsbane i Husum Parken. Den kamp trak ud, fordi Husum BK endte i retssag med fredningsnævntet, men klubben fik medhold og indviede kunstgræsbanen i 2015.

Det var en stor sejr for Husum BK og Johnny Nielsen, som fik smag for mere. Næste skridt var et nyt klubhus, der kunne erstatte det gamle, hvor den ældste del var fra 1930’erne.

– Jeg talte flere gange med Bo Sten Hansen fra BK Union. Han sagde altid til mig,”du skal have den politiske opbakning”.  Jeg er jo ikke altid den mest politisk korrekte. Jeg siger tingene som de er, men vi begyndte at skrive til politikerne og forklare vores sag.

– Jeg har fundet min tredje kone, og skal giftes til maj. Jeg skal også være farfar, så nu skal jeg have noget tid til mig selv. Når vi bliver 100 år, stopper jeg som formand. Vi har fået en ny kunstgræsbane, et nyt klubhus og det største trøjesponsorat i klubbens historie. Johnny Nielsen, formand i Husum BK

Søvnløse nætter

Når man i dag står foran det nye klubhus i Husum, kan man ikke undgå at blive imponeret. En stor, flot og moderne træbygning, som er med til at løfte hele kvarteret fra sin placering i kanten af Husum Parken. Men alt har sin pris, og den har været høj for Johnny i en lang og sej proces, hvor man har kæmpet med samarbejdspartnere og kommunen. 

– Jeg ved ikke, hvor mange gange, jeg har ligget søvnløs over det her projekt. Jeg har været totalt nede over det hele, men så har man pludselig fået lidt medvind og lidt luft, for så at ryge ned igen, fordi man rammer ind i nye udfordringer. Så er to år altså lang tid, forklarer Johnny Nielsen.

Historien om det nye klubhus startede med en ansøgning til Københavns Kommunes klubhuspulje i 2015, hvor klubben fik 400.000 kr. det første år. Så kørte klubben på i det politiske miljø, og i 2016 fik man bevilget 4 mio. kr. En milepæl var nået, men der var fortsat langt til de 11 mio. kr. som var det ultimative mål.

I september 2017 kom gennembruddet.

– Klubben var samlet til Bellahøj kræmmermarked, hvor vi altid har morgenmøde, inden vi går i gang. Vi er altid omkring 80 frivillige fra klubben, som plejer at starte dagen med rundstykker og Underberg. Jeg er på vej ind, da jeg får et opkald fra Jesper Christensen fra Socialdemokratiet.

– Vi har lukket budgetforhandlingerne i nat. I har fået 6.500.000 kr. Der kommer noget officielt på det i morgen.

– Hvad, tænkte jeg?

– Jeg kom ind i salen og tudede. Hvad sker der for dig, spurgte de andre? Vi har lige fået 6.500.000 kr. Det år regnede kræmmermarkedet væk, men vi var ligeglade. Vi var euforiske, fortæller Johnny Nielsen.  

Så var det ellers væk med de gamle tegninger fra 2013 og i gang med af afsøge nye muligheder.

Største anlægsprojekt for en frivillig forening

Vi nedsatte et klubhusudvalg, og her er jeg nødt til at nævne Jan Siversen og Rasmus Toppel, der har gjort en kæmpe indsats for, at vi er kommet i mål. Jeg kan huske, at Rasmus Toppel til et af de første møder kom med to A4 sider med punkter, vi skulle igennem inden vi overhovedet kunne komme i gang med anlægsprocessen.

– Fint nok. Prøv at mærke, hvor meget kærlighed, vi har til hinanden. De kan gøre hvad som helst. Vi står sammen, siger Johnny Nielsen, men medgiver:

– Indvendigt tænkte jeg – hold da kæft. Hvad fanden er det, vi har kastet os ud i.

Husum BK fik tilbud fra tre arkitekter og endte med at indgå en fuld enterprise på byggeprojektet, der af to omgange blev udvidet og opgraderet yderligere, fordi der kom nye midler fra både Lokale og Anlægsfonden og Real Dania.

– Så tog vi det første spadestik herude, og alle borgmestrene kom. Vi var i gang. Vi havde skrevet under, havde styr på kontrakter, og fik de rette folk med indover projektet. Men så kom problemerne, fortæller Johnny Nielsen.

Husum BK kunne først få pengene fra Københavns Kommune, når 50% af byggeriet stod færdigt. Udbetalingen var opdelt i rater, og nu fik de frivillige fra Husum BK for alvor at mærke konsekvensen af at stå for hele anlægsprojektet.

– Flere af os tog hjem fra sommerferie for at holde møder med kommunen. Her fik vi fortræde for politikerne, hvor Jan Siversen og Rasmus Toppel præsenterede planerne for det nye klubhus.

­– Kommunen ville så gerne ned og se byggeriet. De ville se, om der overhovedet var et klubhus. Så kom de herned og fik syn for sagen. De kunne se fundamentet og skelettet og deres reaktion var, hold da op!

– De kunne godt se, at der skete noget hernede. De kunne se, at vi blev ved med at kæmpe.

– Mit forhold til Pernille Vange fra Kultur og Fritid var lidt som et ægteskab på det tidspunkt, fortæller Johnny Nielsen og griner, inden han igen bliver alvorlig og slår fast:

– Det her var aldrig sket andre steder. Alle andre havde været skredet for længst. Vi har et unik sammenhold hernede.

Klubben har udviklet sig i takt med bydelen

Der er sket meget i Husum BK siden krisen i 2005. Tingene bliver gjort på en anderledes måde, og den gode stemning smitter af på alle i og omkring klubben.

– Vi prøver at være anderledes og gå ind i tingene med oprejst pande. Vi har nogle dygtige folk og en ungdomsformand, som søsætter mange ting. Vi har lavet samarbejde med skoler og daginstitutioner, og har fået opbygget et rigtig godt sammenhold i klubben, hvor vi både tager os af børn, unge og seniorspillere.

Bydelen Husum er også et andet sted end for bare 10 eller 20 år siden. Det er andre folk, som flytter til Husum i dag.

– Kulturen var anderledes dengang, jeg spillede her som dreng. Vi skal tage imod folk på en anden måde i dag, og give nogle andre tilbud til de frivillige, medlemmerne og forældrene, forklarer Johnny Nielsen.

En helt grundlæggende værdi for Husum BK har afsæt i, at klubben er åben for alle. Det gode klubliv er fundamentet, og ingen er mere bevidst om dette end formanden. For Johnny Nielsen er klubliv blevet et motto, som dækker over den passion og kærlighed til klubben, som han deler ud af i store mængder. Måske bedst eksemplificeret i Husum Support, som formanden selv var med til at grundlægge på sin helt egen facon.

Klubben havde store udfordringer på seniorsiden i 2012, hvor førsteholdet var rykket ned i serie 2. Der var ingen tiltro til projektet, da Johnny Nielsen en dag sidder og spiser frokost med sit eget hold, der består af ca. 40 gamle Husum-drenge. De spiller fast kl. 10:00 om lørdagen, og får en øl og lidt mad efter kampen.

– Jeg siger, hvad så drenge – skal vi tage ud og se førsteholdet? Nej, de er så ringe lyder svaret, men Johnny er insisterende. Kom nu! Så tager vi en kasse øl med fra tuten.

– Jeg ringede til Johan, som kører bus for os – du får en halvtredser pr. mand. Så røg vi ellers afsted til Valby.

– Vi kom ind med megafon og trommer. Vi råbte og skreg. Spillet gik bare i stå, men så skete der noget med spillerne. Vi vandt 6-1, og alle havde en fest.

Ugen efter skulle Husum spille mod B1960 i Mosen.

– Folk kom selv på cykel eller i bil. Vi havde ghettoblaster med, og jeg fik forrest med en megafon og råbte giv mig et H!, H!, giv mig et U!, U! … folk sagde, jamen du er jo formand.

– Det er ligegyldigt. Kom nu bare, forklarer Johnny Nielsen.

I 2013 blev Husum-support stiftet som en officiel fanklub. Johnny Nielsen har siden lagt megafonen fra sig, men han er stolt over stemningen til klubbens hjemmekampe, hvor både spillere og tilskuere nyder godt af grill-arrangementer, indløb med spillerne, musik og en stemning, som på de bedste dage kan samle op mod 500 tilskuere.

Fakta om Husum Boldklub

Antal medlemmer: 523

Formand: Johnny Erik Nielsen (54 år)

Stiftet: 17. juni 1922

Historie: Klik her

Hjemmeside: https://www.husumboldklub.dk/