Alting skal jo starte et sted - det gælder også turneringsfodbold i København organiseret af Københavns Boldspil Union. Første gang i 1903 og starten var seniorfodbold - vel at mærke kun for mænd. Turneringsreglerne skulle definere hvem, der måtte være med, hvordan man kom med og fastlægge rammerne for hele turneringen. Det gjorde man selvfølgelig ikke ud af den blå luft. Man kendte jo sine medlemsklubber - både hvor store og stærke de rent fodboldmæssigt var, men også hvad de kunne overkomme af turneringskampe. Der skulle være plads både til at øve, men også til at spille et anseligt antal kampe ved siden af turneringen - opvisningskampe kaldte man det dengang. Og flere og flere af dem var mod udenlandske - ikke mindst britiske hold. Hverken spillerne eller publikum skulle stopfodres med kampe - så risikerede man enten at de meldte afbud eller helt blev væk. Derfor var de første turneringsrækker med blot 5-6 hold, der over et helt år mødtes hjemme og ude. Gradvist må man sige, at det antal turneringskampe er øget mærkbart, så mange seniorhold i dag spiller 15 turneringskampe på et halvår.

Der skulle siden skaffes plads til pokalkampe - Cup-kampene med deres indbyggede charme ved knald-eller-fald, vinderen tager det hele - og der skulle skaffes frie spilledage til KBUs egne kampe med udvalgte hold. Pokalturneringer har overlevet til i dag - nu blot ikke så meget i DBU Københavns eget regi, men som Landspokal - mens de udvalgte københavnske byhold i en årrække nu har været en saga blot på seniorsiden.
I længden kunne man ikke holde kvinderne væk fra fodbolden heller. Man kopierede ikke blindt hele herresiden over på kvindesiden, men meget er genbrug må man sige. Reglerne skulle kun tilpasses en kende enkelte steder. Turneringsmodellen åd man blindt.

Københavnsk fodbold er blevet mere åben. Godt nok havde man et par sæsoner Malmö BK med i sin bedste seniorrække - først mange år efter blev fodbold landsdækkende ved at DBU tog over. Det betød farvel til de bedste københavnske 1. hold i den hjemlige turnering - flere er blevet ude alle årene i diverse DBU-rækker siden. Den model har bredt sig til kvinderne. I dag kan man så til gengæld opleve bornholmske hold optræde i den københavnske fodboldturnering - en enkelt gang i 2009 vandt en bornholmsk klub oven i købet Københavnsserien for Herrer.

Udviklingen i navnene på rækkerne, tilkomsten af Pokal- og 7mandsturneringer og hvilke klubber, der gennem årene har domineret både på herre- og kvindesiden har vi samlet i de to underafsnit
- herresenior
- kvindesenior