Ung voksenklub med social profil
BK Heimdal har det godt med at være en klub for voksne. Det skaber en anderledes klubkultur, hvor det er nemt at komme ude fra og blive en del af fællesskabet.
Bestyrelsen afspejler de mange unge, som spiller i Østerbroklubben. Den snart 100 år gamle klub har kun voksenfodbold. Foto: Mark Bernquist.
Et kig på medlemsfordelingen i BK Heimdal viser en klar overvægt af medlemmer i alderen 20-35 år. Det er en bevidst strategi i Østerbro-klubben, som værner om den aktuelle identitet som ”voksenklub”, fordi det giver et anderledes klubmiljø end det man finder i traditionelle fodboldklubber.
Aldersfordelingen gør at mange studerende søger mod BK Heimdal. Bestyrelsesmedlemmerne, hvoraf flere selv er studerende, mener selv, at kontingentsatserne gør det oplagt at spille for klubben, som også er kendt for at tiltrække tilflyttere.
-Det er økonomisk fordelagtigt at være medlem i BK Heimdal. Vi har også ry for at være en tilflytterklub, så folk ved også, at vi er vant til at tage godt imod nye spillere og integrere dem i klubben, forklarer Agnethe Bonnén fra i bestyrelsen.
Fordele og ulemper som voksenklub
BK Heimdals manglende børne- og ungdomsafdeling betyder, at klubben modtager et begrænset tilskud fra Københavns Kommune, ligesom klubben på samme baggrund har mistet sine indendørstider i Nørrebrohallen. Men selvom klubben havde haft de fornødne ressourcer til at opstarte og drive en børne- og ungdomsafdeling, så er de ikke interesserede i det.
-BK Heimdal er en ung voksenklub, hvor alle træner side om side, går i sauna sammen, fester sammen og kender hinanden på kryds og tværs, forklarer formand Laura Holm Pedersen.
Det gør man selvfølgelig også i vugge-til-grav-klubberne, men ifølge bestyrelsesmedlemmerne tiltaler det mange, at klubben har en ung og meget social profil.
-Jeg tror vi kan tiltrække nogle medlemmer, der ikke passer ind i de store klubber, hvor mange har spillet fra barnsben – medlemmer, der vælger foreningslivet fordi vi som klub kan tilbyde et alternativt fællesskab – et lettere tilgængeligt fællesskab, siger bestyrelsesmedlem Naja Rasmussen.
Der arrangeres månedligt fællesspisning i fælledklubhuset, og der plejer gerne at være omkring 30 medlemmer til disse arrangementer. Derudover afholdes der årligt tre klubfester, herunder den såkaldte ”grisefest”, som klubbens hold på skift skal stå for at arrangere. Udover klubbens interne arrangementer, har BK Heimdal også en social tradition, hvor klubben forsøger at række hånden ud til andre klubber.
-Et andet arrangement, vi holder hvert år, er Nytårscup, som vi afholder i Nørrebrohallen den første lørdag efter nytår. Her kan alle klubber deltage, fortæller Laura Holm Pedersen.
Fællesskab vigtigere end resultater
Det er ingen hemmelighed, at det sociale liv og fællesskab er hovedfokus i BK Heimdal. Dermed ikke sagt at klubben ingen sportslige ambitioner har, men det sociale går forud, hvilket også kommer til udtryk i bestyrelsens forventninger til klubbens trænere.
-Vi bakker selvfølgelig op om, at folk skal være helt vildt motiverede og engagerede, men vi har ikke direkte sportslige mål om oprykninger eller lignende.
Derfor er bestyrelsen også opmærksomme på, hvilke trænerprofiler BK Heimdal gerne vil tiltrække.
-Vi vil gerne have nogen, der er lidt yngre og måske lettere kan indgå i det sociale liv i klubben, siger Laura Holm Pedersen.
BK Heimdal er en af de største ”voksenklubber” under DBU København med 205 medlemmer.