KULTUROPGØR ER OP TIL JER

Emily Ronek har spillet fodbold siden hun var 5 år gammel. I 2013 flyttede hun til Danmark, hvor hun blev mødt af en fodboldkultur som hun gerne vil udfordre. Det forsøger hun nu at gøre som en del af DBU Københavns pigearbejdsgruppe.


Emily Ronek er frivillig træner i Fremad Valby og spiller selv 7-mands kvindesenior i HIK. Foto: Klaus Sletting Jensen

Det er 1. april 2014. Emily Ronek er lige flyttet til København, hvor hun har fået job på den amerikanske ambassade. Hun sidder ved sit skrivebord, da en kollega lægger Berlingske Tidende på bordet foran hende. På forsiden er en nyhed med overskriften ”Kvindelig toptræner afløser Olsen”. Teksten overrasker Emily Ronek, som jubler over nyheden, men en kollega får hurtigt forklaret hende, at der er tale om en aprilsnar.

-Jeg blev så gal. Her har vi en de største nationale aviser, der synes at det er okay og ih så sjovt, at en kvinde nogensinde kunne blive overvejet som dansk landstræner. Du ville aldrig have sådan en nyhed i USA, og hvis den endelig blev trykt ville den skabe en masse debat og kritik, fortæller Emily Ronek om sit første møde med den danske fodboldkultur.

Det naturlige valg

Emily Ronek er i dag aktiv fodboldspiller i HIK, hvor hun spiller på 7-mands kvindesenior-holdet samtidig med at hun er træner for U9-pigeholdet i Fremad Valby. Derudover er hun også en del af DBU Københavns nye pigearbejdsgruppe, der kæmper for at sætte fokus på pigefodbolden i København med en ambitiøs målsætning om at nå en stigning i antallet af pigespillere på 25% inden 2020.

For Emily Ronek har fodbold været en del af hendes liv siden hun som 5-årig begyndte at spille i en lokal klub i en forstad uden for New York. For familien var det helt naturligt, at Emily´s første sportsgren blev fodbold, hvor hun kunne bruge en masse energi, få frisk luft og møde andre børn i et sundt holdspil. Alle argumenter som vi kender fra Danmark, men med den afgørende forskel, at der i USA er langt større lighed mellem antallet af drenge og piger, som starter til fodbold end hos de ”gamle” europæiske fodboldnationer. 

Sådan var det også i Emily Roneks barndomsklub, hvor antallet af drenge og piger var mere eller mindre ligeligt fordelt. Dette skyldes både strukturelle og kulturelle forhold, hvor USA adskiller sig i forhold til Danmark. Helt anderledes er historien i Danmark, hvor fodbolden traditionelt set har været en mandsdomineret sport med en historie og popularitet, der rækker mere end 100 år tilbage. Det tager tid, hvis det skal ændres og spørgsmålet som dansk fodbold skal finde svar på, er om det overhovedet skal ændres, lyder det fra Emily Ronek. Ønsker man at give piger de samme muligheder som drenge? For Emily er svaret ret enkelt.

-De danske klubber får støtte i forhold til antal medlemmer og faciliteter. Giver det klubberne et større ansvar for at tage imod pigerne og byde dem velkommen på lige vilkår? Jeg skal ikke svare på jeres vegne, men jeg synes, at man bør tage stilling til det og debattere det i langt højere grad, siger Emily Ronek.

Negative reaktioner

Emily Ronek er dansk gift og har to børn. Før drømmejobbet på den amerikanske ambassade i København arbejdede hun som diplomat i Rusland og Venezuela. Begge steder var det et samtaleemne, at hun spillede fodbold.  

-I USA får jeg sjældent nogen reaktion, og hvis jeg får, handler det mest om, at folk synes det er cool, at jeg stadigvæk spiller fodbold og holder mig sund. I Rusland var det lige omvendt. Her troede mange automatisk, at jeg var lesbisk og generelt blev det set som noget mærkeligt at spille fodbold, fortæller Emily Ronek.

Hun blev dog først for alvor chokeret over folks reaktion, da hun flyttede til Danmark, hvor hun forventede, at kulturen var mere som den hun kendte fra USA.

-Jeg blev ramt af de samme fordomme og reaktioner som jeg gjorde i Rusland. Det var måske ikke så drastiske holdninger, men overordnet vakte det forundring og reaktionen var ikke positiv. Det har heldigvis ændret sig efter at folk har lært mig at kende, men jeg var virkelig overrasket, forklarer Emily Ronek, som mener, at holdningsarbejde er afgørende, hvis vi virkelig skal flytte tallene og have flere piger til fodbold.

Lad drenge spille med lyserøde bolde

For Emily Ronek handler det ikke om, at man skal se alle forskellene mellem kønnene. Både piger og drenge kan spille med lyserøde bolde. For hende er det afgørende, at man først tager højde for forskellene, når de er meget tydelige. Hvis vi skal stille krav til drenge, skal vi også turde stille krav til piger. Forskelsbehandling er ikke vejen frem, omend tiltag som en arbejdsgruppe, der arbejder udelukkende med pigefodbold, kan være en nødvendighed for at rette op på de markante forskelle. 

-Jeg anerkender, at der er forskelle mellem køn, men jeg synes grundlæggende, at vi skal behandle drenge og piger ens indtil forskelle opstår og bliver tydelige. For mig handler arbejdet i arbejdsgruppen om at piger skal have nemmere adgang til sporten, så flere piger oplever glæden ved fodbold, siger Emily Ronek.

Derfor skal både klubber, foreninger og skoler også være bedre til at tilbyde såvel piger som drenge muligheden for at prøve kræfter med forskellige idrætsgrene, så motivation og lyst erstatter køn som parameter, når børn og forældre skal vælge idrætsgren. 

Ovenstående artikel har været bragt i fuld længde i seneste nr. af Fodboldmagasinet København.

Log ind