MENU

Husk respekten: Vi har ikke råd til at lade være

DBU har lanceret kampagnen ”Husk Respekten - også udenfor banen”, som sætter fokus på træneren og forældrenes opførsel på sidelinjen. Budskabet er vigtigt understreger DBU Københavns børneformand.


Landsholdsspillerne støtter op om den nye kampagne -  "Husk Respekten - også uden for banen". Foto: www.fodboldbilleder.dk

Hver femte spiller, træner, dommer og leder oplever, at forældres opførsel på sidelinjen er blevet værre de senere år, viser ny undersøgelse fra DBU. Det billede kan DBU Københavns formand for børneudvalget, Morten Høgsdal, godt genkende – i hvert fald når det kommer til tonen i de kampe, hvor det eskalerer.

-Hvis jeg tænker på hvor mange kampe, der bliver spillet i børnefodbold så oplever jeg ikke antallet af børnekampe med fairplay-problemer som stigende - tværtimod. Langt de fleste kampe afvikles i god tone, og med masser af engagement fra forældrene. Der, hvor jeg ser en udfordring er, når det så sker, for så er det tendensen at tonen er blevet mere grov. Det er som om folks grænser har flyttet sig, og det er et alvorligt problem, mener Morten Høgsdal.

Han mener derfor, at ”Husk Respekten - også udenfor banen” er et nødvendigt initiativ fra DBU´s side.

-Det er netop i børnefodbolden, at spillerne skal lære om respekten for hinanden og dommeren. Forståelse for fairplay er på linje med den fodboldmæssig forståelse. Det skal være et centralt element af spilleruddannelsen, og vi skal poste ressourcer efter det, fordi vi ganske enkelt ikke har råd til at lade være.

På spørgsmålet om, hvad klubbernes bestyrelser kan gøre for at sikre en respektfuld afvikling til kampe og stævner har Morten Høgsdal to budskaber.

-Det handler om at italesætte trænerens rolle og have et tydeligt værdigrundlag. Det er naturligt, at man som træner er fokuseret på at vinde, men i børnefodbolden skal man ikke vinde for enhver pris. Det er et vigtigt budskab, siger Morten Høgsdal. 

'Husk Respekten - også udenfor banen"
Om "Husk Respekten - også uden for banen"
En landsdækkende undersøgelse viser, at flere end hver 5. person oplever, at forældreopførslen på sidelinjen er forværret over de seneste år. 
Respekt-video hitter på Facebook
Videoen sætter med et humoristisk twist fokus på forældres opførsel på sidelinjen. Se den nedenfor.
Klubber henter populært respektskilt
Skiltet fremhæver 5 simple budskaber, som opfordrer til god forældreopførsel på sidelinjen. Klubberne kan gratis hente to eksemplarer af det vejrbestandige skilt his DBU København, og det har mange benyttet sig af. Der er fortsat mulighed for at hente skiltet, som er i A2 format og med huller - klar til ophængning. Se skiltet her. 
#huskrespekten
Som en del af kampagnen bliver hashtagget #huskrespekten anvendt. Brug det til at dele dine billeder af god opførsel med os og resten af fodbolddanmark. 

Log ind