Fodboldkultur eller kartofler

Godt nok blev en del af Fælleden – ikke mindst i tiden under 1. verdenskrig – benyttet til at dyrke kartofler på. Men, hvad har fodbold egentlig med kartofler at gøre – selv om de bedste af de sidstnævnte jo godt kan ligne en lille fodbold og måske indbyder til et lille eller længere spark. Det var sådan set også, hvad ledende klubfolk i B 93 mente, da de i 1976 stillede spørgsmålet ”skal vi spille fodbold eller skal vi dyrke kartofler?”

Anledningen var den hede debat om vi i Danmark skulle indføre pengefodbold. Som formand for B 93 og som person var John Andreasen en klar modstander af ideen. Men vedtagelsen i DBU fik B 93 til at ændre planer – næppe John til at ændre opfattelse. Klubbens kasserer var mere klar i mælet ”Det drejer sig om klubbens fortsatte eksistens i toppen af dansk fodbold”. Valget er om der fortsat skal spilles fodbold – sikkert underforstået seniorfodbold på eliteplan – på vore baner (dengang lå de bag Parken på P.H. Lings Alle) eller om der skal dyrkes kartofler”. En pæn tanke i en tid, hvor miljø og grøn tænkning havde set dagens lys, men …

Spillerne i divisionstruppen ville også lige ytre sig. De så sig næppe som fremtidige kartoffelavlere, så ikke uventet proklamerede de ”B 93 skal ikke forblive en amatørklub”. Man havde lige fået spiritusmærket Jägermeister som sponsor – men det havde fået den siddende socialdemokratiske justitsminister, Ole Espersen, op i det røde felt. Efter voldsom offentlig debat fik han sådanne sponsoraftaler forbudt. Mere professionelt og på markedsvilkår skulle det alligevel ikke være.

Det var nu ikke lige velkomment overalt – i bestyrelsens beretning fra 1978 kan man læse de noget knoppede ord ”Mindre end 1% af klubbens medlemmer skal nu have penge for at spille. 50 mennesker inden for bestyrelse, fodboldudvalg og medlemskreds bliver groft udnyttet for at skaffe penge – i øvrigt på amatørbasis”.

Fodbold ikke mindst i B 93 var ellers blevet rigtig kulturel – i Danmark har vi endnu aldrig haft et Sportsministerium. Her er fodbold i samme ministerium som det, man ynder at kalde finkultur. Fodbold og anden idræt er dog aldrig blevet kaldt grovkultur officielt.

På Folketeatret kunne man se skuespillet ”Fremad” af Leif Petersen – et stykke skrevet med baggrund i erfaringer fra B 93s omklædningsrum. Om "Fremad" var grov eller/og komisk var der sikkert delte meninger om. Men at Dirch Passer var komikeren over alle, - det stod ikke til diskussion. Dirch Passer var B 93er om en hals. Knap 1.600 mødte frem og viste Dirch den sidste ære ved en mindekamp september 1980 på Østerbro Stadion. Hele entreen – 32.000 kr. – gik til Dirchs Mindefond i B 93.

Kilde : B 93 100 års jubilæumsskrift.

Kilde B 93 100 år