Fodboldpiger skal lære at lave fejl

Unge piger er vokset op med, at det perfekte er det normale. Det synspunkt skal fodbolden være et frikvarter fra. Ellers er der stor risiko for, at pigerne stopper med at spille fodbold, lyder det fra ungdomsforsker.


Trænerne skal blive bedre til at ruste pigerne til at turde og lave fejl i kampene mener, Søren Østergaard fra Center for Ungdomsstudier.

I en tid hvor smukke portrætfotos huserer på diverse sociale medier som Instagram, Pinterest og Facebook, er der langt til røde næser, blege ben og rodet hår på en kold træningsaften. 

Det spænd er vanskeligt for de unge fodboldpiger at håndtere, så én af årsagerne til at mange teenagepiger dropper fodbolden, er det kyniske møde med den uperfekte virkelighed.

Sådan lyder udmeldingen fra Søren Østergaard, der er ungdomsforsker ved Center for Ungdomsstudier, hvor han blandt andet beskæftiger sig med unges foreningsliv.

- Pigerne er opvokset med en nulfejls-kultur, og det er hårdt at blive udstillet som et almindeligt fejlbarligt menneske på en fodboldbane. Fejl er umiskendeligt en stor del af fodbold, og det stemmer ikke overens med pigernes virkelighed, siger ungdomsforskeren.

Væk fra nulfejls-kulturen

Søren Østergaard peger på, at pigerne er bange for at lave fejl i kampene, så der hviler et stort ansvar på trænerne for at ruste pigerne til at komme stærkere gennem fodboldkampene.

- Mange piger har det svært med konkurrence-elementet i kampene. De er vokset op med, at det perfekte er det normale. Men chancen for at være uperfekt i fodbold er altså meget stor, så derfor er det meget vigtigt at trænerne gør opmærksom på, at det er helt i orden at fejle, når man spiller fodbold siger ungdomsforskeren og fortsætter:

- Det er derfor også vigtigt at sige, at man kun bliver en bedre fodboldspiller, hvis man udfordrer sig selv og dermed fejler. Man skal forsøge at få dem væk fra deres nulfejls-kultur. Fodbolden skal være et frikvarter for pigerne, hvor de gerne må lave fejl, gerne må have mudder på knæene og gerne må have rodet hår.

12-talspiger falder fra

Netop det perfekte verdensbillede er også gældende i folkeskolen, hvor intet andet end lutter 12-taller er godt nok for de unge piger. Det største frafald blandt de fodboldspillende piger sker omkring 14-15 årsalderen, når pigerne går i 8. klasse, hvor ambitionerne skubber fodbolden i baggrunden, ifølge Søren Østergaard.

- Det største frafald blandt piger sker i 8. klasse. Og det er 12-talspigerne, som dropper fodbolden og allerede i den alder koncentrerer sig fuldt ud om skolen og karaktererne, siger Søren Østergaard.

Læs mere om DBU´s projekt: Pigernes stemme her. 

Log ind