Erstatningsvaren

Under og op til Danmarks Besættelse i 1940-45 måtte man for mange varer ty til erstatningsprodukter – de originale kunne ikke længere skaffes i det nødvendige og ønskede omfang. Mange har sikkert hørt om kaffe lavet på Cikorie-planten, at man måtte ryge af havehækken i stedet for at få en ærlig cigar, tørv som brændsel, erstatningschokolade m.v. Men at det også gælder i fodbold ved sikkert de færreste. Man prøvede da også at holde stædigt fast i, at det meste skulle gå sin vante gang – også den københavnske fodboldturnering. Et var, at man måtte slække på kravene til den landsdækkende Danmarksmesterskabs-turnering. Det blev stadig mere besværligt at krydse især Storebælt til kampe i det jyske og tilsvarende at få hentet de jyske hold herover til hovedstaden. Mørklægningstiden og minesprængninger i Storebælt, mangel på brændsel til toge og færger gjorde livet surt. Man hutlede sig igennem på landsbasis – delte sig op i 3 regionale DM-kredse og sluttede så med et slutspil om DM-titlen mellem de 3 kredsvindere.

Den københavnske fodboldturnering formåede man at gennemføre både i 1940, 1941, 1942 og det meste af 1943 på normal vis – det var jo længe lyst om aftenen i foråret og først på efteråret og ellers måtte man jo spille lørdags- og søndagskampe. Men så gik det alligevel galt – Den tyske Besættelsesmagt indførte Undtagelsestilstanden i efteråret 1943, nærmere bestemt 29. august 1943. Det betød udgangsforbud i de aftentimer, hvor man ellers skulle have afviklet bl.a. sine pokalkampe i midtugen - samlet ca. 500 seniorkampe måtte udskydes til foråret 1944. Det var slemt nok; men slog ikke helt benene væk under fodboldfolket.

Så supplerer tyskerne med et forbud mod afholdelse af sportskampe – man har sikkert med rette regnet med, at det var et hårdt slag mod københavnere. Så kunne de lære det ! Forbuddet ophæves godt nok igen 3. oktober; men i stedet indfører tyskerne et nyt - det forbydes at spille kampe på ”åbne” baner.

Når man ikke får den virkelige vare, må man lade sig nøje med erstatningsvaren – surrogatet. Når man ikke kan spille rigtig fodboldturnering – så må man ty til erstatningsvaren. Man – det vil sige KBU - aflyste de ordinære turneringer og pokalturneringen. Klubberne starter i stedet en ”surrogat”turnering. Man skal selvfølgelig have noget at spille om - så hvert deltagende hold indskyder 35 kr. til præmier. Deltagerne er de 11 KBU-klubber, der deltager i DBUs rækker. Man når at gennemføre første runde, hvor Frem pulveriserer ØB med 12-0, KFUM og B 93 slutter 1-1, HIK-B 1903 også uafgjort 2-2 og samme cifre i KB-Fremad Amager. Endelig besejrer AB B 1908 med 6-2. Dragør sidder over. Sportsbladet skriver om søndag 3/10 1943 : "Fodboldspillerne klarer sig selv om de må spille uden tilskuerstøtte. Klubberne er heldigvis så velstillede, at de kan klare sig uden entreindtægt et stykke tid. Og for dommerne er der nærmest tale om et Eldorado - de undgår tilskuernes mishagsytringer". Udgifterne må ned. Heldigvis er alle med på den galaj, for Idrætsparken kunne benyttes gratis – selvfølgelig kun af eliteklubberne til deres 1. hold, - dommerne vil dømme gratis, linjevogtere stillede man selv og hjemmeholdet havde bolden med.

Langsomt erkender tyskerne, at det ikke var muligt at knægte københavnerne, og at det også gjaldt de københavnske fodboldspillere. Undtagelsesbestemmelserne lempes lidt – dog vil tyskerne stadig ikke tillade tilskuere, man ville undgå sammenstimlen. Alligevel genoptager man gradvis igen den normale turnering. Surrogatet behøvede kun at være på markedet en kort tid i dette tilfælde.

28. november 1943 ophæves det sidste forbud – men nu var det så tidligt mørkt og vinteren oppe over, så nu kunne det næsten være lige meget.

Kilder :
DBUs årsberetning 1943 samt KBU Jubilæumsskrift 50 år.
ABs jubilæumsskrift 1939-49 udgivet i anledning af ABs 60 år.

Kilde AB 60 år