Fremad Amager 75 år

Fremad Amager – 1910-85

Resume : Fremad Amager er stiftet på et møde på Cyklistpavillonen Alhambra – lå tæt ved Sundbyvester Plads - 10. juni 1910. Navnet Fremad skulle både vise forbindelsen til arbejdersiden, men også til Byggeforeningen Fremad, hvor de fleste af de unge boede. Initiativtagerne til mødet var Carl og Laurits Lauritsen, Kaj Rasmussen (ældst af de fremmødte – eneste udlærte svend - og skænkede den første fodbold), Ebert Nordbjærg (bliver første formand), Charlie Christensen (bliver første sekretær), Johannes Larsen og Carl Nielsen (bliver første kasserer). Man lagde ud med private søndagskampe mod andre Amagerhold – og indførte samtidig et bødesystem for at udeblive til træning (5 øre) og mere ved kampudeblivelse. Klubdragten ser ud til i starten at have været stribet (billede fra ca. 1920) for senere at blive sort med et rødt V for og bag (1926), selvom der også optræder et foto med et hvidklædt hold (1926). I 1945 går man over til den blå bluse med hvide ærmer og hvide shorts.

Et første ”lyspunkt” er, da den første Kastrup BK opløses i 1911 – for man opkøbte fra ”dødsboet” bl.a. et sæt målstænger, og samtidig søgte nogle af spillerne ind i Fremad A. Fremad A er med til at stifte Amager Boldspil Union (ABU) i 1912 – 2 senior- og 1 juniorrække oprettes fra april 1912. Man bebrejder KBU at de var meget uvenligt stemte over for at optage nye medlemmer – de gamle klubber havde sikret sig særrettigheder og stemmeflertal. For at klare den situation, at ABU var for snævert og KBU var umuligt at komme ind i, er man med til at stifte Københavns Forstadsklubbers Bold Union (KFBU) i 1916 – man satsede også på at samle udvalgte hold fra Amager, Nørrebro, Frederiksberg, Valby og Nordre Birk, der kunne møde hinanden. Udover at holde sig ude af KBU holdt KFBU sig også ude af DIF.

Man søger – og bliver i 1920 – ekstraordinært medlem af KBU, for året efter at blive ordinært medlem. Man får i årene efter pæn sportslig succes og oplever at flere gode spillere fra Frem og KB melder sig ind – bl.a. Alf Olsen fra KB, der også opnår landskampe for Fremad A som den første Fremad A-spiller. Udover at spille fodbold kaster man sig som andre klubber også over at spille revy. Fra 20erne begynder man også at have ungdomshold. Efter en semifinalesejr over konkurrenten fra ”Hvidkålsøen” (B 1908) når man i pokalfinalen mod KB i 1933 – man engagerede Carl Skomager til træner. Dommer Einar Ulrich (fra HIK) dømmer et ”tyndt” straffe til KB – så KB vinder 3-2. Overskuddet fra finalen var 4.000 kr. Året efter slutter man med 0 point i KBUs bedste række – men klarer sig fri af nedrykningen ved at besejre B 1908 i de 2 nedrykningskampe.

25-året ”fejres” med nedrykning – nr. 8 af 8 i KBU og nr. 10 i DBU af 10.

Fremad Amager er mellem initiativtagerne til Fodboldalliancen i 1940 – de andre var HIK, B 1908, KFUM og ØB. I 1949 træder Fremad A og ØB ud og går i Stævnet – det fik Fremad As Alliancen-repræsentant (Axel Frederiksen) til i protest at træde ud af Fremad As bestyrelse og blive i Alliancen. Senere ryger Fremad A ud af Stævnet p.g.a. manglende sportslig standard i 1954-59 - og senere efter at være kommet med igen, røg man atter ud i midt-60erne, før man bliver fuldt medlem fra 1970 igen.

I 1939 får den første ”rigtige” Fremad A-spiller sin landsholdsdebut – Oscar Theisen. Udlandsrejser har man allerede i 1930 – til de baltiske lande. Efter krigen har man samkvem med Våleringen, Oslo. I slutningen af 40erne oplever man at de første spillere smutter til udlandet på prof-kontrakt – Kaj Frandsen som den første til Italien. Ideen med at spille hjemmekampene søndag i kirketiden har man hentet i Brønshøj. Sportsligt er højdepunktet, da man slår KB 1-0 i 2. kamp (første 1-1) af KBUs sidste pokalfinale i 1953.

Ønsket om eget klubhus vokser gennem 50erne – hæmmes af, at en af kassererne i 1951 forsvinder med 70.000 opsparede kr. Redningen hedder dels støtte fra Stævnet (Fremad A får ganske enkelt overskuddet fra en af kampene solo) og dels indtægterne fra pokalfinalerne i 1953. Man køber derfor i 1954 af dødsboet for skuespilleren Carl Fischer villaen på Irlandsvej 43 for 62.500 kr. Ombygningen klares af frivillige – klubhuset indvies 25. marts 1955.

50 året fejres med kæmpefest med masser af honoratiores på restaurant Nimb - Jubilæumskampen var mod det kommende OL-hold. Fremad A får som andre trøjesponsor i 70erne – Storno for en pris af 25.000 kr. for 2 år. Profvognen er man også med på – allerede i 1970 indfører man præmiechecks og fra 1978 har man et anpartsselskab. I 1971/72 når Fremad A i pokalfinalen, men taber 0-2 til Vejle. Alligevel skal Fremad A i Europa-Cup for pokalvindere (Vejle vandt DM) og møder her FC Besa, Albanien – hjemme spilles i Valby IP. En skrækkelig udekamp – banen under vand, målene 12 cm for lave og banen kridtet med læsket kalk. Besa går videre efter 1-1 i Valby og 0-0 hjemme. I 70erne dukker så det helt store talent op fra ungdomsafdelingen – Frank Arnesen. Der omtales mange store kampe – en af dem er lokalopgørene mod Kastrup i 1976 – men man lægger ikke fra sig, at hjemmepublikummet bliver bebrejdet dets opførsel.

I 1984 – 22/11 – erklærer Fremad A Prof. Fodbold APS sig konkurs. Året efter får man kvindefodbold – men allerede i 1971 havde der været en føler fra Sundby BKs kvinder p.g.a. uoverensstemmelse her.

Banesteder :
Man startede på et ubenyttet kommunalt område lige over for Alhambra og blev her indtil 1922 – banen skulle være pløjet, tromlet og havde mange slags græs.
1922 rykker Fremad A ind i Sundby Idrætspark med klubvilla på Irlandsvej fra 1954.
I 1974 får Sundby Idrætspark ny tribune og året efter flytter Fremad A ind i egen villa på Sundbyvestervej 60 (ved grundstensnedlæggelsen indmurer man Fremad As love, DBUs love, en Fremad-dukke, danske mønter, ris, sidste nummer af medlemsbladet samt byggedokumenterne underskrevet af bestyrelsen)

Andre idrætter
Man har haft kvindehåndbold i 1930erne. Og såmænd også gymnastik for kvinder.
Bordtennis

Markante fotos :
Cyklistpavillonen Alhambra
Første formand i civil.
Fremad As 1. hold 1920 – i stribet
Fremad As 1. hold 1926 – i sort med rødt V
Det gamle klubmærke (side 41) frem til 1952
Klubvillaen på Irlandsvej
Fremad A-pokalfinale plakat fra 1972
Banen ved udekampen mod albanske Besa
Frank Arnesen
Klubhuset på Sundbyvestervej
Tribunen i Sundby Idrætspark