Lossepladsens forvandling

Den gamle amagerklub BK Hekla har ændret sig i takt med Islands Brygge, men holder stadig fast i traditionerne. Efter medlemsfremgang og strategiske stramninger kan klubben nu se frem til at få en længe ventet kunstgræsbane, hvor de kan bygge videre på succesen.


Hekla BK har fået gang i pigeafdelingen, hvor de nu har over 100 piger fra U4 til U12.    Foto: Mark Bernquist

En lapset mand i blomstret skjorte og blå blazer, der sælger rosé foran klubhuset, er måske ikke det første, man forbinder med en gammel amagerkansk fodboldklub, som indtil for få år siden havde adresse på Lossepladsvej.

Men meget har ændret sig her på Islands Brygge – og dermed også her hos den lille amagerklub BK Hekla, der fylder 92 i år.

Lossepladsvej har fået navneforandring til det mere flatterende Artillerivej, og tilflyttere fra det bedre borgerskab har omdannet det gamle arbejderkvarter langs havnekajen til en af de mere mondæne bydele i København.

Mange af de nye bryggeboere er enten nybagte eller vordende forældre. Og deres børn har fundet vej til Hekla Park, BK Heklas frodige idrætsanlæg, som putter sig lidt i en ensom ende af Artillerivej, gemt bag tætsluttende buske og træer.

Her sidder også klubbens formand Jan Sørensen, en mand med vigende lyst hår og blå T-shirt.

- Bryggen har udviklet sig helt vildt. Dem, der flytter ind, er unge mennesker, som har lidt penge, og som får børn. Og alle vil jo gerne spille fodbold på et eller andet tidspunkt, så som årene er gået, er børnene havnet herude, siger formanden og spejder ud over anlægget med plads til to 11-mandsbaner, hvor snesevis af orangeklædte drenge og piger er i gang med dagens træning.

En gammel bryggeklub

Jan Sørensen har været formand siden 1992. Han har oplevet for mange op- og nedture til at lade sig rive med af lidt medvind. Men at det går godt i BK Hekla for tiden, kan vi godt blive enige om.

Den gamle klub har oplevet stor medlemsfremgang de senere år, ikke mindst på pigeholdene, og tæller nu cirka 500 medlemmer. Herunder næsten 400 børn og over 100 piger i aldersspændet U4 til U12. Det har skæppet i klubkassen, som lever af beskedne kontingenter, folkeoplysningsmidler og små lokale sponsorater.

Den eneste sky på himlen over Hekla Park er, at førsteholdet har været nede i en bølgedal. Flere spillere er stoppet og med 18 nederlag i træk er holdet allerede rykket ud af Serie 2.

- Men om vi ligger i Serie 1, 2 eller 3, det betyder ikke det store. Det er sgu vigtigere for os, at vi har nogen, der gider at komme, og vi har en førsteholdstrup, der gider at træne og har et socialt liv herude, siger Jan Sørensen.

Mens seniorerne skranter lidt, så vrimler det ofte med børn på Hekla Park. Således også i dag, hvor klubbens mest talentfulde drenge og piger terper deres tekniske færdigheder under den brændende majsol, mens deres forældre sludrer og sipper rosé foran klubhuset. En højtaler på stenterrassen leverer lydtapet.

- Vi har bare været os selv og forsøgt at bære Hekla-ånden videre, svarer formanden, adspurgt om hvad BK Hekla har gjort for at favne de nye, unge medlemmer.

Den fredede losseplads
Målet er at fastholde spillerne gennem pubertetsårene, så man inden for få år kan få udfyldt hullet mellem U12 og senior.

Det vil give trængsel på Hekla Park, hvor det allerede nu kan knibe lidt med pladsen. Både på banerne og ikke mindst i de fire omklædningsrum.

Derfor har BK Hekla længe gerne villet brede sig på den nedlagte losseplads, hvor klubbens anlæg ligger. Og mens der ikke er udsigt til at få større eller flere omklædningsrum lige foreløbigt, så har klubben fået bevilget en ny kunstgræsbane, som skal ligge bag klubhuset, hvor der lige nu kun er buske og træer og langhåret græs.

Det har været en bøvlet proces. Området er fredet, så der skulle søges dispensation, og da den kom i hus, klagede Danmarks Naturfredningsforening. Klagen blev afvist, men senere viste det sig, at banen blev fem millioner kroner dyrere end de syv millioner, der oprindeligt var øremærket.

Nu er banen endelig kommet på Københavns 2018-budget, og hvis alt går efter byggeplanen, står den klar sidst på året. Jan Sørensen føler sig dog ikke sikker, før det første – eller måske snarere det sidste – spadestik er taget.

- Den har været undervejs siden 2012, så jeg tør ikke helt tro på det, før den er der, siger formanden.

Alfa og omega

Når – eller hvis – kunstgræsbanen kommer, vil det være et tiltrængt rygstød for BK Hekla, der i øjeblikket frister en nomadisk tilværelse i vinterperioden. Træningen foregår her og der – lidt på Kløvermarken, lidt i Valby, ofte på tidspunkter, der gør det svært for forældrene at hente og bringe.

- Historisk set har det været den sværeste periode at fastholde spillerne, for næsten alle andre klubber har kunstgræs og vinterfaciliteter. Det har været en kæmpe udfordring for de små at skulle over på Kløvermarken og træne på skæve tidspunkter, siger Carsten Schwensen.

- Det er alfa og omega, at vi får den bane. Det vil betyde, at vi ikke vil miste de spillere, der enten stopper eller skifter klub hver vinter.

Med en kunstgræsbane og de nye strategiske tiltag vil Hekla stå stærkt til at fortsætte væksten i de kommende år, mener Carsten Schwensen.

- Det handler om ikke at lade det blive en sovepude, når det går godt, men om hele tiden at være opmærksom på, hvad man kan gøre bedre.

Artiklen er forkortet af redaktionen. Du kan læse artiklen i sin fulde længe i Fodboldmagasinet København. 



Log ind