Dommer på spansk

”Kom til Spanien min far, så skal du se folk med temperament, når der spilles fodbold. Dommerne svinger om sig med gule og røde kort, så man skulle tro de havde fået fat i en vifte for at få lidt frisk luft. Sådan er det – både i den højeste række og længere nede. Så det er helt hyggeligt at dømme i Danmark. Her føler jeg, at jeg af og til bliver vurderet som en af spillerne” – starter 30-årige Jose Bernardo Hernandez Martinez interviewet. I sommeren 2010 kom han til København for at tage en master i IT og meldte sig straks til som dommer.

Jeg vil ikke sige, at det er livsfarligt og at det minder om krig hjemme i Spanien, når man stiller op som dommer eller linjedommer. Men temperamentet får lov til at folde sig ud. Der kan sagtens komme tilskuere på banen, så det kan virke lidt truende. Han skulle lige vænne sig til at dæmpe kortvifteriet under opholdet her i det nye land.

Honoraret er da også væsentligt højere i Spanien – sikkert som en slags kompensation for, at temperamentet hos dem, man skal dømme for, let kan komme i kog. I Spanien udløser en linjedommertjans i 3. division op mod 800 kr. Selv startede jeg min dommerkarriere som 13-årig, da jeg bestod min dommereksamen. Jeg stoppede selv med at spille som 15-årig. I Spanien må man nemlig ikke selv spille, hvis man vælger at være dommer. Ret hurtigt valgte jeg så at satse på hvervet som linjedommer. Her i København kan jeg så både vinke og dømme.

Jose er en af de 4 udenlandske dommere, der begår sig hos DBU København i 2011 – 2 spaniere, 1 tysker og 1 rumæner. Hjemme i Spanien har krisen på arbejdsmarkedet haft en meget positiv indflydelse på rekrutteringen af dommere. Der kan skaffes penge til husholdningen ad den vej – og det er skattefrit. Det er kun dommerne i de to bedste spanske rækker, der betaler skat af deres honorarer.

Kilde : Københavnsk Fodbold, april 2011