Øltønden

Der blev spillet fodbold i København en del år før 1900. Også i provinsen dukkede fodbold op – det gjaldt også på Bornholm. Ikke bare i den lokale storby Rønne, men også i f.eks. Nexø. Der dukkede tilmed flere fodboldklubber op i denne lille købstad, - de fandt dog efter ret få år sammen, men først hel fremme i 1926 blev Nexø Boldklub en realitet – det skete da klubben med det passende navn Union tog navneforandring. Få kunne vel også da huske, hvem Union i virkeligheden var en union af.

Det første rigtige fodboldklubhus – ja, det var en øltønde i overstørrelse. Den havde været anvendt på en fiskeriudstilling i 1910 – da udstillingen var ovre blev den installeret som omklædningsrum. Her kunne en snes spillere hygge sig på to bænke og med en bruseanordning med koldt vand, der skulle hentes i en spand fra den nærliggende brandhane. Økonomiske problemer gjorde dog, at øltønden allerede efter 4 år måtte rulles hen til tennisbanerne – det var en alvorlig bet for fodbolden. Der gik nogen tid før man fik et lille træklubhus ved Lystskoven som erstatning – det indeholdt reelt kun et cementgulv, et par bænke og et par knagerækker. Først i 1933 kom et lidt større klubhus – med en enkelt bruser og kun koldt vand. Naboen var kirkegården – måske ikke lige det sjoveste sted at hente en vildfaren bold under træning eller kamp.

Også Dragør Boldklub har gjort brug af en øltønde. De opførte i 1911 deres første lille klubhus – nærmere et træskur – på Drogdensvej. Det blev udbygget i første omgang med en kahyt fra et gammelt orlogsskib før man udvidede med et lille baderum i skikkelse af en stor Carlsberg-øltønde sat på høje pæle. Det fandt man dog ikke fint nok til udeholdene, så de henvistes til at klæde om på den nærliggende Elisenborgs keglebane.

Kilde : Københavnsk Fodbold 2008/nr. 3 og Dragør 75 års skrift

Dragør_Boldklub.png

(med)Kilde Dragør 75 år

Nummer 118 Nexø Boldklub.png

Nexø Boldklub i moderne snit som NB Bornholm